Giant από την Ελλάδα για την ασφάλεια στη θάλασσα
Για την Ερυθρά Θάλασσα αναχώρησε το ελληνικό ρυμουλκό ναυαγοσωστικό Giant, με 14 άτομα εξειδικευμένο πλήρωμα Ελλήνων ναυτικών και υπερσύγχρονο εξοπλισμό, με στόχο να παράσχει υπηρεσίες, εφόσον χρειαστεί, στη περιοχή που έχουν βάλει στο μάτι οι αντάρτες Χούθι. Το πλοίο είναι μήκους 80 μέτρων και έχει ελκτική δύναμη 181 τόνων για ρυμούλκηση και συγκράτηση μεγάλων πλοίων. Χθες, στο ντόκο μπροστά από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας κατευόδωσε το πλοίο δηλώνοντας ότι, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών, αυτό το υπερσύγχρονο ναυαγοσωστικό κατευθύνεται στην Ερυθρά Θάλασσα. Και αυτό για να στηρίξει και να προστατέψει και, αν χρειαστεί, να βοηθήσει ακόμα και ελληνόκτητα πλοία και Έλληνες ναυτικούς. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας.
Καμπανάκι για τα... πανηγύρια
Του Άη Λια ήταν την περασμένη Κυριακή, ενώ έρχονται οι γιορτές της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα. Όπως είναι φυσικό, ξεκίνησε ήδη ο μεγάλος κύκλος των καλοκαιρινών πανηγυριών, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τους κατά τόπους συλλόγους και ενώσεις των αποδήμων. Μαθαίνω, όμως, ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς και συχνά αποθαρρύνουν τους διοργανωτές από τα να τρέξουν τις φετινές εκδηλώσεις.
Έτσι, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, όπως λέει, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των συλλόγων-μελών της και των τοπικών κοινωνιών, αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα, μέσα από εξαντλητικούς ελέγχους, επιβολή προστίμων, αυτόφωρες διαδικασίες, που πραγματοποιούνται σε πανηγύρια συλλόγων τόσο στην Ήπειρο όσο και σε εκδηλώσεις που οργανώνονται από την αποδημία, επιχειρείται μία συστηματική προσπάθεια ουσιαστικά κατάργησης αυτών των κοινωνικών εκδηλώσεων.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, όπως λέει, καλεί την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες στην άμεση αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που χρήζει πολλών ουσιαστικών αλλαγών και, έως τότε, στην αναστολή ή έστω ελαστική εφαρμογή της παρούσας νομοθεσίας, για τη στήριξη των πανηγυριών του λαού μας, για σεβασμό και προστασία του ρόλου, της σημασίας, της πρακτικής τους. Καμπανάκι έως και «κουδούνα» κρούει η Ένωση και εύχεται «καλή αντάμωση στα ηπειρώτικα πανηγύρια»!
Υποδομές στρατηγικής σημασίας για Μύκονο, Πάρο και Σύρο
Σε τροχιά υλοποίησης, μαθαίνω ότι μπαίνει ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα που έχουν δρομολογηθεί ποτέ για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, τις επόμενες ημέρες δημοπρατείται το έργο κατασκευής τριών νέων Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Απορριμμάτων (ΜΑΑΑ) σε Μύκονο, Πάρο και Σύρο, συνολικού προϋπολογισμού 194,92 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για «βαριά» υποδομή διαχείρισης απορριμμάτων, όπως τη χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης, με υψηλή περιβαλλοντική αξία και καθοριστικό ρόλο στον συνολικό σχεδιασμό για την κυκλική οικονομία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Το έργο εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ τη δημοπράτησή του ενέκριναν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και η Περιφερειακή Επιτροπή.
Ο Γιώργος Χατζημάρκος έκανε ειδική αναφορά στον σχεδιασμό που ξεκίνησε μόλις πριν τρία χρόνια, με τη στελέχωση του ΦοΔΣΑ, και τόνισε τη συμβολή πολλών θεσμικών εταίρων: των Δήμων, της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΝ, Μανώλη Γραφάκου. Παρά τις επιθέσεις και τις πολιτικές τριβές, όπως σημειώνει ο ίδιος, «με πάνω από 600 εκατ. ευρώ έργα, ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου κοιτάει στα μάτια όλες τις νησιώτισσες και όλους τους νησιώτες».
Το μοντέλο της Τήλου
Ολοκληρώνοντας την ανάρτησή του, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι μετά τη δημοπράτηση των μεγάλων έργων, σειρά παίρνουν δράσεις ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και μετατροπής περισσότερων νησιών σε Zero Waste, ακολουθώντας το πρότυπο της Τήλου.
«Το αποτύπωμα του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου είναι κληρονομιά στις γενιές που ακολουθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά, απευθύνοντας ευχαριστίες στους συνεργάτες του και διαμηνύοντας πως το έργο που παραδίδεται δεν είναι απλώς ένα βήμα μπροστά, αλλά «μίλια μπροστά».
Έρχονται πράγματα
Να αλλάξω κλίμα. Όσο κρατάει το καλό κλίμα στο ΧΑ, τόσο θα ακούμε ειδησούλες για ξεχασμένες εταιρείες μικρής κυρίως κεφαλαιοποίησης. Για placements, για εξυγιάνσεις κατασκευαστικών της «χρυσής περιόδου» του 2000. Πρωταγωνιστές του επόμενου διαστήματος, μια κλωστοϋφαντουργία και μια κατασκευαστική. Stay tuned!
Ο ντελιβεράς κι ο ξενοδόχος
Είναι ίσως ακόμη νωρίς για σοβαρά συμπεράσματα σε σχέση με την πορεία του τουρισμού. Τα νούμερα της ΤτΕ είναι μεν καλά, οι διαπιστώσεις όμως όσων μιλούν με την αγορά περιέχουν ανησυχία. Κυρίως στον χώρο της εστίασης, ο προβληματισμός είναι ουσιαστικός.
Χαρακτηριστικό αυτού που συμβαίνει είναι το γεγονός ότι ακόμη και σε ακριβά καταλύματα των Κυκλάδων, οι καθαρίστριες κάθε πρωί μαζεύουν σωρηδόν κουτιά από πίτσες και περιτυλίγματα από σουβλάκια.
Φίλος ξενοδόχος μου έλεγε ότι ο ντελιβεράς της περιοχής που έχει το κατάλυμά του ξέρει πιο καλά τους αριθμούς των δωματίων από τη ρεσεψιονίστ!
Pay παντού, pay αλλιώς
Την ώρα που στην Ελλάδα η συζήτηση στρέφεται στις προμήθειες των συμβατικών τραπεζών και στα δίκτυα των ΑΤΜs, στον κόσμο όλα αλλάζουν και οι Fintech παγκοσμίως αναδιοργανώνονται και κτίζουν ένα άλλο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών. Χαρακτηριστικό ότι PayPal ανακοίνωσε χθες Τετάρτη μια σειρά από παγκόσμιες συνεργασίες που στοχεύουν στη σύνδεση μερικών από τα μεγαλύτερα δίκτυα πληρωμών και ψηφιακών πορτοφολιών στον κόσμο σε μια ενοποιημένη πλατφόρμα.
Η πρωτοβουλία ξεκινά με τη διαλειτουργικότητα μεταξύ της PayPal και της Venmo, με συνεργάτες έναρξης όπως η Mercado Pago, η NPC International της UPI, η Tenpay Global και η Venmo.
Το PayPal World αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από αυτό το φθινόπωρο, με όλους τους συνεργάτες να είναι διαλειτουργικοί με την PayPal και την Venmo.
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων
Επιστρέφω στα γεγονότα της Σύρου, καθώς είχαμε χτες μια σχετική αναφορά από το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Το Επιμελητήριο αναφέρει ότι, ως θεσμικός φορέας εκπροσώπησης της επιχειρηματικότητας, «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις. Επισημαίνει, δε, πως «η Σύρος αποτελεί διαχρονικά ασφαλή και φιλόξενο προορισμό, όπου ο τουρισμός συνδέεται άμεσα με την τοπική οικονομία και την κοινωνική συνοχή».
Σημειώνει, δε, πως η μη αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοιο είχε ως άμεσες συνέπειες:
- Τη ματαίωση σημαντικής τουριστικής δραστηριότητας για πολλές επιχειρήσεις του νησιού, σε μια περίοδο που μεγάλος αριθμός αυτών δοκιμάζεται.
- Τη δημιουργία κλίματος επιφυλακτικότητας και αρνητικής φήμης από πλευράς ταξιδιωτικών εταιρειών, με πιθανές επιπτώσεις στο μέλλον.
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, παράλληλα:
- Υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας της φήμης των προορισμών μας, με στόχο τη διατήρηση της εμπιστοσύνης επισκεπτών και εταιρειών.
- Στηρίζει την ελεύθερη έκφραση, χωρίς όμως να παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των νησιών.
Και η ΠΟΞ
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, αναφορικά με το θέμα αναφέρει, επίσης, τα εξής: «Η Ελλάδα είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Ισραηλινούς, καθώς μόνο το 2024 εκτιμάται ότι επισκέφθηκαν τη χώρα 621.000 ταξιδιώτες από το Ισραήλ. Το πόσο αυτό το μεμονωμένο, πλην κατακριτέο, γεγονός επηρεάσει την τουριστική κίνηση από το Ισραήλ στην Ελλάδα μένει να το δούμε... Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τον θεσμό της φιλοξενίας. Μια αξία βαθιά ριζωμένη στον πολιτισμό μας, που ξεπερνά σύνορα και συγκυρίες».
Η εικόνα της χώρας
«Περιστατικά όπως αυτό που σημειώθηκε πρόσφατα σε ελληνικό νησί, όπου δεν επετράπη η αποβίβαση επισκεπτών, φέρνουν στο φως την ανάγκη να διαφυλάξουμε συλλογικά την εικόνα της χώρας ως τόπου ανοιχτού, ασφαλούς και φιλόξενου», αναφέρει.
Κρούει κι ένα καμπανάκι για τον τρόπο διαχείρισης. «Είναι σημαντικό η Πολιτεία να προλαμβάνει και να διαχειρίζεται ανάλογες συμπεριφορές που δεν εκφράζουν το πνεύμα φιλοξενίας και δεν αντικατοπτρίζουν τη στάση της πλειονότητας των πολιτών. Ο τουρισμός είναι δίαυλος κατανόησης και σεβασμού. Μας θυμίζει ότι, πέρα από τις διαφορές μας, μοιραζόμαστε κοινές ανθρώπινες ανάγκες, αγωνίες και ελπίδες. Όσοι επιλέγουν να επισκεφθούν τον τόπο μας, έρχονται με την επιθυμία να βιώσουν την καθημερινότητά μας και να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας. Κι αυτό είναι ευκαιρία, όχι απειλή. Είναι ευκαιρία για ανοιχτό διάλογο, για αλληλεπίδραση, για να δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε: ένας λαός που σέβεται, ακούει και καλωσορίζει. Σε έναν κόσμο που αλλάζει, η φιλοξενία είναι το σταθερό μας έδαφος. Ας την προστατεύσουμε. Γιατί το αύριο είναι κοινό. Και ο τουρισμός μπορεί να είναι ο πιο ανθρώπινος τρόπος για να το χτίσουμε μαζί».