Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

X-Ray: Ερχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων, η αμαρτωλή προϊστορία του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι νέες ευκαιρίες στο real estate

Εδώ και πέντε χρόνια είχε ειδοποιηθεί το Αγροτικής Ανάπτυξης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ξεκινάω σήμερα με το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δείχνει να είναι πάρα πολύ σοβαρό. Διάβασα στο kreport για τις προειδοποιήσεις που είχε στείλει η Κομισιόν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για περίεργες επιδοτήσεις από τον Οργανισμό. Οι πρώτες ευρωπαϊκές κρούσεις, αναφέρει το άρθρο της συνδρομητικής υπηρεσίας, έγιναν το 2020 επί υπουργίας Μάκη Βορίδη, όταν το 2019 εμφανίστηκαν περίεργα πολλοί νέοι δικαιούχοι στην Κρήτη, ενώ οι επιδοτήσεις προς αυτούς πενταπλασιάστηκαν μέσα σε δυο χρόνια! Οι οχλήσεις από τις Βρυξέλλες συνεχίστηκαν και το 2022, επί υπουργίας των Σπήλιου Λιβανού και Γιώργου Γεωργαντά, ενώ σχετικές προειδοποιήσεις απηύθυναν και καθηγητές που συμμετέχουν σε επιτροπές του Οργανισμού. Το 2023, επί υπουργίας Λευτέρη Αυγενάκη, η Διευθύντρια Εσωτερικών Ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε να υπάρξει σχετική διερεύνηση, ωστόσο ο Αυγενάκης δεν έστειλε ποτέ την υπόθεση στη δικαιοσύνη παρά τις δηλώσεις του. Έτσι φτάσαμε στον Μάρτιο του 2024 με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να απαγγέλει κατηγορίες κατά των 100 πρώτων παραγωγών για παράνομες επιδοτήσεις.

Άρχισαν τα αλληλοκαρφώματα

Με άλλα λόγια, τέσσερις υπουργοί έβλεπαν τις καταγγελίες να περνούν και δεν έκαναν τίποτα για να ελέγξουν αν π.χ. η Κρήτη ξαφνικά γέμισε με κτηνοτρόφους, που έχουν επεκτείνει μάλιστα τις δραστηριότητές τους μέχρι την… Ήπειρο. Έχει πάντως ενδιαφέρον το ότι στο παρασκήνιο διάφοροι κυβερνητικοί αντιμετωπίζουν το θέμα με μια αμηχανία. Δεν είναι λίγο πράγμα ένας οργανισμός που διαχειρίζεται τόσο πολλά χρήματα να έχει μετατραπεί από το 2019 και μετά σε εκτροφείο σκανδάλων, με όλες τις καταγγελίες να μπαίνουν στο συρτάρι των υπουργών. Και έχουν αρχίσει ήδη οι μεν να «δίνουν» τους δε.

Επιχειρεί άλμα προς τα εμπρός ο Μητσοτάκης

Και καταλήγω στην τελευταία εξέλιξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτες ανακοίνωσε πως κυβέρνηση και ΑΑΔΕ ξεκινούν τις διαδικασίες για την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ανεξάρτητη Αρχή. Αρχικά το Μαξίμου είχε επιλέξει τη «γραμμή» πως η σκανδαλάρα του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί δείγμα κακοδαιμονίας του ελληνικού κράτους, όπως ακριβώς κάνει όποτε αποκαλύπτεται ένα σκάνδαλο που μπορεί να την τινάξει στον αέρα. Εχτές, με ανακοίνωσή του, το Μαξίμου ισχυρίστηκε πως στο παρελθόν έγιναν «προσπάθειες εσωτερικού εκσυγχρονισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα». Ποιες ήταν αυτές; Από ποιους έγιναν; Και γιατί δεν απέδωσαν; Μου φαίνεται πως στην κυβέρνηση βλέπουν τα αλληλομαχαιρώματα, που προανάφερα, και θέλουν να αποφύγουν τον σκοτωμό.

Παλιός γνώριμος της ΝΔ ο Σαλάτας

Παρακολούθησα και τη χθεσινή συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα, στην οποία αντιμετώπισε πολύ θετικά τον αποπεμφθέντα διοικητή του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκο Σαλάτα. «Έκανε εξαιρετική δουλειά», είπε ο υπουργός και μάλιστα διέψευσε πολύ ήπια τις δηλώσεις του Σαλάτα πως κινδυνεύουν να χαθούν 3 δισ. ευρώ επιδοτήσεις σε αγρότες. Η μειλίχια αντιμετώπιση του υπουργού στον πρώην επικεφαλής του Οργανισμού δεν προέρχεται μόνο από τη μεταξύ τους φιλία. Ο Σαλάτας είναι παλιός γνώριμος της ΝΔ, καθώς τον είχε κάνει «σημαία» στην υπόθεση της «σκευωρίας Novartis», όταν ως δικαστικός και γενικός γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος έστρεφε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης Τσίπρα και άλλων συναδέλφων του. Ο Σαλάτας, βέβαια, έγινε γνωστός στο πανελλήνιο το 2015, όταν μειοψήφησε στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, θεωρώντας πως στον ηγετικό της πυρήνα δεν πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες περί «εγκληματικής οργάνωσης».

Αδιάβαστες οι «διπλωματικές πηγές»

Μια ανησυχία διέκρινα στο Υπουργείο Εξωτερικών για το εάν η Ελλάδα θα έχει τελικά τη δυνατότητα να ασκήσει «βέτο» σε μια πιθανή συνεργασία μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. με την Τουρκία. Διπλωματικές πηγές υποστήριζαν πως υπάρχει «δήλωση της Επιτροπής που καταγράφηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης του COREPER II της 18ης Μαΐου ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει το άρθρο 212 ΣΛΕΕ ως νομική βάση για τις συμφωνίες αυτές». Λογικά θα γνωρίζουν οι εν λόγω διπλωματικές πηγές πως μια δήλωση που καταγράφεται στα πρακτικά δεν έχει νομική ισχύ. Ας ρωτήσουν τους Έλληνες που κατοικοεδρεύουν στις Βρυξέλλες.

Από τις ασφαλίσεις υγείας στις ασφαλίσεις αυτοκινήτου

Επειδή πολύ συζήτηση έγινε τελευταία για τα ασφάλιστρα υγείας και τις αυξήσεις τους. Αλλά κάτι μου λέει ότι σε λίγο καιρό η συζήτηση θα μετατοπισθεί στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου, όπου αναμένονται μεγάλες αυξήσεις. Βλέπετε, ο συγκεκριμένος κλάδος στα χρόνια της πανδημίας κατέγραψε μεγάλες μειώσεις στα ασφάλιστρα, αφού είχε μειωθεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και οι ζημιές, ενώ τώρα καλείται να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα, τα οποία τα ζούμε όλοι καθημερινά στους αθηναϊκούς και όχι μόνο δρόμους, που φέρνουν όμως και πολλά ατυχήματα, περισσότερες ζημιές και μεγαλύτερες αποζημιώσεις λόγω και του πληθωρισμού. Λέτε ο Θεοδωρικάκος να σκεφτεί τη λύση ενός νέου δείκτη;

Και κρασί… άνευ;

Δεν ξέρω αν θα πίνατε κρασί… άνευ, εγώ προσωπικά με δυσκολία θα το έκανα. Ωστόσο, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις καταναλωτικής συμπεριφοράς στον τομέα του κρασιού, η ΚΕΟΣΟΕ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, η SANTOWINES και η MASTER AE, συγκρότησαν την Επιχειρησιακή Ομάδα «ΟΙΝΟS». Η Ομάδα «ΟΙΝΟS» συγκροτήθηκε με σκοπό να αναπτύξει και να προβεί στην παραγωγή νέου τύπου οίνου μη οινοπνευματικής οινοποίησης (χωρίς ή με χαμηλή αλκοόλη), μέσω καινοτόμου κατοχυρωμένης τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ημερίδα

Τα αποτελέσματα του τριετούς αυτού εγχειρήματος θα παρουσιαστούν σε Ημερίδα που διοργανώνει η ΚΕΟΣΟΕ και τα μέλη της επιχειρησιακής ομάδας, στη Σαντορίνη στις 20 Ιουνίου 2025. Στην Ημερίδα, εκτός από τη γευστική δοκιμή και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, θα συζητηθούν και οι προοπτικές παραγωγής αποαλκοολωμένων οίνων. Ομολογώ ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρον, κυρίως η δοκιμή…

Συμβουλές από μεγάλους παίκτες

Aγοράστε αυτούς τους κλάδους ή μείνετε εκτός… Αυτά μας λένε οι εξ Αμερικής επενδυτικοί σύμβουλοι φίλοι μας. Και παραθέτουν τρεις κατηγορίες που θεωρούν ότι αποτελούν το μέλλον και τρία βήματα για να δράσουν όσοι τέλος πάντων μπορούν.

  1. Επενδύστε «στην» Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτό σημαίνει απλώς την αγορά μετοχών εταιρειών που παρέχουν βασικά μέρη της υποδομής που θα επιταχύνει την τεχνολογία Τεχνητής.
  2. Επενδύστε «Παράλληλα» με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι θα ασχοληθείτε με εταιρείες που έχουν σχεδιαστεί για να αναπτυχθούν παράλληλα με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI). Επενδύοντας παράλληλα με την AGI θα έπρεπε να επενδύσετε στις βιομηχανίες που παρέχουν τη φυσική υποδομή και τα δομικά στοιχεία των εγκαταστάσεων AGI, μας εξηγούν. «Μιλώ για εταιρείες που παρέχουν την ακατέργαστη γη που θα στεγάσει κέντρα δεδομένων ή τα συστήματα που ψύχουν τα κέντρα ή τις πηγές ενέργειας που τα τροφοδοτούν... ή όλα αυτά ταυτόχρονα», μας λένε.
  3. Επενδύστε σε «Stealth» AI. Αυτό σημαίνει επένδυση σε μη τεχνολογικές εταιρείες που θα υιοθετήσουν και θα εφαρμόσουν την AI με στόχο την αποκόμιση τεράστιων κερδών στην αποδοτικότητα, την παραγωγικότητα και τα κέρδη. Οι βιομηχανίες stealth AGI περιλαμβάνουν τη ναυτιλία και την εφοδιαστική... την ομορφιά, τη μόδα και την ευεξία... και τα τρόφιμα και τα ποτά. Η βιοτεχνολογία είναι ένας τομέας στην κατηγορία «Stealth AGI» για τον οποίο βλέπουν ένα λαμπρό μέλλον.

Η γεωγραφία του Real Estate

Έχει κάτσει η αγορά, μου έλεγε χθες φίλος δυνατός στο real estate. Το πρόβλημα της κατοικίας – στέγης παραμένει, τα νησιά παραμένουν hot, παρά το γεγονός ότι μάλλον έχουν πιάσει κορυφή και από άποψη τιμών και από άποψη χωρητικότητας. Αντίθετα, βλέπει ευκαιρίες στην αγροτική γη και θεωρεί πολύ ενδιαφέρουσες περιοχές την Ηλεία, την Ήπειρο και τμήματα της Θεσσαλίας. Α, και κάποια μάτια αρχίζουν να βλέπουν τη Λέσβο…!

Οι σύγχρονοι δούλοι

Αίσθηση προκάλεσε ο Glenn Mandziuk, CEO, World Sustainable Hospitality Alliance, Director on the Board of the Global Sustainable Tourism Council & the Responsible Tourism Institute με όσα είπε στο συνέδριο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου στη Ρόδο. Ανέφερε ότι το 10% της συνολικής εργασία σε ξενοδοχεία είναι… από σύγχρονους «δούλους». «Είναι οι λεγόμενοι σύγχρονοι σκλάβοι, όπως τους προσδιορίζει ο ΟΗΕ σε ξενοδοχεία. Σύγχρονοι σκλάβοι είναι αυτοί που τους έχει αφαιρεθεί το διαβατήριο. Κύρια ναι σε συνεργάτες, δηλαδή υπεργολάβους π.χ. καθαριότητας κτλ», ανέφερε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια. Προφανώς…

Το νέο Δημοτικό Σχολείο Μανωλάδας

Να κλείσω με παιδεία. Το νέο, σύγχρονο Δημοτικό Σχολείο της Μανωλάδας στην Ηλεία εγκαινίασε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη. Κατά την επίσκεψή της, την υποδέχτηκαν θερμά οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, με ένα ιδιαίτερα συγκινητικό καλωσόρισμα. «Το σχολείο είναι το δεύτερό μας σπίτι», ήταν η φράση που μετέφεραν τα παιδιά στην Υπουργό, η οποία δεν έκρυψε τη συγκίνησή της. Με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και με πίστη στην αξία της δημόσιας εκπαίδευσης, η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε τη σημασία της δημιουργίας σύγχρονων σχολικών υποδομών που να εμπνέουν μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το νέο σχολικό συγκρότημα αποτελεί μια σημαντική επένδυση στην εκπαιδευτική καθημερινότητα των παιδιών της περιοχής, προσφέροντας ασφαλές και λειτουργικό περιβάλλον μάθησης. Εμείς να ευχηθούμε να αποτελέσει οδηγό και για άλλα σχολεία, μια και οι ανάγκες είναι πολλές…

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ