Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην αφετηρία οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Δύο παράλληλες -που, ως τέτοιες, δεν συναντώνται ποτέ…- προσπάθειες ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς δρομολογούνται αυτές τις μέρες, εν πολλοίς ως αντίδραση στο αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών. Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω του ό,τι θυμίζει Αλέξη Τσίπρα, από πρόσωπα έως πρακτικές κι από ιδεολογία έως κομματική δομή κι οργάνωση. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη βρίσκεται στην αφετηρία μιας νέας εσωκομματικής μάχης για την προεδρία, που ή θα ενδυναμώσει τον σημερινό πρόεδρο ρίχνοντας στον καιάδα αντιπάλους και έως πρότινος φίλους του, ή θα οδηγήσει το κίνημα σε μια νέα εποχή, τα χαρακτηριστικά της οποίας παραμένουν ακόμα άγνωστα.

Ο πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος βλέπει τον προεκλογικό του αγώνα να ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς μια δημοσκόπηση της γνωστής εταιρείας GPO του δίνει σημαντικό προβάδισμα 39,4% για την τελική νίκη, έναντι των αντιπάλων του (Χάρης Δούκας 22,3%, Παύλος Γερουλάνος 19,9%, Μιλένα Αποστολάκη 7,9%, Μιχάλης Κατρίνης 5%) έχει αρχίσει τις περιοδείες ανά την Ελλάδα, με σκοπό να τονώσει τις σχέσεις του με δυο παραδοσιακούς κοινωνικούς πυλώνες του ΠΑΣΟΚ: Την αυτοδιοίκηση και τον συνδικαλισμό. Προχθές βρέθηκε στη Λέσβο όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο και άλλα στελέχη του κινήματος, ενώ δεν παρέλειψε, ως εν δυνάμει κύριος πολιτικός αντίπαλος του πρωθυπουργού, να επιτεθεί στο επιτελικό κράτος Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντάς το «κλειστή ομάδα εξουσίας», κάτι που είναι δύσκολο να κάνουν πειστικά στα μάτια των πολιτών οι αντίπαλοί του.

►Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Χάρης Δούκας - «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων

Από τη δική του πλευρά ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας επίσης προσπαθεί να επενδύσει στα αυτοδιοικητικά στελέχη του ευρύτερου σοσιαλδημοκρατικού χώρου, γι αυτό βρέθηκε στη Λάρισα όπου ο νέος, κεντροαριστερός περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, ον ενημέρωση για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή. Η ενημέρωση για τη συνάντηση συνοδεύτηκε, όπως επιβάλλουν οι όροι της επικοινωνίας, με αρκετές φωτογραφίες των δύο ανδρών πάνω από χάρτες, σχέδια και μελέτες.

Δυναμικά στην κούρσα έχει μπει και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο του τηλεοπτικό σποτ με τίτλο «Ξεκινάμε- Για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και της πατρίδας» δείχνοντας ότι θα επενδύσει πολλά σε αυτό το είδος της επικοινωνίας με την πολιτική βάση του κινήματος, στη μάχη για τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ρωτήθηκε ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει αν εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος κι απάντησε: ««Ένα πράγμα το οποίο θεωρώ κομβικό σε αυτήν τη διαδικασία και το οποίο φέρνω στο τραπέζι, είναι ότι όλη μου τη ζωή φτιάχνω εξαιρετικά δυνατές ομάδες. Το έχω κάνει στην εταιρεία μου όταν ήταν πτωχευμένη, το έχω κάνει στον τομέα επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ. Το έχω κάνει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού».

►Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ: Η Μιλένα Αποστολάκη υποψήφια για πρόεδρος

Οι άλλοι υποψήφιοι, που μπήκαν λίγο αργότερα στην κούρσα, είναι ακόμα στη φάση της εξήγησης γιατί διεκδικούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σε παρόμοιες ερωτήσεις απάντησε η Μιλένα Αποστολάκη σε τηλεοπτική συνέντευξη κι υπογράμμισε ότι θέλει το ΠΑΣΟΚ να γίνει ένας «προοδευτικός φορέας και, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ υπάρχει ένας μεγάλος ηττημένος και μια απόφαση των πολιτών να ζητήσουν πολιτική αλλαγή, δεν υπάρχει φορέας για να υποδεχτεί αυτό το αίτημα. Αυτή λοιπόν είναι η κινητήρια, αν θέλετε, βάση της απόφασής μου».

Ο Μιχάλης Κατρίνης φρόντισε να δώσει την πολιτική διάσταση της δικής του υποψηφιότητας σε μια επίσης τηλεοπτική συνέντευξη όπου είπε ανάμεσα στα άλλα ότι «το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο της χώρας, το δημογραφικό, ένα νέο κοινωνικό κράτος, τα εθνικά μας θέματα και η ασφάλεια της χώρας και η αυτονομία της πολιτικής είναι στον πυρήνα της δικής μου υποψηφιότητας για τη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ».

Ραδιοφωνικά έδωσε αντίστοιχες απαντήσεις και η Νάντια Γιαννακοπούλου, που φρόντισε να πάρει σαφείς αποστάσεις από την ηγεσία Ανδρουλάκη, δείχνοντας ενδεχομένως και τη στάση της στον β γύρο των εκλογών, εάν δεν μετέχει σε αυτόν: «Δεν μπορεί να υπάρχει μια πολύ κλειστή ηγετική ομάδα η οποία περιλαμβάνει μόνο την ηγεσία και τους πολύ κοντινούς της και να μη συνδιαλέγεται με τα Όργανα και με όλους τους βουλευτές. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να συμβαίνει αυτό».

Τέλος στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν με έκδηλη αγωνία τις τελικές αποφάσεις της Άννας Διαμαντοπούλου, μια υποψηφιότητα της οποίας θεωρείται πολύ πιθανή και είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει άρδην τα έως τώρα δεδομένα του προεκλογικού αγώνα.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ