Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πέντε μηνύματα της συνέντευξης Μητσοτάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης / Πηγή: Intime

Απαντήσεις σε όλα τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, σχέδια για το άμεσο μέλλον και οραματικές προοπτικές της χώρας με την εφαρμογή της πολιτικής του, περιλάμβανε η εκτενής συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό «Βήμα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη συνέντευξη, επιχείρησε να στείλει πέντε κεντρικά μηνύματα προς τους πολίτες, ώστε να πιστοποιήσει αλλά και να δώσει προοπτική στην κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό.

Η πολιτική και κοινωνική βάση της ΝΔ

Το πρώτο κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού αφορούσε στην πολιτική και κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία το Μέγαρο Μαξίμου θέλει όχι απλώς ενωμένη και παρούσα στην προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση, αλλά και βέβαιη για την ορθότητα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για την πανδημία,

  • θύμισε τα εξαιρετικά αποτελέσματα του εμβολιασμού,
  • ανέδειξε τα στοιχεία που δείχνουν μείωση της πανδημίας στις μεγάλες ηλικίες που ήδη έχουν εμβολιαστεί,
  • συνέκρινε τα αποτελέσματα στη διαχείριση του φονικού ιού με εκείνα άλλων χωρών της Ευρώπης κι έδειξε ότι εδώ πήγαμε καλύτερα, και
  • υπογράμμισε ότι αυτό έγινε χάρη στη συνεργασία του ελληνικού λαού με την πολιτική του ηγεσία, με τον πρώτο να τηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα περιοριστικά μέτρα επί σχεδόν ένα χρόνο και τη δεύτερη να ενισχύει στην πράξη το ΕΣΥ και να σχεδιάζει σωστά, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, κάθε στάδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σε αυτή το πρώτο κεντρικό μήνυμα προς τη βάση της κεντροδεξιάς, ο κ. Μητσοτάκης περιέλαβε και την αναφορά στον εκβιασμό Κουφοντίνα: Είπε ότι η Πολιτεία δεν υπέκυψε γι αυτό ο βαρυποινίτης τελικά έκανε πίσω, ενώ είπε καθαρά ότι «δεν μπορεί κανείς να εξισώνει μεμονωμένα και καταδικαστέα περιστατικά αστυνομικής βίας με την ανοχή που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες στην οργανωμένη βία. Ούτε να εξισώνεται η αστυνομία με τον κουκουλοφόρο που ρίχνει τη μολότοφ».

Στη βάση του, επίσης, κυρίως αφορά η αναφορά Μητσοτάκη στο πώς βλέπει την οικονομία, δηλαδή ότι «το ζητούμενο σήμερα δεν είναι απλά η δίκαιη κατανομή του πλούτου. Αλλά η μεγέθυνσή που θα φέρει τον ισότιμο καταμερισμό του». Στο ίδιο θέμα απάντησε λίγο αργότερα ότι «οι δημιουργικές ελληνικές επιχειρήσεις σκέπτονται τα επόμενα βήματά τους. Τις επενδύσεις τους», καθώς και ότι «τα ελληνικά 30ετή ομόλογα διατέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Κι όταν μια χώρα δανείζεται για 30 χρόνια, σημαίνει ότι την εμπιστεύονται διεθνώς», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «μονιμοποιούμε τις προσωρινές μειώσεις φόρων και συνεχίζουμε την ελάφρυνση των βαρών που έχουν εργαζόμενοι κι επιχειρήσεις». Σημείωσε την αλλαγή του νόμου για τα δημόσια έργα που επιτρέπει μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο στάδιο της ωρίμανσης των μελετών κι εξήγησε πώς η νέα ψηφιακή εποχή μπορεί να δώσει ώθηση και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Η χαλαρή σχέση των νέων με την πολιτική

Το δεύτερο κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού απευθυνόταν στους νέους και σε όσους έχουν χαλαρή ή καθόλου σχέση με την πολιτική. Εδώ κινήθηκε ανάμεσα στο νέο ρόλο του ελληνικού Δημόσιου Τομέα στην ανάπτυξη της χώρας και στην ψηφιακή επανάσταση που δημιουργεί νέα δεδομένα και ελκύει εκ των πραγμάτων τη νέα γενιά. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης θύμισε την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και εξοπλισμό, την ανάδειξη του ρόλου της Πολιτικής Προστασίας ως σημαντικού τμήματος του κρατικού μηχανισμού, ενώ διαχώρισε τις έννοιες «δημόσιο» και «κρατικό» και τοποθέτησε το πρώτο δίπλα στην έννοια «εθνικό».

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι επιζητεί τη δημιουργική κριτική της νέας γενιάς, όχι όμως την τυφλή βία μιας ελάχιστης μερίδας της και χαρακτήρισε τους νέους βασικό πυλώνα του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας. Μίλησε για αναστροφή του brain drain, ανέδειξε την εμπιστοσύνη αυτού του ανθρώπινου κεφαλαίου στις δυνατότητες του κράτους, επανήλθε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και εξήγησε ότι η ιδανική σχέση είναι ο συνδυασμός της τεχνολογίας με την ανθρώπινη επαφή, «το πληκτρολόγιο με το χαμόγελο», όπως είπε.

Κορυφαία στιγμή, ίσως, αυτής της συγκεκριμένης στρατηγικής Μητσοτάκη για προσέγγιση των νέων και των μη πολιτικοποιημένων πολιτών ήταν η αναφορά του στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ως «ένα φτωχόπαιδο από τα Σεπόλια, γιος μετανάστη, που με σκληρή δουλειά έγινε MVP του NBA… ένας αυτοδημιούργητος, σεμνός οικογενειάρχης που δεν ξεχνά τις καταβολές του».

Εκτενείς ήταν οι αναφορές Μητσοτάκη και στην Παιδεία, με το πρωθυπουργικό βλέμμα στη νέα γενιά. «Η δημόσια Παιδεία είναι ο βασικός κι αναντικατάστατος μηχανισμός που ανοίγει πόρτες στο αύριο. Αλλά για ποια παιδεία μιλάμε; Είναι, άραγε, μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας να οδηγούμε τα παιδιά σε τμήματα πανεπιστημίων που απλά δίνουν ένα πτυχίο το οποίο τελικά δεν τα οδηγεί πουθενά; Αυτό αγγίζει τα όρια της υποκρισίας» ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις νέες δεξιότητες που «πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας».

Απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης

Το τρίτο κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν ότι διαθέτει επαρκείς απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης. Η πρώτη παράμετρος αυτού του επικοινωνιακού κεφαλαίου της συνέντευξης Μητσοτάκη αφορά στις αβάσιμες προτάσεις της αντιπολίτευσης για την πανδημία: «Εάν είχαμε σπεύσει να κάνουμε αυτό που μας ζήτησε η αντιπολίτευση από τον περασμένο Απρίλιο, θα είχαμε κάνει επιτάξεις χωρίς να τις χρειαζόμαστε τότε, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια. Τώρα, όμως που απαιτείται η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα προχωράμε σε πρώτη φάση σε συνεργασία μαζί του… Προτιμούμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία… Αν όμως χρειαστεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό όπλο της επίταξης, δεν θα διστάσω να το κάνω».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι «η πανδημία και ο κορονοϊός πολιτικοποιήθηκαν. Ταυτίστηκαν με την κυβέρνηση, αντί να είναι αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται, μια πρωτοφανής υγειονομική κρίση… η αντιπολίτευση εντάσσει τον covid στην ατζέντα της κομματικής μάχης». Ο πρωθυπουργός ακολούθως παρομοίασε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της αντιπολίτευσης στη διοργάνωση διαδηλώσεων με «υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ» αφού «ο μαζικός συγχρωτισμός αποδεδειγμένα διασπείρει τον ιό», ενώ οι διαδηλώσεις εκπέμπουν το μήνυμα «της συλλογικής παραβίασης των μέτρων, προσβάλλοντας όχι μόνο τους ασθενείς στις ΜΕΘ και τους γιατρούς που μάχονται, αλλά και τα εκατομμύρια πολιτών που πειθαρχούν και υπομένουν τους περιορισμούς…».

Οταν η συνέντευξη ήλθε στην αστυνομική βία, ο πρωθυπουργός είπε ότι η αντιπολίτευση ευθύνεται για το ότι έκανε κομματικό λάβαρο μια δήθεν αντικυβερνητική διαδήλωση, η οποία με τη σειρά της βασίζεται στην ψευδή υπόθεση πως η κυβέρνηση απέτυχε, δήθεν ,στη διαχείριση της πανδημίας. Όσο για το προτεινόμενο μορατόριουμ από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «ο κ. Τσίπρας θέλει τη Δημοκρατία σε καραντίνα».

Η διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης

Το τέταρτο κεντρικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη αφορούσε στη διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης. Εδώ κυρίως προέβαλε, ως προς την πανδημία, συγκριτικές αναφορές με την υπόλοιπη Ευρώπη: «Εάν η Ελλάδα είχε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων, σήμερα θα θρηνούσε τα διπλάσια θύματα. Αυτό το αποφύγαμε…». Στο διαχειριστικό κομμάτι υπογράμμισε τα επόμενα βήματα που έχει  σχεδιάσει με το επιτελείο του, δηλαδή περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, μερική αποσυμπίεση της κοινωνίας, προσεκτική απελευθέρωση σταδιακά οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως του λιανεμπορίου.

Απαντώντας για την κόπωση της κοινωνίας επανήλθε στο γνωστό μοτίβο των συγκρίσεων λέγοντας ότι «όταν συζητώ την κόπωση με συναδέλφους μου στη Ευρώπη, διαπιστώνουμε ότι αυτή υπάρχει παντού».

Τα σχέδια για την επόμενη δεκαετία

Τέλος, το πέμπτο κεντρικό μήνυμα Μητσοτάκη ήταν η παρουσίαση ενός οραματικού πλαισίου για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας. «Υπάρχουν ήδη οι προϋποθέσεις για ένα άλμα, το τονίζω, όχι απλώς για ένα βήμα», σημείωσε, και πρόσθεσε: «Ένα άλμα δεκαετίας κι όχι μια προσωρινή εκτίναξη του ΑΕΠ. Γιατί θα στηρίζεται σε πραγματικά θεμέλια, μετασχηματίζοντας την οικονομία όπως ζητάμε τόσα χρόνια. Μια ανταγωνιστική οικονομία που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα»… Και ποιος είναι ο σκοπός του για αυτό το άλμα; «Είναι η ευτυχία των Ελλήνων ως έννοια που συνδέεται με τον τρόπο που εργαζόμαστε, και με τον οποίο ζούμε την καθημερινότητά μας». Επίσης ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σε αυτό το πλαίσιο για την προοπτική της τηλεργασίας που δίνει η τεχνολογική ανάπτυξη, το «ανθρωπογενές περιβάλλον» που μπορεί να συνθέσει στοιχεία της παράδοσης και της νεωτερικότητας προς όφελος της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Μια προσεκτικά προετοιμασμένη συνέντευξη, δεν θα μπορούσε να μην έχει και κάποιες «ατάκες» που θα επιχειρηθεί στο επόμενο διάστημα να ενσωματωθούν στην φαρέτρα των κυβερνητικών επιχειρημάτων σε μια προσπάθεια να γίνουν ευκολότερα αντιληπτές από τους πολίτες. Από αυτές που διατύπωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης ξεχωρίζουν: «Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει την ευτυχία του μέλλοντος».  Ο κ. Τσίπρας για τις διαδηλώσεις «λέει ναι στον δρόμο, αλλά όχι στο νόμο». «Από το δίπολο δεξιά- αριστερά, εγώ προτιμώ το ζεύγος πρόοδος-καθήλωση». Επίσης χαρακτήρισε τα στελέχη της αντιπολίτευσης «απεργούς της ευθύνης».

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς εάν αντιμετωπίζει το σενάριο των εκλογών, απάντησε ότι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ