Νέα
  • ΓΔ: 1193.32 -0.90%
  • Τζίρος: 75,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Δ. Μπούρλος: Πόσο τα δώρα και το επίδομα αδείας ανεβάζουν τη σύνταξη - Παραδείγματα

Πηγή: Pixabay

Στις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου δεν περιλαμβάνονται διατάξεις που να προβλέπουν χορήγηση δώρων και επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους.

Υπενθυμίζουμε ότι τα περιορισμένα, συνολικού ετήσιου ύψους 800 ευρώ, δώρα και επίδομα αδείας είχαν καταργηθεί από 1/1/2013.

Ποια είναι η ανταπόδοση στους συνταξιούχους

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα, σε ένα σύστημα που προσδοκά να είναι ανταποδοτικό, ποια είναι η ανταπόδοση σε έναν συνταξιούχο για τις εισφορές που καταβάλλονται για τα δώρα και επίδομα που λαμβάνει όσο διάστημα εργάζεται και ασφαλίζεται. Αυτό, βεβαίως, αφορά μόνο όσους εξακολουθούν να λαμβάνουν δώρα και επίδομα, δηλαδή, τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Για την κατηγορία αυτή η ανταπόδοση επιτυγχάνεται, στον βαθμό που υπάρχει αναλογική ανταπόδοση, από το ότι στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών συμπεριλαμβάνονται και τα δώρα και το επίδομα αδείας, κάτι που, ως γνωστόν, δεν ίσχυε στο προηγούμενο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων των μισθωτών.

Το ερώτημα, βεβαίως, που εύλογα τίθεται είναι το αν τελικά κάποιος συνταξιούχος ωφελείται ή βλάπτεται από τη ρύθμιση αυτή. Αν, δηλαδή, τελικά από το συνυπολογισμό αυτόν στις συντάξιμες αποδοχές καταλήγει να έχει ετήσια ωφέλεια μεγαλύτερη ή μικρότερη από τα 800 ευρώ που θα είχε αν εξακολουθούσαν να καταβάλλονται τα περιορισμένα δώρα και το επίδομα.

https://www.imerisia.gr/syntaxeis/28171_ti-ishyei-gia-ta-anadromika-ton-syntaxioyhon-toy-2013-agonia-gia-osoys-den-ekanan

Παραδείγματα

Από μερικά παραδείγματα μπορούμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Ενας ασφαλισμένος με μηνιαίες αποδοχές 1.500 ευρώ, αν στις συντάξιμες αποδοχές δεν συμπεριλαμβανόταν τα δώρα κ.λπ., θα ελάμβανε σύνταξη 1.134 ευρώ, αν συνταξιοδοτείτο με 40 έτη ασφάλισης. Με τον συνυπολογισμό των δώρων, η σύνταξή του διαμορφώνεται σε 1.260 ευρώ, δηλαδή έχει μηνιαία ωφέλεια 126 ευρώ και ετήσια ωφέλεια 1.512 ευρώ, δηλαδή, μεγαλύτερη από τα 800 ευρώ που θα ελάμβανε από τα δώρα.
  • Επίσης, με τις ίδιες αποδοχές ένας που θα συνταξιοδοτείτο με 30 έτη ασφάλισης θα είχε, χωρίς τον συνυπολογισμό των δώρων, ποσό σύνταξης 780 ευρώ και με συνυπολογισμό 845 ευρώ, άρα μηνιαία ωφέλεια 65 ευρώ και ετήσια ωφέλεια 780 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή οριακά φθάνει το ποσό των 800 ευρώ.

Στις περιπτώσεις, λοιπόν, που έχουμε περιορισμένο χρόνο ασφάλισης και χαμηλές συντάξιμες αποδοχές, τότε η ετήσια ωφέλεια υπολείπεται των 800 ευρώ, ενώ αντίθετα στις περιπτώσεις του εκτεταμένου χρόνου ασφάλισης και των υψηλών συντάξιμων αποδοχών, η ετήσια ωφέλεια σαφώς είναι υπέρμετρη των 800 ευρώ.

Βεβαίως, το βέλτιστο για τους συνταξιούχους θα ήταν να καταβάλλονται δώρα και επίδομα στο ύψος της μηνιαίας σύνταξης, κάτι που δεν φαίνεται εφικτό στην παρούσα φάση.

https://www.imerisia.gr/syntaxeis/28098_hristoygenniatikos-mponamas-syntaxioyhoi-ton-600-eyro-oi-dikaioyhoi-posa

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ