Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Δ. Μπούρλος: Τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση και το θολό τοπίο για τα πλασματικά έτη

Πηγή: Intimenews
Πηγή: Intimenews

Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για τα ηλικιακά όρια αποσαφήνισε το τοπίο σε σχέση με το τι θα ισχύει από 1-1-2022 στον τομέα αυτό. Έτσι λοιπόν επιβεβαιώθηκε ότι κατ' αρχήν διατηρούν τα ηλικιακά όρια που ίσχυαν όσοι έχουν θεμελιωμένα έως 31-12-2021 συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δηλαδή όσοι έχουν προϋποθέσεις άμεσης συνταξιοδότησης μέχρι 31-12-2021.

Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι διατηρούν και μετά την 1-1-2022 τα μεταβατικά ηλικιακά όρια όσοι έχουν κατοχυρώσει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δηλαδή όσοι έχουν συμπληρώσει τις λοιπές προϋποθέσεις μέχρι 31-12-2021, αλλά δεν έχουν το προβλεπόμενο από τους σχετικούς πίνακες «νέο» μεταβατικό όριο ηλικίας.

Τέλος, επιβεβαιώθηκε ότι διατηρούνται επίσης τα προβλεπόμενα και ισχύοντα ηλικιακά όρια για ειδικές περιπτώσεις ασφαλισμένων που δεν αντιμετώπισαν αυξήσεις ηλικιακών ορίων με τις αλλαγές που έγιναν το 2015 (π.χ. συνταξιοδοτούμενοι με διατάξεις βαρέων και ανθυγιεινών).

Εκκρεμείς συντάξεις: Λύση στο πρώτο 6μηνο του 2022 υποσχέθηκε ο Κ. Χατζηδάκης

Πόλεμος ΝΑΤ με τον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις χηρείας - Πότε θα δοθούν

Εκείνο που απομένει να διευκρινισθεί πλήρως από πλευράς υπουργείου είναι το θέμα της αναγνώρισης πλασματικών. Κι αυτό γιατί στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά για δρομολόγηση παράτασης προθεσμίας αναγνώρισης, παρότι, όπως είναι γνωστό, τέτοια προθεσμία δεν προβλέπεται από καμία διάταξη, έχει δε κάθε ασφαλισμένος οποτεδήποτε και ανάλογα με τον συνταξιοδοτικό του σχεδιασμό, το δικαίωμα να προχωρά σε αναγνωρίσεις.

Η αναφορά αυτή δημιούργησε υποψίες μελλοντικής πρόθεσης κατάργησης της δυνατότητας αναγνώρισης πλασματικών και ανησυχία στον κύκλο των ασφαλισμένων, που στηρίζουν τη μελλοντική συνταξιοδότησή τους σε αναγνώριση πλασματικών χρόνων. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η αναφορά αυτή απέβλεπε κυρίως στην αποτροπή από μαζική υποβολή αιτήσεων αναγνωρίσεων, κάτι που θα δημιουργούσε απίστευτη συμφόρηση στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και όχι σε προαναγγελία κατάργησης της δυνατότητος αναγνώρισης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, καλό είναι το θέμα να αποσαφηνισθεί πλήρως από πλευράς υπουργείου, ώστε κανείς ασφαλισμένος να μη βρεθεί προ δυσάρεστης έκπληξης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ