Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακρίβεια: Το στοίχημα για τον νέο υπουργό Ανάπτυξης, ο ανένδοτος κατά της αισχροκέρδειας και το λάθος Σκρέκα

Κώστας Σκρέκας, Τάκης Θεοδωρικάκος

Την «καυτή πατάτα» του ελέγχου της ακρίβειας, κυρίως στα τρόφιμα, πήρε από χθες ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, αντικαθιστώντας τον Κώστα Σκρέκα, ο οποίος προσπάθησε την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο να φέρει αποτελέσματα, μάλλον χωρίς επιτυχία.

Ο νέος υπουργός καλείται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να φέρει αποτελέσματα, και αυτό διότι, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, οι πολίτες, εκτός του ότι έχουν υποστεί σοβαρή αφαίμαξη εισοδημάτων, έχουν κουραστεί από τις εξαγγελίες άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος.

Το μεγάλο πρόβλημα που είχε ο πρώην πλέον υπουργός ήταν ότι, ενώ η ακρίβεια στην Ευρώπη ήταν σε πτώση, στην Ελλάδα ήταν σε άνοδο και έφτασε μάλιστα η χώρα να κάνει πρωταθλητισμό στον πληθωρισμόΤο χειρότερο όλων ήταν ότι άκουγε από τα πλέον επίσημα χείλη ότι γίνονται σοβαρές παρεμβάσεις που θα ελέγξουν την ακρίβεια και θα μειώσουν τις τιμές, και όλες αυτές οι εξαγγελίες ήταν κενό γράμμα.

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις ο πρώην υπουργός πήρε στον λαιμό του και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος θέλοντας να στηρίξει την προσπάθεια του Κ. Σκρέκα έκανε συνεχείς δηλώσεις για αποτελεσματικές παρεμβάσεις, που ο πολίτης όμως ποτέ δεν είδε.

Ανένδοτος κατά της αισχροκέρδειας

Τα περιθώρια και τα εργαλεία που έχει στα χέρια του ο Τ. Θεοδωρικάκος είναι όντως περιορισμένα, ωστόσο εκείνο που μπορεί να κάνει είναι να αναστατώσει την αγορά και κυρίως να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Γι αυτό και στις πρώτες δηλώσεις του ο νέος υπουργός κύρηξε ανένδοτο κατά της αισχροκέρδειας. «Ανοίγουμε μέτωπο με όποιον αισχροκερδεί χωρίς δεύτερη συζήτηση. Το κέρδος είναι θεμιτό, αλλά όχι η αισχροκέρδεια δεν είναι αποδεκτή».

Το μείζον ζήτημα βέβαια είναι ο πήχης, δηλαδή πού τελειώνει το θεμιτό κέρδος και πού αρχίζει η αισχροκέρδεια, αλλά αυτό είναι ένας πήχης, που θα κληθεί να οριοθετήσει ο νέος υπουργός και εν πολλοίς να κριθεί από αυτό. 

Το λάθος Σκρέκα

Αναλυτές αναφέρουν ότι ο Κ. Σκρέκας θεώρησε ότι με νομοθετικές παρεμβάσεις μπορεί να ελεγχθεί μια αγορά που λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες ελεύθερα. Και εκεί έκανε το μεγάλο λάθος. Ένα λάθος που δεν είχε κάνει ο προκάτοχός του, Άδωνις Γεωργιάδης, που επέλεξε την τακτική του κλεφτοπόλεμου, η οποία μάλλον είχε περισσότερα αποτελέσματα, και αυτό διότι η Ελλάδα, επί της υπουργίας του, είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στα τρόφιμα.

Το στοίχημα, λοιπόν, του Τάκη. Θεοδωρικάκου είναι διττό και απόλυτα συνυφασμένο, το ένα με το άλλο:

  1. Από τη μία να στείλει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι πρακτικές που θα θεωρούν την Ελλάδα μπανανία δεν θα γίνουν ανεκτές και
  2. από την άλλη να βρει τη συνταγή των επιπτώσεων σε αυτούς που δεν θα συμμορφωθούν.

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι του πάνε τα δύσκολα, αλλά σε άλλους τομείς. Μένει να δούμε τώρα αν μπορεί να κάνει το ίδιο σε έναν τομέα εντελώς διαφορετικό, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό, αφού σχετίζεται με την καθημερινότητα του πολίτη.

Το πρώτο διάστημα θα είναι καθοριστικό, αφού θα φανεί αν μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτό που επιθυμεί η κοινωνία και στους κανόνες της αγοράς. Αν θα μπορέσει να το πράξει, θα κερδίσει το στοίχημα, αλλιώς θα έχει την τύχη του προκατόχου του.\

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ