Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, ενημέρωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στην Εισαγγελία Νάξου περισσότερα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και τα οποία αφορούν στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνέχεια καταθέσεων που έκανε το προηγούμενο διάστημα για το ίδιο ζήτημα.
«Φέτος γίνονται στη Νάξο τα ίδια με τα προηγούμενα χρόνια – το... πάρτι συνεχίζεται!», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δ. Καπούνης, με την τοποθέτησή του αυτή να έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, των αποτελεσμάτων των ερευνών για το «σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ», τα οποία κατέληξαν στον εντοπισμό 1.036 ΑΦΜ που πήραν παράνομα 22,7 εκατ. ευρώ μέσω επιδοτήσεων από τον Οργανισμό...
Σοβαρή καταγγελία
Κατόπιν, ο Δ. Καπούνης προέβη σε μία ακόμη σοβαρή καταγγελία: «Από το 2019 έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί πάνω από 3 εκατ. ΑΦΜ, από τα οποία, μετά τους ελέγχους, κατέληξαν στα 1.036. Ωστόσο, μπορεί να είναι και "μπροστινοί" όλοι αυτοί. Εμείς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουμε πειστεί. Η πληροφορία που έχω είναι ότι δεν θα παρουσιάσουν όλα τα "αμαρτωλά" ΑΦΜ, επειδή θέλουν να συγκαλύψουν κάποια πράγματα. Εκτιμώ, λοιπόν, από την ενημέρωση που έχω, πως πολλά ΑΦΜ έχουν φύγει από τη μέση και δεν θα παρουσιαστούν καν, θα ισχυριστούν ότι χάθηκαν, π.χ., επειδή ακουμπούν εμπλεκόμενους στην υπόθεση τους οποίους δεν θέλουν να αγγίξουν. Δεν θα παρουσιάσουν την αλήθεια στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους».
Χάος στα Τελωνεία
Για το χάος στα Τελωνεία, σας έχω ξαναμιλήσει, αλλά φαίνεται πως τίποτα δεν αλλάζει και μάλιστα πράγματα χειροτερεύουν. Όλο αυτό προκαλεί αντιδράσεις από τους φορείς και έτσι τις συνεχιζόμενες και πρωτοφανείς δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στις διαδικασίες εκτελωνισμού των προϊόντων συζήτησε την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Σταύρο Καφούνη και τη συμμετοχή του Γεν. Γραμματέα κ. Δώρου Καπράλου με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Τελωνειακών Αντιπροσώπων, υπό τον Πρόεδρο κ. Χαράλαμπο Μπαρτζώκα.
Από την πλευρά της η ΟΕΤΕ με ανακοίνωσή της στις 7 Αυγούστου είχε επισημάνει πως η διαμορφωθείσα κατάσταση στα τελωνεία αποτελεί τροχοπέδη για το ελεύθερο εμπόριο.
Τι συνέβη με την Πολύαιγο
Τελικά ο σαματάς φέρνει αποτελέσματα και ίσως είναι πλέον το μόνο όπλο απέναντι στην κάθε είδους αυθαιρεσία. Αυτό αποδεικνύεται με ό,τι έγινε τις τελευταίες ημέρες και αφορά την τύχη της Πολυαίγου (κάτι που αμέσως ανέδειξε το X RAY).
Με αφορμή όλο αυτό, μάθαμε ότι το νησί έχει ένα καθεστώς προστασίας, έχει ειδικό καθεστώς ιδιοκτησίας και υπάρχει μια διαθήκη του κληροδοτήματος της οικογένειας Λογοθέτη που διασφαλίζει το μέλλον του νησιού. Οι διαδικασίες πάντως που κινήθηκαν συνδέονται με την εταιρεία Libra και τα Aria Hotels (Λογοθέτης) από όπου διαμηνύεται ότι δεν πρόκειται για ξενοδοχειακή επένδυση αλλά για επισκευή κατοικίας...
Εν τω μεταξύ, όλη η Κίμωλος θεωρούσε ότι το νησί ανήκε στην Παναγία την Οδηγήτρια... Βοήθειά μας!
Καμπανάκι για τον αμπελώνα της Σαντορίνης
Σας πάω σε ένα άλλο μαγικό τόπο του Αρχιπελάγους και στα εκεί ζητήματα. Στη Σαντορίνη, λοιπόν, και στην καλλιέργεια του μοναδικού ασύρτικου. Εκεί, όπως μαθαίνουμε από ανακοίνωση του πρωτοπόρου Κτήματος Σιγάλα, που γυρίζει με επένδυση στην αναδιάρθρωση του αμπελώνα, από το Κτήμα Κυρ - Γιάννη, ότι ο τρύγος του 2025 ολοκληρώθηκε καταγράφοντας για 3η συνεχόμενη χρονιά πτώση στην παραγωγή της Σαντορίνης που αναμένεται να πλησιάσει συνολικά τους 450 τόνους σταφυλιού, ενώ διαγράφεται αύξηση της μέσης τιμής σταφυλιού διαμορφώνοντας νέα ιστορικά υψηλά.
Όπως αναφέρεται, πίσω από αυτά τα δεδομένα που εγείρουν ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα του αμπελώνα και των παραγωγών της Σαντορίνης, «υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ» σύμφωνα με τον Στέλλιο Μπουτάρη του Κτήματος Σιγάλα.
Το μήνυμα του Στέλλιου Μπουτάρη
Αν και η κατάσταση προσφέρεται για δημοσιεύματα με πηχυαίους τίτλους, «δική μας δουλειά είναι να διαχειριστούμε το τώρα και να εξασφαλίσουμε το αύριο», τονίζει ο Στέλλιος Μπουτάρης που είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. «Όλοι συμφωνούμε ότι η διατήρηση της Σαντορίνης ως έχει, ως ένα μουσειακό έκθεμα, δεν έχει ούτε νόημα ούτε μέλλον για κανέναν. Στο Κτήμα Σιγάλα έχουμε επιλέξει τον δρόμο της συστηματικής επένδυσης, που έχει εντατικοποιηθεί την τελευταία πενταετία. Γνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις είναι σύνθετες και δομικές, δεν περιμένουμε αποτελέσματα άμεσα. Όμως κοιτάμε μακροπρόθεσμα επειδή πιστεύουμε στη μοναδικότητα αυτού του τόπου. Δουλεύουμε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια νέα, βιώσιμη Σαντορίνη. Με όραμα, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα, έχουμε ήδη ξεκινήσει να γυρίζουμε σελίδα».
Λειψυδρία
Μαθαίνουμε, δε, ότι σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (Σεπτέμβριος 2024-Αύγουστος 2025), οι βροχοπτώσεις δεν ξεπέρασαν τα 165 χιλιοστά, οι μισές από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας.
Η έλλειψη του νερού, σε συνδυασμό με
- τις καιρικές συνθήκες και την αλληλουχία τους κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου
- τη συσσώρευση της επίδρασης των ακραίων φαινομένων της τελευταίας 3ετιας
- τη γενικότερη κατάσταση του αμπελώνα
- τη μορφολογία και τοπογραφία του νησιού
Aφενός επιδείνωσε τη γενικότερη εικόνα του αμπελώνα, αφετέρου συνέβαλε σε διαφοροποίηση της κατάστασης των πρέμνων -φυλλική επιφάνεια και φορτίο- ανάμεσα στο νότιο και βόρειο τμήμα του νησιού. Ως αποτέλεσμα είχαμε έναν τρύγο «δύο ταχυτήτων»: πιο αργή και με διακοπές ωρίμαση στον νότο όπου τα πρέμνα δεν είχαν αρκετή φυλλική επιφάνεια, ομαλότερη εξέλιξη στον βορρά λόγω της σχετικά καλύτερης κατάστασης των φυτών.
«Ο αμπελώνας έχει "μνήμη" και συνέχεια. Δεν μηδενίζεται το κοντέρ κάθε χρόνο» υπογραμμίζει ο Στράτος Guillaume Ξυράφης. «Η ανομβρία και η συσσωρευμένη επίδραση των κλιματικών προκλήσεων με συχνότερα ακραία φαινόμενα τα τελευταία 3 χρόνια, δημιούργησαν μια ασφυκτική κατάσταση στον γερασμένο αμπελώνα της Σαντορίνης. Ταλαιπωρημένα φυτά δίνουν ολοένα και λιγότερο καρπό. Οι φετινές αποδόσεις που κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά, ακόμη και αρκετά κάτω από τα 50 κιλά το στρέμμα σε κάποιες περιοχές, δεν είναι έκπληξη».
Χρέη
Καμπανάκι για τις ΜμΕ κρούει και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, που απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, αναδεικνύοντας την κρισιμότητα του ζητήματος των καθυστερήσεων στις πληρωμές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η έλλειψη συνέπειας από πλευράς του Δημοσίου στην εξόφληση τιμολογίων και υποχρεώσεων προς επαγγελματίες, προμηθευτές και αναδόχους έργων, επιβαρύνει σημαντικά τη ρευστότητα της αγοράς, στερώντας ζωτικά κεφάλαια από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τη στιγμή που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε αυξημένες φορολογικές και λειτουργικές επιβαρύνσεις.
Φέσια 4 δισ. ευρώ
Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ξεπερνούν πλέον τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις καθυστερήσεις να εκτείνονται ακόμη και σε συμβάσεις που εκτελέστηκαν πριν από εννέα ή δώδεκα μήνες.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς ζητά: επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης και πληρωμής, σαφή και αυστηρά χρονοδιαγράμματα εξόφλησης, πρόβλεψη για τόκους υπερημερίας όπου οι καθυστερήσεις υπερβαίνουν το εύλογο χρονικό όριο, δυνατότητα συμψηφισμών μεταξύ υποχρεώσεων Δημοσίου και ιδιωτών.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θοδωρής Καπράλος: «Δεν μπορεί το κράτος να είναι συνεπές μόνο όταν εισπράττει και να παραμένει ασυνεπές όταν καλείται να πληρώσει. Η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αντέχει άλλη καθυστέρηση».
Γιατί μπήκε ο Τραμπ στην Intel
Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί ο γκουρού της ιδιωτικής οικονομίας πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να παρέμβει και να αποκτήσει μερίδιο 10% στην Intel – μια εταιρεία που έχει χάσει έδαφος και έχει σκοντάψει στην κούρσα των τσιπ. Η σύντομη απάντηση που δίνουν Αμερικανοί αναλυτές: Επειδή, παρά όλα τα προβλήματά της, η Intel εξακολουθεί να είναι η μόνη αμερικανική εταιρεία που είναι ικανή να κατασκευάζει προηγμένα τσιπ σε μεγάλη κλίμακα σε αμερικανικό έδαφος.
Η κίνηση
Την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επένδυσε 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε κοινές μετοχές της Intel. Αυτό έδωσε στις ΗΠΑ μερίδιο 10% στην εταιρεία με έκπτωση στην τιμή αγοράς – η οποία τώρα αποτιμάται σε περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα κεφάλαια προήλθαν από επιχορηγήσεις του νόμου CHIPS και βραβεία ασφαλών τσιπ που είχαν ήδη εγκριθεί αλλά δεν είχαν ακόμη καταβληθεί. Η κυβέρνηση εξασφάλισε επίσης ένταλμα για την αγορά ενός ακόμη μεριδίου 5% σε περίπτωση που η Intel χάσει ποτέ τον πλειοψηφικό έλεγχο της επιχείρησης χυτηρίων της.
Θέμα ασφάλειας
Μην κάνετε λάθος λένε οι ίδιοι, πρόκειται για κάτι περισσότερο από την ενίσχυση μιας προβληματικής μετοχής. Πρόκειται για την εθνική ασφάλεια.
Με την απόκτηση μεριδίου στην Intel, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σηματοδοτεί ότι δεν θα επιτρέψει στη χώρα να εξαρτάται από ένα μικρό νησί την Ταϊβάν, σε απόσταση βολής από τον μεγαλύτερο αντίπαλό των ΗΠΑ, για τα τσιπ που τροφοδοτούν τα πάντα, από iPhones μέχρι κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης και συστήματα καθοδήγησης πυραύλων.