Νέα
  • ΓΔ: 897.91 +0.40%
  • Τζίρος: 31,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Προκαταβολές συντάξεων: Πότε εξοφλούνται οι 27.250 δικαιούχοι που δεν πληρώθηκαν

ΑΤΜ / Πηγή: Intime
ΑΤΜ / Πηγή: Intime

Σήμερα, Παρασκευή 28 Μαΐου θα πιστωθούν τελικά οι προκαταβολές συντάξεων που επρόκειτο να καταβληθούν χθες Πέμπτη 27 Μαΐου και δεν πληρώθηκαν.

Όπως διευκρινίζει ο ΕΦΚΑ σήμερα, Παρασκευή, θα πιστωθούν οι προκαταβολές στους λογαριασμούς 27.250 δικαιούχων. 

Δικαιούχοι είναι όσοι εν αναμονή συνταξιούχοι είχαν υποβάλλει την σχετική ηλεκτρονική αίτηση και έλαβαν πριν το Πάσχα, δηλαδή το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης και την Μεγάλη Πέμπτη προκαταβολή και αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησης τους. 

Πρόκειται δηλαδή για εκείνους τους συνταξιούχους που έλαβαν στα τέλη Απριλίου αναδρομικά την προκαταβολή σύνταξης των 384 ή 360 ευρώ και θα την λαμβάνουν κάθε μήνα μέχρι την απόδοση προσωρινής ή οριστικής σύνταξης.

Όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι όπως και όσοι υποβάλλουν από τούδε και στο εξής αίτησης συνταξιοδότησης και αίτηση προκαταβολής σύνταξης θα πρέπει να λαμβάνουν κάθε μήνα 360 - 384 ευρώ ανάλογα την κατηγορία στην οποία ανήκουν. 

Κι ενώ οι δικαιούχοι συνταξιούχοι περίμεναν χθες την πίστωση των ποσών ύψους 360 - 384 ευρώ - όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας - τα ποσά δεν μπήκαν στους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να προκληθεί μίνι - αλαλούμ. 

Τελικά, όπως διευκρίνησε πριν από λίγο ο Ενιαίος Φορέας, οι προκαταβολές των συντάξεων θα πιστωθούν σήμερα, Παρασκευή, στους λογαριασμούς των 27.250 δικαιούχων. 

Τα ποσά 

Η βεβαίωση χορήγησης προκαταβολής δεν συνεπάγεται δικαίωμα προσωρινής ή οριστικής συνταξιοδότησης και δεν συνιστά συνταξιοδοτική απόφαση. Τα πρόσωπα  που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος δικαιούνται ποσό προκαταβολής ως εξής:

  • 384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.
  • 360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

Τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ δεν θα παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής, αλλά από τα ποσά της προσωρινής και οριστικής σύνταξης. Αφού εκδοθεί η προσωρινή ή οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, η προκαταβολή σύνταξης συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθού

Η προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης δεν χορηγείται στις εξής περιπτώσεις: 

  • όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια,
  • όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας, 
  • όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα