Σε ένταση είναι, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, το φαινόμενο της λειψυδρίας στα ελληνικά νησιά, το οποίο εντείνεται από τις δραστηριότητες και την εποχικότητα.
Όπως ανέφερε, στην εσπερίδα «Η απειλή της λειψυδρίας και το πολύτιμο νερό» που διοργάνωσαν η ΗΜΕΡΗΣΙΑ και το ΕΘΝΟΣ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, πρέπει να συζητήσουμε το πώς θα διαχειριστούμε τις σχέσεις ζήτησης και προσφοράς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε το… homework που χρειάζεται.
«Υπάρχει εθνικό σχέδιο για το πόσιμο νερό, υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο είναι βελτιούμενο. Πρέπει να δούμε, εκείνοι που καλούνται να διαχειριστούν τους υδάτινους πόρους, αν εφαρμόζουν και αν αξιοποιούν τις δυνατότητες. Πρέπει να είμαστε σίγουροι, όταν κηρύττουμε μία έκτακτη κατάσταση σε κάποιο νησί, αν αυτό εξυπηρετεί το σωστό σκοπό», ανέφερε ο κ. Κουτουλάκης. Κατά τον ίδιο, υπάρχουν απώλειες ύδατος στα νησιά σε ποσοστό ακόμα και 40%-50%.
«Υπάρχουν χρηματοδοτήσεις γενναίες, που ποτέ δε δόθηκαν από μία κυβέρνηση αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα από τους δήμους να τις απορροφήσουν. Δε λαμβάνονται πάντα οι σωστές αποφάσεις για τα κατάλληλα έργα», σημείωσε.
Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα στα νησιά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο, αν δεν είχαν επενδυθεί πόροι και δεν είχαν γίνει έργα. Όπως είπε, είναι σημαντικό να δούμε και το ενεργειακό κόστος, το οποίο πρέπει να μειώσουμε.
Τέλος, ο κ. Κουτουλάκης αναφέρθηκε και στη λύση της αντλησιοταμίευσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, την οποία χαρακτήρισε ως εξαιρετική και πρακτική αλλά θα λειτουργήσει μεσοπρόθεσμα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!