Παζάρια με τις μητρικές
Σήμερα λέω, επίσης, να ασχοληθώ με την υγεία και τα οικονομικά της. Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της επιχειρηματικής δράσης στελεχών μεγάλων φαρμακευτικών πολυεθνικών ανέδειξε ο Χρίστος Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Market Access στον ΣΦΕΕ κατά τη συνέντευξη τύπου που οργάνωσε χθες ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για την παρουσίαση δύο μελετών που αφορούν στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέες, καινοτόμες θεραπείες. Όπως τόνισε οι εταιρείες, εν Ελλάδι, κατορθώνουν να φέρνουν αυτά τα λίγα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων με τα κεντρικά τους γραφεία. Εθνικό έργο σε ένα πεδίο δημόσιας πολιτικής, που θα έπρεπε να ήταν πρώτο μέλημα για την κυβέρνηση και το Υπ. Υγείας.
Ελλειμματική πρόσβαση
Να σημειωθεί ότι με βάση τη μελέτη Μελέτη Patients W.A.I.T. Indicator (EFPIA-IQVIA) 2024, που με βάση τον ΣΦΕΕ, είναι η πλέον αξιόπιστη μελέτη που ερευνά τη διαθεσιμότητα των νέων φαρμάκων πανευρωπαϊκά και διεξάγεται 20 χρόνια (από το 2004), καλύπτοντας 36 χώρες, από τα 173 νέα φάρμακα μόνο το 25% είναι πλήρως προσβάσιμα από τους Έλληνες ασθενείς, το 18% είναι διαθέσιμα με περιορισμούς, μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (Σ.Η.Π.) του ΕΟΠΥΥ, (ΣΗΠ) και ΙΦΕΤ, το 2% είναι διαθέσιμα μόνο ιδιωτικά, ενώ το 55% δεν είναι καθόλου διαθέσιμα.
Με βάση, δε, άλλη μελέτη για την Ελλάδα, της IQVIA για τη διαθεσιμότητα νέων φαρμάκων, στο διάστημα 2021 – 2024, μόνο το 1 στα 5 καινοτόμα φάρμακα της τελευταίας τετραετίας είναι σήμερα διαθέσιμο στους Έλληνες ασθενείς.
Το clawback και η πολιτική με «ξένα κόλλυβα»
Επίσης, όπως αναφέρεται, οι κύριες αιτίες μη διαθεσιμότητας και καθυστέρησης πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες («Root Causes of Unavailability and Delay») για τη χώρα μας αφορούν πρωταρχικά στο ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών, αλλά και στον κανόνα 5/11, δηλαδή στον κανόνα που προαπαιτεί για την υποβολή αποζημίωσης στη χώρα μας το εκάστοτε φάρμακο να αποζημιώνεται σε 5 από 11 συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Και μια και ο λόγος για τις υποχρεωτικές επιστροφές, το σύστημα clawback και rebate να σας πω ότι η βιομηχανία έχει καταβάλει το 2023 με βάση τα στοιχεία 3,6 δισεκ. ευρώ ως κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης που συνολικά ανήλθε στα 7,1 δισεκ. Οι δε πολίτες έδωσαν από την τσέπη τα 700 εκατ. εκατομμύρια. Το κράτος κατέβαλε τα 2,5 δισεκ. ευρώ.
Κυπριακό... το clawback
Να μην βγάλω μαντήλι να κλάψω για τη βιομηχανία, μια και βλέπω ότι έχουν κερδοφορίες, αλλά κάτι μου φαίνεται ότι το όλο θέμα πάει στραβά. Εδώ και 13 χρόνια κρατά το ίδιο βιολί, με τις υποχρεωτικές επιστροφές, κάτι δηλαδή σαν το Κυπριακό, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου. Εμείς, ως πολίτες, όμως, δε βλέπουμε μεταρρυθμίσεις και δράση. Έτσι, για να δούμε πώς κατανέμεται το ποσό αυτό και, βέβαια, «τις πταίει». Παράλληλα, όμως διαιωνίζεται μια στρεβλή εικόνα και έχουμε και ελλειμματική πρόσβαση, μεταξύ άλλων, και σε πραγματικά καινοτόμες θεραπείες.
Πληρώνουν άραγε;
Κι ένα ερώτημα έχω για το Υπουργείο Οικονομικών. Τα ποσά από τις υποχρεωτικές επιστροφές, άραγε, ως βεβαιωμένες οφειλές μπαίνουν από όλους ως πρέπει στον κρατικό κουμπαρά; Η μήπως παραμένουν στις καλένδες; Δεν ξέρω και γι αυτό ρωτώ.
Η προθεσμία
Πάντως, μόλις χθες, ανακοινώθηκε ότι ο ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε παρόχους και προμηθευτές υπηρεσιών υγείας ότι τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξή τους στη ρύθμιση των οφειλών από clawback έτους 2022. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η Παρασκευή 27η Ιουνίου 2025, μετά το πέρας της οποίας οι πάροχοι-προμηθευτές θα ενημερωθούν για τη σχετική πράξη προσδιορισμού του ύψους και του πλήθους των δόσεων. Η έναρξη εφαρμογής της εν λόγω ρύθμισης θα πραγματοποιηθεί κατά την πληρωμή μηνός Ιουλίου 2025 που αφορά υποβολές δαπανών Απριλίου 2025.
Και ο ΙΦΕΤ
Και κάτι άλλο… Ο ΙΦΕΤ, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, που παραγγέλνει και πληρώνει φάρμακα χωρίς μάλιστα «παζάρι» στέλνοντάς τα σε ασθενείς, που έχουν όντως ανάγκη, άραγε, καταβάλει clawback; Μου λένε, δε, ότι τα τελευταία χρόνια έχει εκτινάξει τον «τζίρο» του και άρα και τη «σούμα» του clawback που του αναλογεί. Η δαπάνη το 2020 ήταν 126 εκατ. ευρώ και το 2023 έφθασε τα 266 εκατ. ευρώ με αυξητική τάση. Άραγε τα καταβάλλει τα ποσά που πρέπει για υποχρεωτικές επιστροφές και τα κατανέμει ως πρέπει; Μου λένε, δε, ότι τα ποσά είναι κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια που χάνονται. ‘Άραγε οι εξαγγελίες ‘Άδωνη για αλλαγές θα γίνουν πράξη ή στην κυβέρνηση έχουν απορροφηθεί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για δεν ασχολούνται;
Μεγαλώνει το πεδίο κυβερνοεπιθέσεων
Να αλλάξω κλίμα τώρα. Νέα έρευνα της Trend Mico, αποκαλύπτει σημαντική απόσταση μεταξύ της αναγνώρισης του κινδύνου επιφάνειας επίθεσης και της χρήσης εξειδικευμένων εργαλείων διαχείρισης αυτού του κινδύνου. Ωστόσο, παρόλο που αυτές οι διαπιστώσεις μοιάζουν προφανείς, η μελέτη αποκαλύπτει ότι μόλις το 43% των παγκόσμιων οργανισμών χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία για την προληπτική διαχείριση του κινδύνου σε όλη την επιφάνεια επίθεσης. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (55%) δήλωσαν ότι δεν διαθέτουν διαδικασίες για να πραγματοποιούν συνεχώς τέτοιους ελέγχους, αν και πρόκειται για απαραίτητη διαδικασία ώστε να περιορίζονται οι κίνδυνοι πριν προκαλέσουν λειτουργικά προβλήματα στον οργανισμό. Aυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι πλέον είναι το γεγονός, ότι οι επιχειρήσεις έχουν χάσει τον έλεγχο του χώρου στον οποίο είναι πιθανόν να γίνουν κυβερνοεπιθέσεις.
Τρέχουν και δε σώνουν
Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί μόλις προ ολίγων ημερών έγινε η κυβερνοεπίθεση στην τράπεζα θεμάτων και μαθαίνω ότι τα στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ακόμη και σήμερα τρέχουν και δεν σώνουν. Οι Πανελλήνιες έρχονται οσονούπω…
Μεγάλα ονόματα για την Σαντορίνη
Μεγάλα ονόματα του ελληνικού τουρισμού θα συμμετάσχουν στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) στην Σαντορίνη. Κάτι ο προορισμός, μία από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, κάτι η σκληρή δουλειά και παρεμβατικότητα του προέδρου της Ομοσπονδίας Γιάννη Χατζή φέρνει αποτελέσματα θετικά για το συνέδριο, τον ελληνικό τουρισμό και το νησί που επλήγη από τις σεισμικές δονήσεις του περασμένου χειμώνα. Το νησί δείχνει πάντως να ανακάμπτει καθώς από -23% που ήταν οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για την περίοδο Μαρτίου- Μαΐου το ποσοστό της πτώσης για το διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου μειώθηκε στο 8,5% σύμφωνα με το Airdata Tracker του ΙΝΣΕΤΕ.
Οι startups στον τουρισμό
Τεχνολογικά θέματα στο τραπέζι και σύνδεση με την επιχειρηματικότα, δεν νοούνται να μην περιλαμβάνουν τον τομέα του τουρισμού. Κι αυτό λοιπόν αναφέρω ότι δόθηκε η εκκίνηση για το 8ο Πρόγραμμα Επιτάχυνσης που διεξάγει ο CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator ο Επιταχυντής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Οι αιτήσεις δήλωσης συμμετοχής ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν έως τις 26 Ιουνίου 2025. Επισημαίνεται ότι ο νέος Κύκλος Επιτάχυνσης εστιάζει αποκλειστικά στην εξέλιξη και ανέλιξη καινοτόμων τεχνολογικών startups, που οραματίζονται και φιλοδοξούν την αλλαγή στη βιομηχανία του τουρισμού στην Ελλάδα.
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε ομάδες που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, προσφέρουν τεχνολογικές λύσεις με εφαρμογές στους τομείς της ξενοδοχίας και του τουρισμού και που προωθούν τους βασικούς άξονες ανάκαμψης του παγκόσμιου τουρισμού, όπως οι λύσεις βιωσιμότητας, εξοικονόμησης ενέργειας και τροφίμων, η διαχείριση φυσικών πόρων κτλ.
Κινητικότητα σε δείκτες και μετοχές
Ανακατατάξεις στους δείκτες του ΧΑ έρχονται στο τέλος του μήνα. Ας ρίξουμε μια ματιά στο ποιες εταιρείες θα μπουν και ποιες θα βγούν… Ενδιαφέρον θα έχουν και οι προσθήκες στον FTSE, FTSETotal cap και Ftse equity micro cap... Και εκεί θα δούμε σημαντικές εισροές μου ψιθύρισε το alter ego μου στις αγορές.
Θεοδωρόπουλος επί τον τύπο των ήλων
Έθεσε την ατζέντα από την πρώτη ημέρα της εκλογής του στην ηγεσία του ΣΕΒ και αυτή την ατζέντα τηρεί και υπηρετεί με εντυπωσιακή συνέπεια. Ο λόγος για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, που αναδεικνύει συνεχώς το θέμα της παραγωγικότητας και ως προτεραιότητα για τη χώρα και ως προς την πολυπαραγοντικότητά του, μη διστάζοντας να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτό παρατήρησα για ακόμη μια φορά διαβάζοντας τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Δικαιοσύνη, ευελιξία, Τεχνητή Νοημοσύνη, ανταγωνιστικότητα, συνευθύνη, αλλά και αναπτυξιακός νόμος, όλα μπήκαν στη ρητορική του Προέδρου του ΣΕΒ. Ακούει κανείς;
Διαβάστε περισσότερα εδώ