Νέα
  • ΓΔ: 1445.84 -0.25%
  • Τζίρος: 23,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τις Ευρωεκλογές: Στον αστερισμό της εσωστρέφειας τα κόμματα

Το επώδυνο εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου δημιουργεί προβληματισμούς, έως και κραδασμούς στα τρία μεγαλύτερα κόμματα του πολιτικού μας σκηνικού, τα οποία έχουν εισέλθει σε μια φάση εσωστρέφειας, για άλλα δημιουργικής και για άλλα απειλητικής για την ηγεσία τους.

Στη Νέα Δημοκρατία επιχειρείται μια προσπάθεια να αλλάξει η κυρίαρχη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος για το χαμηλό -σε σχέση με την εκλογική του στόχευση- ποσοστό του 28,3% και για το αν αυτό αποτελεί την αρχή του τέλους της πολιτικής ηγεμονίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Όπως είναι προφανές το πρώτο ερώτημα είναι στα χείλη πολλών, το δεύτερο διατυπώνεται σε χαμηλή φωνή και μόνο από όσους είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα εξουσίας της κεντροδεξιάς παράταξης και άρα δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

Συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ

Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος έχει προσδιορίσει για την προσεχή Τετάρτη τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου αναμένεται να αναζητηθούν τα αίτια του χαμηλού ποσοστού που έλαβε η ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Η ελεύθερη συζήτηση και κατάθεση απόψεων και γνωμών για το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα αποσυμπιέσει την γκρίνια εντός των κυβερνητικών τειχών και θα βοηθήσει τη Νέα Δημοκρατία να περάσει στην επόμενη φάση, από το «γιατί χάσαμε;» στο «πώς μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές;».

Ο Κασσελάκης θέλει να τελειώνει με την εσωστρέφεια

Την πρόθεσή του να τελειώνει με την εσωστρέφεια του χαμηλού ποσοστού έχει εκφράσει με πολλούς τρόπους και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μπροστά του τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν γκρίνιες, διαμαρτυρίες και κριτική. Η Κουμουνδούρου προσπαθεί να επισπεύσει τις δύο συνεδριάσεις, ίσως μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ώστε ό,τι είναι να ειπωθεί, να ειπωθεί και το κόμμα να προχωρήσει στη δική του επόμενη φάση.

►Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Αυξάνονται τα στελέχη που ζητούν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ - Αρνητικός ο Κασσελάκης

Εδώ βέβαια υπάρχει και ο παράγων Τσίπρας, καθώς η επιστροφή στη δημοσιότητα του πρώην πρωθυπουργού ήταν πολύ πετυχημένη με το διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε από κοινού με το Ίδρυμα Ζάεφ, ενώ λάδι στη φωτιά έριξε κι ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης όταν ρωτήθηκε αν, σε περίπτωση ενοποιητικών διαδικασιών της Κεντροαριστεράς θα είναι κι ο ίδιος υποψήφιος ακόμα κι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, κι απάντησε καταφατικά.

Παράλληλα υπάρχει αναστάτωση εντός του κόμματος με τις απανωτές διακοπές συνεργασίας, τη Δευτέρα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και χθες με τον Γιώργο Τσίπρα.

Σκληρές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ

Σε πολύ πιο σκληρές διαδικασίες βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, που βαδίζει ολοταχώς για εκλογές ανάδειξης νέας ηγεσίας- ή διατήρησης της παλαιάς, στη σκιά των προειδοποιήσεων Ανδρουλάκη για διαγραφές «εάν συνεχιστεί η τοξικότητα» όπως είπε. Χθες συνεδρίασαν από κοινού το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με σκοπό τη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ ο οδικός χάρτης για την προσφυγή στη λαϊκή βάση του κόμματος θα οριστικοποιηθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Κι εδώ, όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ, η κριτική ήταν έντονη, αν και όχι απαραίτητα προσωποποιημένη στον πρόεδρο του κόμματος. Χάρης Δούκας, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Ευαγγελία Λιακούλη, Μιχάλης Κατρίνης, Πέτρος Ευθυμίου, Μιλένα Αποστολάκη, Πάρις Κουκουλόπουλος, Παύλος Χριστίδης, Θεόδωρος Μαργαρίτης και άλλοι έκαναν κριτική για το κακό αποτέλεσμα (κάτι που ήταν σε πλήρη αντίθεση με την ομιλία Ανδρουλάκη, η οποία έβριθε απόψεων για την επιτυχία του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες ευρωεκλογές) και ζήτησαν πρωτοβουλίες ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς.

►Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ: Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες μετά τη σφήνα Δούκα - Από φίλος του Ανδρουλάκη, αντίπαλος;

Το πρόβλημα, κυρίως στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι ότι ηγεσίες και στελέχη λένε τα ίδια πράγματα, αλλά εννοούν διαφορετικά. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης όταν μιλούν για τη «μεγάλη Κεντροαριστερά» ξεκαθαρίζουν ότι εννοούν με τους ίδιους επικεφαλής (κάτι που από μόνο του είναι άτοπο!) ενώ πολλά στελέχη των δυο κομμάτων εννοούν αυτή την αναδιοργάνωση του χώρου με εντελώς νέα πρόσωπα στην ηγετική ομάδα του. Κι αυτό, περιπλέκει τα πράγματα και διαιωνίζει την εσωστρέφεια… 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ