Νέα
  • ΓΔ: 879.23 +0.27%
  • Τζίρος: 46,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκκρεμείς συντάξεις: Πώς θα κλείνουν ραντεβού οι ασφαλισμένοι με τους πιστοποιημένους ιδιώτες

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά αίτημα συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, θα μπορούν να επιλέγουν τον πιστοποιημένο δικηγόρο ή λογιστή ο οποίος θα αναλάβει την υπόθεσή τους μέσω της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ.

Στην πλατφόρμα θα εμφανίζονται εκείνοι οι πιστοποιημένοι που είναι διαθέσιμοι (έχουν αναλάβει λιγότερες από 5 υποθέσεις). Λίγες ημέρες νωρίτερα, οι πιστοποιημένοι είναι υποχρεωμένοι να ορίσουν τη διαθεσιμότητά τους για ραντεβού. Αφού επιλέξει ο ασφαλισμένος, τότε ορίζει και την ημερομηνία και ώρα του ραντεβού με τον πιστοποιημένο. Στη συνέχεια θα λάβει e-mail ότι η υπόθεσή του έχει ανατεθεί στον πιστοποιημένο επαγγελματία της επιλογής του και ότι ισχύει το ραντεβού που έχει επιλέξει κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης.

Η ανάθεση γνωστοποιείται στον e-ΕΦΚΑ και λαμβάνει σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου. Επί της βεβαίωσης ή του σχεδίου απόφασης που έχει συντάξει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας και υποβάλλει ο ασφαλισμένος στον e-ΕΦΚΑ, αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της ανάθεσης. Ο e-ΕΦΚΑ ελέγχει την αντιστοιχία ανάμεσα στην υποβληθείσα βεβαίωση ή το υποβληθέν σχέδιο απόφασης και στο αντικείμενο της ανάθεσης. Εάν οι υποβληθείσες βεβαιώσεις ή σχέδια αντιστοιχούν στην ανάθεση, ο e-ΕΦΚΑ προχωρά στην καταβολή της αντίστοιχης αποζημίωσης με ισόποση πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλώσει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας.

Ποιες υποθέσεις θα αναλάβουν οι πιστοποιημένοι

Σε πρώτη φάση, οι πιστοποιημένοι θα έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν τις εύκολες υποθέσεις, αφήνοντας τους πολύπλοκους φακέλους για τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, μπορούν να αναλάβουν νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ και τ. ΟΑΕΕ που αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού αριθμού αιτήσεων κάθε μήνα.

Εκτός της δικαιοδοσίας τους θα μείνουν υποθέσεις μισθωτών με μειωμένο ωράριο ή κυμαινόμενες αποδοχές, περιπτώσεις απασχολούμενων με το κομμάτι (φασόν), καθώς και όσων ασχολούνται στο θέαμα - ακρόαμα (π.χ. ηθοποιοί, τραγουδιστές, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης).

Επίσης, θα εξαιρεθούν από τις υποθέσεις διαδοχικής ασφάλισης, παράλληλης ασφάλισης, προαιρετικής ασφάλισης, καθώς και διαμονής στο εξωτερικό ή και περιπτώσεις ασφάλισης σε φορέα του εξωτερικού. Τέλος, οι πιστοποιημένοι ιδιώτες δεν θα αναλαμβάνουν περιπτώσεις ασφαλισμένων που προέρχονται από τα λεγόμενα «εντασσόμενα ταμεία», ήτοι τα πρώην ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών καθώς και από τα συγχωνευθέντα.

Οι αμοιβές δικηγόρων και λογιστών

Να σημειωθεί ότι οι αμοιβές τους καθορίστηκαν με κοινή υπουργική απόφαση, ανάλογα με την αποστολή που θα τους αναθέσει ο ασφαλισμένος, και είναι:

  • Έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης: (αα) 40 ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης, (αβ) 80 ευρώ, όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.
  • Έκδοση βεβαίωσης μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία - υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.
  • Έκδοση βεβαίωσης οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου: 30 ευρώ.
  • Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ ανά σχέδιο.
  • Έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης: 60 ευρώ. Εάν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αμοιβή ανέρχεται σε 80 ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα