Νέα
  • ΓΔ: 903.25 -0.08%
  • Τζίρος: 71,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ανασχηματισμός: Το μεγαλύτερο κυβερνητικό σχήμα των τελευταίων ετών

Μέγαρο Μαξίμου
Πηγή: Eurokinissi

Εκτός των εκπλήξεων, των μετακινήσεων και των αποχωρήσεων, ο σημερινός ανασχηματισμός επεφύλασσε και το πολυπληθέστερο κυβερνητικό σχήμα των πολλών τελευταίων ετών. Η νέα κυβέρνηση απαρτίζεται από συνολικά 58 μέλη με τη διαχρονική διακομματική εξαγγελία περί «ολιγομελών υπουργικών συμβουλίων» να παραμένει για ακόμα μία φορά στα χαρτιά

Ειδικότερα, το κυβερνητικό σχήμα εκτός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου, αποτελείται από 18 υπουργούς, 5 αναπληρωτές υπουργούς και 33 υφυπουργούς.

Εν αντιθέσει, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που ορκίστηκε στις 9 Ιουλίου 2019, αποτελούνταν από 51 μέλη συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της.

Η αύξηση των κυβερνητικών μελών στο νέο σχήμα αφορά σε θέσεις αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών καθώς στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οι υπουργοί ήταν επίσης 18, οι αναπληρωτές υπουργοί 2 ενώ οι υφυπουργοί 29.  

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη των 51 μελών είχε παραλάβει την εξουσία από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με το τελευταίο κυβερνητικό σχήμα της «Πρώτης φοράς Αριστερά» να αριθμεί 52 μέλη. Ένας αριθμός σαφώς μεγαλύτερος από τα 38 μέλη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που διορίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2015 ύστερα από την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Είχε προηγηθεί η παραίτηση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά των 46 μελών, αυξημένη κατά 10 κυβερνητικά στελέχη σε σχέση με το αρχικό σχήμα υπό τον πρώην πρωθυπουργό, που ορκίστηκε στις 21 Ιουνίου 2012. Αναφορικά με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, ορκίστηκε τον Οκτώβριο του 2009 αποτελούμενη από 38 στελέχη και παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2012 έχοντας 42 μέλη.

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με 41 μέλη ορκίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2007 και παρέδωσε την εξουσία δύο χρόνια αργότερα με το κυβερνητικό σχήμα της Νέας Δημοκρατίας να αποτελείται από 44 μέλη.


 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ