Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συντάξεις χηρείας: Με το... γάντι οι περικοπές

ΑΤΜ / Πηγή: Intime
ΑΤΜ / Πηγή: Intime

Με μικρότερη μηνιαία παρακράτηση, κατά παρέκκλιση του νόμου, θα υλοποιηθεί η περικοπή στις συντάξεις χηρείας μετά τον αρνητικό αντίκτυπο που δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν αιφνιδιαστικά και χωρίς προειδοποίηση «ψαλιδίστηκαν» 5.500 συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα.

Τι περιλαμβάνει η διάταξη

Η ευνοϊκή διάταξη περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατατίθεται στο νομοσχέδιο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» και προβλέπει την παρακράτηση μικρότερου μέρους της σύνταξης στο πλαίσιο της επιστροφής των ποσών που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως από τον e-ΕΦΚΑ σε δικαιούχους συντάξεων χηρείας.

Οι περικοπές απορρέουν από τον νόμο 4611/19 ο οποίος προβλέπει ότι ο επιζών σύζυγος δικαιούται πλήρη -δηλαδή το 70% της αρχικής- τη σύνταξη αιτίας θανάτου για μια τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη (εξ ιδίου δικαιώματος), η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα). Το ποσό αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου, ήτοι 360 ευρώ τον μήνα.

Ο νόμος καθυστέρησε να εφαρμοστεί εξαιτίας της έλλειψης λογισμικού με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί σημαντικά ποσά τα οποία πρέπει να επιστραφούν.

Με την τροπολογία που κατατίθεται, κατά παρέκκλιση του άρθρου 103 του Ν. 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου»), μειώνεται η μηνιαία παρακράτηση. Δηλαδή, ο νόμος προέβλεπε ότι το ποσοστό παρακράτησης από την κύρια σύνταξη ορίζεται σε 1/3 των καταβαλλόμενων παροχών.

Με την τροπολογία ειδικά για τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας προβλέπεται ότι η καθεμία από τις μηνιαίες δόσεις (που παρακρατούνται από τον e-ΕΦΚΑ έως την πλήρη εξόφληση των αχρεωστήτως καταβληθέντων) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της κύριας σύνταξης μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και το 1/6 του ποσού κατά το μέρος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Δηλαδή, για παράδειγμα, αν η σύνταξη χηρείας είναι 700 ευρώ, θα παρακρατούνται κάθε μήνα 70 ευρώ έως ότου εξοφληθεί το ποσό.

 Όσον αφορά στην επικουρική σύνταξη αιτία θανάτου, μπορεί να παρακρατηθεί το 1/2 του ακαθάριστου ποσού της (σε αντίθεση με το γενικό κανόνα που προβλέπει παρακράτηση μέχρι και του συνόλου της επικουρικής). Το ποσό της μηνιαίας δόσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 ευρώ.

Τι θα ισχύσει για το Δημόσιο

Υπενθυμίζουμε ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις του Οκτωβρίου, θα ξεκινήσουν οι παρακρατήσεις σε 4.500 συντάξεις χηρείας του δημοσίου τομέα. Οι εν λόγω συνταξιούχοι είχαν περιθώριο έως το τέλος Αυγούστου να υποβάλουν στον ΕΦΚΑ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι δικαιούνται τη συνέχιση της καταβολής της σύνταξης. Σε αντίθετη περίπτωση, στο τέλος Σεπτεμβρίου θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 50%, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ