Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Δ. Μπούρλος - Εκκρεμείς συντάξεις: Το μοντέλο ΣΔΙΤ απαιτεί πολύ χρόνο για να αποδώσει - Οι 2 αιτίες

Πηγή: Intimenews
Πηγή: Intimenews

Με σειρά διατάξεων που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, προσπαθεί να λάβει μέτρα επιτάχυνσης και διαδικασίας απονομής των συντάξεων. Η σύμπραξη πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στην απονεμητική διαδικασία, που θα καταρτίζουν σχέδιο συνταξιοδοτικής απόφασης και θα προετοιμάζουν τον συνταξιοδοτικό φάκελο του ασφαλισμένου, είναι ένα νέο μέτρο, ένας νέος θεσμός στην κοινωνική ασφάλιση, ο οποίος θα δοκιμασθεί.

Κατά την προσωπική μου άποψη, το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο και θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος για να αποδώσει στο κοινωνικοασφαλιστικό μας σύστημα. Θεωρώ ότι ένα ιδιαίτερο σημαντικό θέμα είναι η κατάρτιση αυτών που θα πιστοποιηθούν. Ασχολούμενος τριάντα εννέα συνεχόμενα έτη με το δίκαιο των κοινωνικών ασφαλίσεων, θεωρώ ότι για να έχει τη δυνατότητα κάποιος να αποφαίνεται για τον χρόνο ασφάλισης και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, κάτι που θα του επιτρέπει να καταρτίζει σχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων, πρέπει να εκπαιδευτεί τουλάχιστον για έξι μήνες.

Και αυτό γιατί θα πρέπει να γίνει κατά το δυνατόν γνώστης του συνόλου της ασφαλιστικής νομοθεσίας, αλλά και της ασφαλιστικής πρακτικής, όπως αυτό αποτυπώνεται σε πληθώρα εγκυκλίων, που είναι γνωστό ότι διαφέρουν ανά τέως φορέα κύριας ασφάλισης, επικουρικής και εφάπαξ.

Η εκπαίδευση για τρεις εβδομάδες που ακούγεται ότι θα ακολουθηθεί, προφανώς δεν επαρκεί για να έχει τη δυνατότητα ο πιστοποιημένος να εκδίδει σχέδια αποφάσεων. Ένα δεύτερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί είναι η αποκατάσταση της αρμονικής σύμπραξης των πιστοποιημένων με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ -με άλλα λόγια η λειτουργική ένταξη του νέου θεσμού στον ασφαλιστικό σύστημα. Και αυτό είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ιδιαίτερα θετική την προσοχή και σημασία που δείχνει το υπουργείο στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής με σειρά και άλλων μέτρων. Με τις νέες ρυθμίσεις επιλύεται -και το θεωρώ πολύ σημαντικό- το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, που όταν υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης, ο φορέας αμφισβητούσε την ορθότητα της ασφάλισής τους στον ΟΓΑ, θεωρώντας ότι για το μεγάλο διάστημα έπρεπε να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ και όχι στον ΟΓΑ.

Αυτό σήμαινε αφενός μεν έναν υπέρογκο καταλογισμό εισφορών και αφετέρου σημαντική καθυστέρηση στην απονομή. Η ρύθμιση, που καταλαμβάνει και εκκρεμείς περιπτώσεις, νομιμοποιεί την ασφάλιση στον ΟΓΑ και απαλλάσσει από υποχρέωση ασφάλισης και καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ τους ασφαλισμένους.

Τέλος, προωθούνται και ρυθμίσεις, όπως η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, η υποχρεωτική προσωρινή σύνταξη κ.λπ., που όλες στοχεύουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο σε βελτίωση της ταχύτητας απονομής. Οι εξελίξεις θα δείξουν την ορθότητα των επιλογών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα