Σήμερα μετά τις διάφορες ανακοινώσεις που ακούσαμε την τελευταία εβδομάδα, θα εστιάσω στις κατασκευές. Πέρα από τη δυσκολία στις χρηματοροές από το δημόσιο, που εξομαλύνεται κάπως με τις «ενέσεις» στο ΠΔΕ, η μεγαλύτερη δυσκολία, όπως μου λένε, είναι η διάθεση του αναγκαίου προσωπικού από το δημόσιο για την εποπτεία κτλ των έργων. Μαθαίνω, δε, ότι ειδικά στα σιδηροδρομικά έργα, όπου ακούγονται κάτι προθεσμίες 15μηνου, για την ολοκλήρωση, κάποιων από αυτά, τους, ψάχνουν με το «κιάλι» να δουν ποιος θα υπογράψει, κυρίως, για τα εν λόγω χρονοδιαγράμματα. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει φέρει πολλά έμπειρα και με γνώση στελέχη της διοίκησης στο να είναι άκρως επιφυλακτικά σε σχέση με το πού βάζουν «τζίφρες», καθώς, όπως έχει δείξει η εμπειρία, συχνά καλούνται, να συναινέσουν σε χρονικές οριοθετήσεις, που υπαγορεύονται, επικοινωνιακά, αλλά είναι ανέφικτο να τηρηθούν.
Στα 20 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο
Κι όλα αυτά ενόσω το ανεκτέλεστο φτάνει συνολικά τα 20 δισεκ. ευρώ, όπως ανέφερε, σε ενημέρωση προς τα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aktor, Αλέξανδρος Εξάρχου, με αφορμή την εξαγορά της «Άκτωρ Παραχωρήσεις». Ο κ. Εξάρχου, έθεσε το προαναφερθέν ζήτημα εμφατικά. Γίνονται προσπάθειες να βρίσκονται χρήματα για πληρωμές, ανέφερε και προσέθεσε ότι παρά τις δυσκολίες υπάρχει μια «σχετική επάρκεια». Παράλληλα, τόνισε ότι ίσως πιο σημαντικό από τις πληρωμές είναι η διαθεσιμότητα του Δημοσίου σε στελέχη για να γίνουν τα έργα.
Εργαζόμενοι
Όπως συνήθως πράττει σε δημόσιες εμφανίσεις του, ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε και στο θέμα των ελλείψεων προσωπικού, που αφορά πρώτιστα τον κλάδο των κατασκευών και βέβαια τα μεγάλα έργα. «Το θέμα δεν είναι να φέρεις ξένους» τόνισε, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις μετακλήσεις εργαζομένων. Επέμεινε, δε, ότι δεν είναι ή ενδεδειγμένη λύση για την Ελλάδα. «Οι εργαζόμενοι π.χ. από το Πακισταν θα εποπτεύονται από Έλληνες, αλλά δεν έχουν το ίδιο πνεύμα. Το να έχεις, π.χ., στη Μέση Ανατολή σε έναν χώρο 200 Ινδούς, όπου θα μένουν σε κάποιες συνθήκες, για να κάνουν ένα έργο είναι φυσιολογικό. Όμως, εδώ δεν είναι έτσι. Υπάρχουν άλλοι κανόνες. Επίσης αυτοί το βράδυ θα βγαίνουν για να ξεσκάσουν. Πού θα πηγαίνουν;» αναρωτήθηκε.
Εργάτες και ΒΟΑΚ
«Σκεφτείτε να προσγειωθούν στην Κρήτη 50 χιλ εργάτες. Σκεφτείτε την Κρήτη γεμάτη τουρίστες και να είναι και χιλιάδες Πακιστανοί» τόνισε με έμφαση, αναφερόμενος στο μείζον θέμα της αρμονικής συνύπαρξης φιλοξενούνταν και φιλοξενουμένων.
ΒΟΑΚ και επόμενη μέρα
Προφανώς στην Μεγαλόνησο, όπου βέβαια θα τρέξει ο ΒΟΑΚ, το μεγαλύτερο οδικό έργο στην ΕΕ, η συζήτηση αυτή είναι κομβική. Και σκέφτομαι, έχοντας κατά νου ότι είναι το πιο μεγάλο έργο παραχώρησης υπό κατασκευή, μήπως χτιστεί, όπως μου λένε κάποιοι όνομα και μη χωριό, μια ευρύτερη συμμαχία των μεγάλων κατασκευαστικών. Άλλωστε είναι και έργο εμβληματικό στον τόπο καταγωγής του Πρωθυπουργού… Για την ιστορία το έργο έχει αναλάβει με σύμβαση παραχώρησης η ΓΕΚ - Τέρνα, που είναι η πρώτη στον κλάδο.
Εισιτήρια ώρα μηδέν
Σε θαλασσινό περιβάλλον μένω μια και από χθες 1η Μαίου ισχύει η μείωση των λιμενικών τελών επιβατών και οχημάτων στην ακτοπλοΐα κατά 50%. Τι σημαίνει αυτό; Μα μετενέργεια στις τιμές κατά την κυβέρνηση καθώς Η μείωση των τελών από το 5% στο 2,5% θα πρέπει να φανεί στο γκισέ. Το θέμα λοιπόν είναι εάν θα πέσουν οι τιμές των εισιτηρίων των επιβατών και οχημάτων στην ακτοπλοΐα και κυρίως αν τα ταχύπλοα θα μειώσουν την τιμή των εισιτηρίων κατά 2,5% από σήμερα μια και χθες ήταν απεργία.
Το μήνυμα του ΥΝΑ
Σταθερές και χωρίς καμία αύξηση θα είναι οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, επανέλαβε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, από την Σύρο. «Καλό μήνα, με καλά νέα, όπως επιβεβαίωσε ήδη από το πρωί και η αγορά. Καμία αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ούτε τώρα ούτε καθόλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου», τόνισε, προσθέτοντας: «Με ασφάλεια, καλά ταξίδια σε όλους, καλές θάλασσες και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, για τη δυνατότητα που δεν είναι πολυτέλεια: να ταξιδεύει από τους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας και τα μεγάλα λιμάνια μας σε όλα τα νησιά μας». Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε και σχετική ανάρτηση για το θέμα, σημειώνοντας «από σήμερα 1η Μαΐου οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα αυξάνοντας. Εμείς μειώσαμε 50% τα λιμενικά τέλη και συγκρατήθηκαν οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, για να μπορεί κάθε ελληνική οικογένεια να ταξιδεύει στα νησιά μας».
Save Papigo
Μια και ο λόγος για έργα να σας πάω από την Κρήτη στο Μικρό Πάπιγκο και για αναφορές πολιτών για προβληματική κατάσταση με το έργο βιολογικού καθαρισμού. Συγκεκριμένα, η Κίνηση Πολιτών Save Papigo καταγγέλλει «την προώθηση ενός σκανδαλωδώς δαπανηρού έργου βιολογικού καθαρισμού ΕΕΛ (Ανοιχτής Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων) στον διατηρητέο οικισμό του Μικρού Παπίγκου, που απειλεί να υπονομεύσει το φυσικό, πολιτιστικό και οικονομικό κεφάλαιο της περιοχής.
Παρά την ύπαρξη λειτουργικού βιολογικού καθαρισμού μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά στο Μεγάλο Πάπιγκο, η Περιφέρεια Ηπείρου εκτελεί νέο, δεύτερο έργο, με προϋπολογισμό άνω του 1,1 εκατομμυρίου ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης -ποσό υπερτριπλάσιο της δαπάνης που απαιτεί η απλή σύνδεση με το υπάρχον δίκτυο (σύμφωνα με τεχνική μελέτη που εκπόνησαν οι κάτοικοι). Η επιλογή αυτή θέτει σοβαρά ερωτήματα διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης δημοσίων πόρων, λέει η μελέτη.
Στο ΣτΕ
Όπως σημειώνεται, «πέρα από την οικονομική αστοχία, η κατασκευή της νέας μονάδας ΕΕΛ σε απόσταση μόλις 25 μέτρων από τις αυλές σπιτιών και τις επιχειρήσεων θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη αλλοίωση του παραδοσιακού τοπίου - με τα πετρόκτιστα σπίτια του 1700 και τα στενά καλντερίμια (όπου δεν επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων), στοιχεία αναγνωρισμένης πολιτιστικής αξίας που προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό».
Στο δικόγραφο Προσθέτων Λόγων επί της Αίτησης Ακύρωσης, που κατέθεσαν πολίτες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και η οποία συζητείται την ερχόμενη Τετάρτη 07.05.2025, τονίζεται ότι η ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) έχει παράνομη αιτιολογία διότι δεν εξετάσθηκαν επαρκώς εναλλακτικές λύσεις, όπως η σύνδεση με την ήδη υπάρχουσα ΕΕΛ του Μεγάλου Παπίγκου. Σημειώνεται ότι, η από το 2010 (!) κατασκευασμένη ΕΕΛ του Μεγάλου Παπίγκου, η οποία εξυπηρετεί 1500 ΜΙΠ (Μονάδες Ισοδύναμου Πληθυσμού) για να εξυπηρετήσει σήμερα 105 κατοικίες και 42 επιχειρήσεις, χωροθετήθηκε σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τον οικισμό του Μεγάλου Παπίγκου και, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Ζαγορίου (2024), κόστισε συνολικά 600.000 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, το έργο της ΕΕΛ του Μικρού Παπίγκου εμφανίζεται υπερβολικά ακριβό με προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1.100.000 ευρώ για μόλις 26 κατοικίες και 6 επιχειρήσεις! Έτσι η Κίνηση ζητά την άμεση ακύρωση του έργου του νέου βιολογικού καθαρισμού και την εφαρμογή της λογικής λύσης σύνδεσης του χωριού μας με το υπάρχον σύστημα του Μεγάλου Παπίγκου
Και SAvE Whales
Κι από την Ήπειρο σε μια παράλληλη εκδήλωση στο 10ο Our Ocean Conference στο Μπουσάν της Κορέας όπου παρουσιάστηκε η πρόοδος του καινοτόμου συστήματος SAvE Whales, έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση της κοινής δέσμευσης στην Αθήνα. Η συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αρχών και περιβαλλοντικών οργανώσεων στοχεύει στην πρόληψη των συγκρούσεων πλοίων με τους απειλούμενους με εξαφάνιση φυσητήρες στο Στενό των Κυθήρων, στην Ελλάδα, όπου δεν είναι δυνατή η αλλαγή της διαδρομής πλεύσης των πλοίων.
Μάλιστα η Arcadia Shipmanagement, μια κορυφαία ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, της οικογένειας Αγγελοπούλου, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να δοκιμάσει το σύστημα κατά τη φάση ανάπτυξής του. H υποστήριξη της πρωτοβουλίας SAvE Whales για την προστασία των απειλούμενων με εξαφάνιση φυσητήρων από τη σύγκρουση πλοίων είναι μεταξύ των 21 δεσμεύσεων της Ελλάδας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της 9ηςΔιεθνούς Διάσκεψης Our Ocean Conference που διεξήχθη στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου 2024 και εκτιμώνται συνολικά σε περίπου 780 εκατ. ευρώ.
Τι είναι και πού λειτουργεί το SAvE Whales
Το SAvE Whales [System for the Avoidance of ship-strikes with Endangered Whales], που είναι ένα σύστημα για την αποτροπή συγκρούσεων πλοίων με απειλούμενα κητώδη, προσφέρει μια πρωτοποριακή τεχνολογία που χρησιμεύει ως συμπληρωματικό μέτρο μετριασμού σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως η αλλαγή της διαδρομής πλεύσης των πλοίων.
Η περιοχή όπου πρόκειται να εφαρμοστεί το SAvE Whales βρίσκεται κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου, η οποία έχει χαρακτηριστεί Σημαντική Περιοχή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και περιοχή υψηλού κινδύνου για χτυπήματα από πλοία από διεθνείς συμφωνίες όπως η ACCOBAMS, η IWC και ο ΙΜΟ. Η περιοχή σχεδιάζεται επίσης να αποτελέσει μέρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ιονίου (Ελλάδα), το οποίο ανακοινώθηκε στο 9ο Our Ocean Conference.
Διαβάστε περισσότερα εδώ