Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις - Αναδρομικά: 3μηνο σπριντ πληρωμών για 230.000 συνταξιούχους

Πηγή: Intimenews
Πηγή: Intimenews

Από σήμερα το απόγευμα δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα σπριντ πληρωμών σε 230.000 συνταξιούχους που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου. Οι πρώτοι που θα πληρωθούν σήμερα το απόγευμα είναι περίπου 30.000 εν αναμονή συνταξιούχοι οι οποίοι θα λάβουν τις προκαταβολές (ύψους 360 ή 384 ευρώ, ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) των εκκρεμών συντάξεων καθώς και τα αναδρομικά από την ημερομηνία κατάθεσης τις αίτησης απονομής σύνταξης. Η πίστωση των ποσών στους δικαιούχους θα ολοκληρωθεί αύριο, Μεγάλη Πέμπτη.

Τις προκαταβολές αναμένεται να λάβουν περίπου 30.000 δικαιούχοι των οποίων εγκρίθηκαν οι αιτήσεις. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που περιμένει στην ουρά 3 χρόνια (36 μήνες) για την κύρια σύνταξή του, εκτός από τα 384 ευρώ του μηνός Μαΐου, θα λάβει αναδρομικά ύψους 13.824 ευρώ.

Γιατί ήταν λίγες οι αιτήσεις

Δύο από τους λόγους για τους οποίους ο αριθμός των αιτήσεων για προκαταβολή δεν ήταν ο αναμενόμενος -τη στιγμή που οι εκκρεμείς συντάξεις, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος « ΑΤΛΑΣ», ξεπερνούν τις 143.000- είναι: 

  1. Ο αποκλεισμός των εν αναμονή συνταξιούχων οι οποίοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ εισφορές άνω του επιτρεπτού ορίου.
  2. Ο φόβος που επικράτησε σε πολλούς ότι θα καθυστερήσει η οριστική κυρία σύνταξή τους. 

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας Χατζηδάκη που αυξάνει και ενοποιεί τα όρια των οφειλών, ο ΕΦΚΑ επικαιροποιεί το αρχείο του σε μια προσπάθεια να αυξήσει των αριθμό των δικαιούχων της προκαταβολής. 

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να πληρωθούν την προκαταβολή της σύνταξης τους και 2.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ που χωρίς την τροπολογία θα αποκλείονταν από οποιαδήποτε παροχή.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, το επιτρεπτό όριο για τη λήψη σύνταξης είναι 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Οι 4 μεγάλες καταβολές

Το μπαράζ πληρωμών θα συνεχιστεί με άλλες 4 μεγάλες καταβολές: 

  • Στις 17 Μαΐου έρχεται νέα πληρωμή αναδρομικών σε κληρονόμους που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν εγκαίρως τα δικαιολογητικά. 
  • Στο τέλος Ιουνίου, με τις συντάξεις του Ιουλίου, σχεδιάζεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές των αναδρομικών στους συνταξιούχους που έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφαλιστικό βίο. Με 16 μήνες καθυστέρηση θα αρχίσουν να πιστώνονται στο τέλος Ιουνίου τα ποσά που προβλέπονται από τον νόμο Βρούτση, ο οποίος βελτιώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για όσους διένυσαν ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών.  Συνεπώς οι εν λόγω συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν μεγαλύτερη σύνταξη από τα τέλη Ιουνίου και μετά με βάση το νέο λογισμικό για τον υπολογισμό των συντάξεων. Πάνω από 2.000 εν αναμονή συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν ήδη λάβει το μπόνους των νέων συντάξεων.

Το πρώτο κύμα πληρωμών στα τέλη Ιουνίου αφορά  50.000 νέους  συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά. Μαζί με τις αυξήσεις η εν λόγω κατηγορία θα λάβει και αναδρομικά 20-21 μηνών.

  • Στο τέλος Ιουλίου, με τις συντάξεις Αυγούστου, έρχεται το δεύτερο «κύμα» των αναδρομικών του νόμου Βρούτση που αφορά περίπου 150.000 παλαιούς συνταξιούχους (συνταξιοδότηση  πριν από τον Μάιο του 2016).

Αισθητή διαφορά στην τσέπη έως και 150 ευρώ θα δουν όσοι προσεγγίζουν τα 40 χρόνια δουλειάς, καθώς στόχος της βελτίωσης της ανταποδοτικότητας των συντάξεων είναι να ενισχυθούν τα κίνητρα για την παραμονή στο σύστημα για 35 και 40 χρόνια. Μετά τα 40 έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης «πέφτουν» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυξήσεις στα χαρτιά και όχι στην τσέπη αναμένεται να δουν και άλλοι 600.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι οι οποίοι όμως διατηρούν προσωπική διαφορά. Οι αυξήσεις θα συμψηφιστούν και στα εκκαθαριστικά τους θα δουν την προσωπική διαφορά να μειώνεται.

  • Η τέταρτη μεγάλη καταβολή αφορά τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που εργάζονται και οι οποίοι θα λάβουν τις επιστροφές από τη μείωση του πέναλτι σταδιακά εντός του επόμενου τριμήνου και έως το τέλος Ιουλίου. Η μείωση της περικοπής στη σύνταξη εφαρμόστηκε πρόσφατα στον δημόσιο τομέα, ενώ μετά το Πάσχα θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο λογισμικό και στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου όσοι εργάζονται από δω και πέρα να λαμβάνουν τη σύνταξή τους με περικοπή 30%, αντί για 60% που ίσχυε με τον νόμο Κατρούγκαλου.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ