Νέα
  • ΓΔ: 1258.17 +0.60%
  • Τζίρος: 160,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Δ. Μπούρλος: Οι 3 κινήσεις για να λάβετε γρηγορότερα την σύνταξή σας

Συνταξιούχοι / Φωτό: Intime
Συνταξιούχοι / Φωτό: Intime

Η επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών συντάξεων έχει τεθεί από πλευράς Υπουργείου Εργασίας ως μείζον θέμα, το οποίο πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί. Προς την κατεύθυνση αυτή όπως φαίνεται, σύντομα θα ληφθούν κάποια μέτρα, τα οποία ελπίζουμε να αποδώσουν σύντομα, ώστε οι ασφαλισμένοι που περιμένουν σύνταξη να λαμβάνουν την οριστική τους σύνταξη σε εύλογο από την υποβολή της αίτησής τους, χρονικό διάστημα. 

Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις και ο ίδιος ο ασφαλισμένος μπορεί να συμπράξει, ώστε να περιορισθεί το χρονικό διάστημα αναμονής για χορήγηση σύνταξης. 

Υπάρχουν με άλλα λόγια ενέργειες και διαδικασίες που μπορούν να προηγηθούν της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, ώστε ο ασφαλιστικός βίος ή άλλως ο χρόνος ασφάλισής του, να είναι απόλυτα οριοθετημένος και ακριβώς προσδιορισμένος. Κατά την άποψή μας, ο βασικός λόγος καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων είναι ο προσδιορισμός του χρόνου ασφάλισης κάθε ασφαλισμένου. 

Αν αυτό ήταν γνωστό, τότε αυτή καθ΄ αυτή η απονομή θα ολοκληρωνόταν πολύ σύντομα. Στον τομέα αυτό, λοιπόν, ο ασφαλισμένος μπορεί να κάνει κάποια προεργασία, προκειμένου ο ίδιος να βοηθήσει στην επιτάχυνση της έκδοσης της σύνταξής του. Ετσι: 

  1. για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ για τον χρόνο ασφάλισής τους, πολύ χρήσιμο είναι να εκδοθεί η προσυνταξιοδοτική απόφαση προσδιορισμού του χρόνου ασφάλισης. Αυτή η διαδικασία καλό είναι να ξεκινά περίπου 2 έτη πριν την πιθανή υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. 
  2. Επίσης με τους ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ, καλό είναι να υπάρχει βεβαίωση του χρόνου ασφάλισης. Κι αυτό γιατί προκειμένου να εκδοθεί, η υπηρεσία θα έχει προχωρήσει σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους (καταβολή εισφορών, αποσαφήνιση του χρόνου ασφάλισης ανάλογα με την ασφαλιστέα ιδιότητα κ.λπ.) πριν την εξέταση της αίτησης συνταξιοδότησης. 
  3. Στις περιπτώσεις δε που η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος συμπληρώνεται με την αναγνώριση και εξαγορά πλασματικών χρόνων, καλό είναι ολίγον προ της υποβολής της αίτησης, να έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία αυτή. 

Διευκρινίζουμε ότι η ολοκλήρωση αυτών που προτείνουμε δεν θα λύσει το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων, αναμφίβολα όμως θα βοηθήσει σε μια κατά το δυνατόν ταχύτερη απονομή. Σίγουρα δε, θα βοηθήσει σε ταχεία χορήγηση προσωρινής σύνταξης, όπου αυτό προβλέπεται.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα