Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Το εκλογικό αποτέλεσμα πυροδοτεί εξελίξεις σε κυβέρνηση κι αντιπολίτευση

Eνα νέο πολιτικό τοπίο διαμόρφωσε το χθεσινό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, με κύριο μήνυμα την πρωτοφανή αποχή που έφτασε το 60%, δείχνοντας ανάγλυφα την αποδοκιμασία των πολιτών στον τρόπο άσκησης της πολιτικής στη χώρα μας. Παρά το γεγονός ότι όλοι, σχεδόν, οι πολιτικοί αρχηγοί δήλωσαν «νικητές» στις πρώτες δηλώσεις τους μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, στην πραγματικότητα κανείς δεν δικαιούται να πανηγυρίζει, εκτός ίσως από την Ελληνική Λύση και τη Φωνή της Λογικής.

Ανασχηματισμός και συγχωνεύσεις υπουργείων;

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, την αρχική κατήφεια για το ότι η Νέα Δημοκρατία υπολείφτηκε, τελικά, περίπου πέντε μονάδες από τον στόχο που έθεσε, δηλαδή το ποσοστό της στις περασμένες ευρωεκλογές (33,12%) διαδέχθηκε η εντύπωση ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα αναλάβει πρωτοβουλίες υπέρβασης αυτού του αρνητικού αποτελέσματος. Πράγματι όλο και περισσότεροι περιμένουν μια σειρά αλλαγών που θα δρομολογήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα και από σήμερα, με κορυφαίο έναν πραγματικό ανασχηματισμό με αλλαγές πολλών προσώπων και, ίσως, αλλαγές και στη δομή της κυβέρνησης, με συγχωνεύσεις υπουργείων και μεταθέσεις κυβερνητικών τομέων από ένα χαρτοφυλάκιο σε ένα άλλο.

Πηγές των κεντρικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει και πιθανές αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό ώστε η Νέα Δημοκρατία να γίνει ένα κόμμα του μέλλοντος με «επιθετική» εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην καθημερινή της λειτουργία και δυνατότητά της να απευθύνεται στον πολίτη όχι μόνο με φυσική παρουσία αλλά και μέσα από καινοτόμες μεθόδους, προκειμένου να ανασχέσει την διαρκώς αυξανόμενη αποχή. Ωστόσο αυτές τις πρώτες ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, το μόνο βέβαιο είναι οι αλλαγές στην κυβέρνηση.

Πρωτοβουλίες ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς

Αντίστοιχες εξελίξεις δρομολογούνται εκ των πραγμάτων και στο χώρο της αντιπολίτευσης. Ο κατακερματισμός της Κεντροαριστεράς και τα χαμηλά ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέτουν επί τάπητος το ζήτημα της ανασύνθεσης του χώρου ώστε να αποτελέσει την βασική εναλλακτική λύση στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις επόμενες εκλογές. Αν αυτό δεν το καταφέρει η σοσιαλδημοκρατία, τότε η χώρα κινδυνεύει να δει εναλλακτική λύση στην Κεντροδεξιά, την… Ακροδεξιά!

Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασαν ήδη από χθες το βράδυ την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο δεν άνοιξαν να χαρτιά τους για το αν το εκλογικό αποτέλεσμα τους κάνει να αναιρέσουν τον αποκλεισμό ο ένας του άλλου, τον οποίον διεκήρυτταν προεκλογικά, ούτε μας διαφώτισαν σε τι θα συνίστανται αυτές οι πρωτοβουλίες και ποιες πιθανότητες έχουν να επιτύχουν εκεί που όλες οι προηγούμενες, απέτυχαν.

Και συνένωσης στην ακροδεξιά;

Κινητικότητα επικρατεί και στον χώρο δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, όπου υπάρχει πανσπερμία κομμάτων με ισχυρότερη την Ελληνική Λύση, δεύτερη δύναμη τη Νίκη και στη συνέχεια τη Φωνή Λογικής και τους Πατριώτες. Κι αυτός ο χώρος συνειδητοποιεί ότι αν δεν υπάρξουν κινήσεις συνένωσης, δεν θα μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στα πολιτικά μας πράγματα.

Ωστόσο, τα λόγια απέχουν πολύ από τις πράξεις σε Ακροδεξιά και Κεντροαριστερά: Στα λόγια όλοι θέλουν συγκόλληση, στην πράξη ο καθένας θέλει να κονιορτοποιήσει τους αντιπάλους του. Οι εξελίξεις στην πράξη, όταν θα έχει αφομοιωθεί από τα κομματικά επιτελεία το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, θα δείξουν και τα περιθώρια να αμφισβητηθεί η διατηρούμενη πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ