Νέα
  • ΓΔ: 1275.84 +0.18%
  • Τζίρος: 42,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αναδρομικά: Kαραμπόλα καθυστερήσεων στις πληρωμές για 200.000 συνταξιούχους

ΑΤΜ / Πηγή: Intime
ΑΤΜ / Πηγή: Intime

Από μήνα σε μήνα μετατίθενται οι πληρωμές των αυξήσεων και των αναδρομικών για τους συνταξιούχους που έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης (30,1 και έως 44 έτη) και δεν διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Οι επίμαχες αυξήσεις και τα αναδρομικά για τουλάχιστον 21 μήνες απορρέουν από τον νόμο Βρούτση του Φεβρουαρίου του 2020 - που βελτίωνε τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου - και εφαρμόζεται με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση. 

Λόγω της «καραμπόλας» των καθυστερήσεων «αγνοούνται» οι πληρωμές των τελευταίων που περιμένουν στην ουρά, δηλαδή των 150.000 παλαιών συνταξιούχων, οι οποίοι είχε προγραμματιστεί να πληρωθούν έως το Σεπτέμβριο.

Αναδρομικά: Οι νέες ημερομηνίες πληρωμών

Με εμβόλιμη πληρωμή σχεδόν έναν μήνα αργότερα και ειδικότερα στις 27 Ιουλίου, αντί για σήμερα 30 Ιουνίου, θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Όπως ενημερώνει ο ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του, η μετάθεση της ημερομηνίας πληρωμής οφείλεται σε καθυστέρηση στην επεξεργασία των στοιχείων από την ανάδοχο εταιρεία.

Υπενθυμίζεται πως η πληρωμή των αυξήσεων για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιουλίου, με τις συντάξεις Αυγούστου. Η πίστωση θα περιλαμβάνει τις αυξήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Οι συνταξιούχοι Δημοσίου

Πάντως από χθες ξεκίνησε η καταβολή των αυξήσεων στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα μετά τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020.

Καθαρές αυξήσεις στην τσέπη είδαν, σύμφωνα με τα στατιστικά του ΕΦΚΑ, 10.861 συνταξιούχοι του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τον ν.4387/2016) και πριν την 1/10/2019. Οι παραπάνω συνταξιούχοι θα δουν κατά μέσο όρο πραγματική αύξηση στην ακαθάριστη σύνταξή τους 74 ευρώ, ενώ τα ανώτατα ποσά αυξήσεων φτάνουν τα 450 ευρώ τον μήνα (αφορούν συνταξιούχους δικαστικούς).

Για παράδειγμα, συνταξιούχος του Δημοσίου με 37 χρόνια ασφάλισης που λαμβάνει σύνταξη 1.005 ευρώ, με τον επανυπολογισμό θα δει αύξηση 86 ευρώ τον μήνα, ενώ τα αναδρομικά που θα λάβει για 21 μήνες (από τον Οκτώβριο του 2019 όταν δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ) υπολογίζονται σε 1.806 ευρώ.

Για τις πληρωμές των αναδρομικών των συνταξιούχων του Δημοσίου καθώς και των αναδρομικών και αυξήσεων των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016 θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει η πληρωμή των αναδρομικών και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί για το τέλος Ιουλίου.

Αργούν τα αναδρομικά για τους παλαιούς συνταξιούχους

Η καραμπόλα των καθυστερήσεων θα συμπαρασύρει και την καταβολή των αναδρομικών στους παλαιούς συνταξιούχους οι οποίοι είχε προγραμματιστεί να πληρωθούν τέλος Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου. Το τρίτο κύμα πληρωμών αφορά 150.000 παλαιούς  συνταξιούχους (που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το 2016) και έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Στην κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων περιλαμβάνονται:

  • 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ.
  • 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.

«Κλειδί» των αυξήσεων το ύψος της προσωπικής διαφοράς

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι είναι αφενός να έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφετέρου να μη διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στο λογαριασμό τους.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος ΔΕΚΟ με 41,6 χρόνια παίρνει σύνταξη 1.479 ευρώ με προσωπική διαφορά 110 ευρώ. Με τον νέο  επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα δει αύξηση κατά 192 ευρώ, από την οποία τα 110 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 82 ευρώ θα πιστωθούν στον λογαριασμό του.

Ο εν λόγω συνταξιούχος αναμένεται να μηδενίσει την προσωπική του διαφορά το 2023 που, όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, θα επανέλθουν οι αναπροσαρμογές μισθών και συντάξεων.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι των οποίων η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη της αύξησης θα έχουν όφελος μόνο στα χαρτιά και όχι στην τσέπη. Δηλαδή  θα δουν λογιστική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους και το όφελός τους θα είναι η μείωση της προσωπικής διαφοράς.

Έρχεται η απόφαση του ΣτΕ για Δώρα και επικουρικές

Την ίδια ώρα κορυφώνεται η αγωνία των συνταξιούχων για την πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως την Παρασκευή και αφορά τα αναδρομικά έως 2,5 δισ. ευρώ από τα καταργημένα Δώρα και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

Το ΣτΕ θα κρίνει την τύχη των αναδρομικών του 11μήνου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016. Στο τραπέζι βρίσκονται διεκδικήσεις:

  • 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και
  • 1,875 δισ. ευρώ για τα Δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα