Νέα
  • ΓΔ: 1251.1 +0.04%
  • Τζίρος: 4,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Προκαταβολή σύνταξης: Πότε πάνε ταμείο 36.000 συνταξιούχοι - Τα ποσά των αναδρομικών

ΑΤΜ / Πηγή: Intime
ΑΤΜ / Πηγή: Intime

Τη Μ. Τετάρτη, αναμένεται να καταβληθούν οι πρώτες προκαταβολές συντάξεων των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης σε 36.000 δικαιούχους. 

Υπενθυμίζεται πως υποβολή αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί από τη Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021. Οι υποβολές αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για την χορήγηση προκαταβολής σύνταξης ήταν λιγότερες από τις αναμενόμενες. Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν ανέρχονται σε 36.088. 

Ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει ο κάθε ασφαλισμένος η σύνταξη θα κυμανθεί από 360 έως 384 ευρώ μηνιαιώς. Σημειώνεται πως στην πρωτη πληρωμή οι δικαιούχοι θα λάβουν τη σύνταξή τους, αλλά και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της. 

Για παράδειγμα, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Φεβρουάριο του 2019 και άρα η αίτησή του εκκρεμεί δυο χρόνια, θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ και θα λαμβάνει 384 ευρώ το μήνα μέχρι την έκδοση της προσωρινής ή την οριστικής του σύνταξης (εφόσον δικαιούται 384 ευρώ).

►Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, έχουν εκδοθεί περισσότερες από 25.000 ψηφιακές συντάξεις, με αποτέλεσμα ενώ τον Ιανουάριο οι εκκρεμείς συντάξεις ήταν 155.000, τώρα να έχουν πέσει στις 139.000.

Αναφερόμενος στο θέμα των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών που θα συνδράμουν στις διαδικασίες για την ταχύτερη απονομή της σύνταξης, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα προχωρήσει και το κράτος θα αναλάβει να καλύψει μια εύλογη δαπάνη για τον σκοπό αυτό και δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες.

ΟΓΑ και ΙΚΑ οι περισσότεροι συνταξιούχοι εν αναμονή

Η πλειοψηφία των εν αναμονή συνταξιούχων που υπέβαλλαν αίτηση για προκαταβολή σύνταξης είναι αγρότες του πρώην ΟΓΑ. Από τις 36.088 αιτήσεις που εγκρίθηκαν ώστε να πληρωθούν πριν το Πάσχα, οι 12.314, δηλαδή το 34% προέρχονται από αγρότες του πρ. ΟΓΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες δεν είχαν μέχρι πρότινος τη δυνατότητα να λάβουν προσωρινή σύνταξη. Συνολικά πάντως από τον πρ. ΟΓΑ εκκρεμούσαν στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη περίπου 35.000 αιτήσεις συντάξεων. 

Αρκετά λιγότεροι είναι οι εν αναμονή συνταξιούχοι – πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ που υπέβαλλαν αίτηση για προκαταβολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας 9.221 εν αναμονή συνταξιούχοι από το πρώην ΙΚΑ θα λάβουν την προκαταβολή της σύνταξης πριν το Πάσχα, ενώ στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη εκκρεμούσαν στο πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ πάνω από 55.000 αιτήσεις συντάξεων. Αντίστοιχα από ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ υποβλήθηκαν 10.779 αιτήσεις για προκαταβολή ενώ εκκρεμούν περί τις 28.000 αιτήσεις συντάξεων. 

Υπενθυμίζεται ωστόσο πως την προκαταβολή δεν δικαιούνται ασφαλισμένοι που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, που έχουν οφειλές πάνω από ένα πλαφόν κ.α.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα