Στη δεύτερη χαμηλότερη κατάταξη μετά το Λουξεμβούργο για τη μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης τοποθετεί ο ΟΟΣΑ τη χώρα μας στην τελευταία έκθεσή του για τις Προοπτικές της Απασχόλησης το 2025 («OECD Employment Outlook 2025»).
Ειδικότερα, επισημαίνει πως η μέση ηλικία εξόδου από την αγορά εργασίας στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 59,7 έτη για τις γυναίκες και στα 63,2 έτη για τους άνδρες, όταν ο μέσος όρος για τον ΟΟΣΑ είναι 63,1 έτη για τις γυναίκες και 64,4 έτη για τους άνδρες.
Στον σχετικό πίνακα του Οργανισμού φαίνεται πως μόνο το Λουξεμβούργο έχει χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την Ελλάδα, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα με τη χώρα μας βρίσκεται η Σλοβενία και η Τουρκία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλιση, ο ΟΟΣΑ λαμβάνει υπόψη του στοιχεία δεκαετίας.
Τι δείχνουν τα νεότερα δεδομένα
Έτσι, τα νεότερα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Eurostat – ageing group δείχνουν ότι η μέση ηλικία εξόδου το 2023 ήταν για τους άντρες τα 63,8 και για τις γυναίκες τα 63,7. Επίσης, οι προβλέψεις για το 2025 είναι ότι η μέση ηλικία εξόδου για τις γυναίκες θα είναι τα 64 και για τους άνδρες τα 64,1.
Επομένως, από το 2010 που ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις των δανειστών, η μέση ηλικία εξόδου αυξήθηκε κατά 5,8 έτη, δηλαδή από τα 58 στα 63,8.
Η σύγκριση με άλλες χώρες
Παρόλο που η χώρα μας συγκλίνει με τα υψηλότερα όρια, παρόλο που αυτό το στοιχείο δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, έχει ενδιαφέρον να δούμε σε ποια κατάταξη βρίσκονται οι άλλες χώρες ως προς τη μέση ηλικία εξόδου στη σύνταξη.
Πρόσφατα, η Γαλλία αύξησε τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και θα καταργήσει ορισμένα ειδικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα. Η Σουηδία και η Σλοβακία ενίσχυσαν τη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής – μια κίνηση που έχει υιοθετηθεί πλέον από το 25% των χωρών του ΟΟΣΑ, όπως η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και η Πορτογαλία.
Η Κόστα Ρίκα αύξησε τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης κατά 3 έτη για άνδρες και γυναίκες και περιόρισε την πρόωρη συνταξιοδότηση. Η Τσεχία μείωσε το χρονικό «παράθυρο» πρόωρης συνταξιοδότησης από πέντε σε τρία έτη, πριν τη νόμιμη ηλικία.
Σε ορισμένες χώρες, όπως η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία, η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης θα μπορούσε να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 70 έτη για τη γενιά που γεννήθηκε το 2000, εφόσον το προσδόκιμο ζωής συνεχίσει να αυξάνεται και η σύνδεση με την ηλικία συνταξιοδότησης εφαρμοστεί αποτελεσματικά. Η Δανία, μάλιστα, υιοθέτησε νόμο (τον Ιούνιο του 2025) για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 έτη έως το 2040, για άτομα που γεννήθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 1970.
→ Διαβάστε επίσης: Ευέλικτο ωράριο: Πώς θα λειτουργήσει σε εστίαση και εμπόριο (παραδείγματα)
Αύξηση εξόδου διεθνώς τα τελευταία 20 χρόνια
Την τελευταία 20ετία, δηλαδή μεταξύ του 2002 και του 2022, η μέση ηλικία εξόδου από την αγορά εργασίας αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 3,1 έτη για τις γυναίκες και 2,6 έτη για τους άνδρες, φτάνοντας τα 63,1 έτη για τις γυναίκες και τα 64,4 έτη για τους άνδρες.