Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΤΕΚΑ: Πώς θα ξεδιπλωθεί η στρατηγική του νέου επικουρικού - «Επενδύσεις», ρίσκα, συντάξεις

Μεταβατική περίοδο ενός εξαμήνου και τρεις διαφορετικές χρονικές φάσεις προβλέπει η επενδυτική στρατηγική του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που θα κάνει «πρεμιέρα» την 1/1/2022, εγγράφοντας τους πρώτους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα είναι, όπως υπολογίζεται, 40.000 νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας.

Η μεταβατική πρώτη περίοδος

Κατά την πρώτη, μεταβατική, περίοδο που θα διαρκέσει ένα εξάμηνο, οι επενδύσεις των εισφορών των ασφαλισμένων θα επενδυθούν σε χρηματοοικονομικά προϊόντα πολύ χαμηλού κινδύνου (υψηλότοκες καταθέσεις του Κοινού Κεφαλαίου των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος).  Αυτό αποφασίστηκε καθώς η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της επενδυτικής στρατηγικής.

Ωστόσο, όταν εκλεγεί το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου τον Σεπτέμβριο του 2022, που θα διαμορφώσει τη νέα στρατηγική, θα ακολουθήσουν τρεις χρονικές φάσεις κατά τις οποίες θα υπάρξουν εναλλακτικές επιλογές με βάση τη διαβάθμιση του ρίσκου των τοποθετήσεων των αποταμιεύσεων των ασφαλισμένων.

Τι θα προσφέρεται στους ασφαλισμένους τη δεύτερη περίοδο

Ετσι, κατά τη δεύτερη περίοδο θα προσφέρεται στους ασφαλισμένους μόνο το προεπιλεγμένο (default) χαρτοφυλάκιο με επενδύσεις σε ένα διευρυμένο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αξιογράφων, το οποίο θα έχει δομή κύκλου ζωής. Στην πράξη, σε αυτήν τη φάση όλοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν τον ίδιο τύπο χαρτοφυλακίου, καθώς είναι όλοι νεαρής ηλικίας.

Η επενδυτική επιτροπή της ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ θα υποστηρίζει το διοικητικό συμβούλιο στη διαμόρφωση της επενδυτικής στρατηγικής του Ταμείου, ενώ η ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ θα λειτουργεί ως εξωτερικός διαχειριστής και θα υποστηρίζει την υλοποίηση της επενδυτικής στρατηγικής του Ταμείου. Η δεύτερη φάση αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του 2024. Κατά το διάστημα αυτό η Διεύθυνση Επενδύσεων του Ταμείου θα στελεχωθεί και θα αποκτήσει επιχειρησιακή επάρκεια.

«Απελευθέρωση» των χαρτοφυλακίων κατά την τρίτη περίοδο

Κατά την τρίτη περίοδο (από τις αρχές 2025 και μετά), έπειτα και από την προσθήκη των προαιρετικά ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ (γεννηθέντων μετά την 1/1/1987), η δομή κύκλου ζωής στο default χαρτοφυλάκιο θα αποκτήσει και λειτουργική διάσταση. Δηλαδή, τα χαρτοφυλάκια των ασφαλισμένων «απελευθερώνονται» όσον αφορά το επίπεδο ρίσκου ανάλογα με την ηλικία τους. 

Ταυτόχρονα θα προσφερθούν στους ασφαλισμένους και άλλα κατάλληλα διαμορφωμένα συνταξιοδοτικά/επενδυτικά προϊόντα διαβαθμισμένου ρίσκου για εκείνους τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να επιλέγουν και να ρυθμίζουν μόνοι τους το επίπεδο κινδύνου των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεών τους. Παράλληλα το Ταμείο θα συστήσει τη δική του Επενδυτική Επιτροπή, η Διεύθυνση Επενδύσεων θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο, ενώ η ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επενδυτική λειτουργία του ΤΕΚΑ ως εξωτερικός διαχειριστής. 

Το 2027 το ΤΕΚΑ θα δημιουργήσει μητρώο πιστοποιημένων εξωτερικών διαχειριστών, διευρύνοντας τη γκάμα των επενδυτικών του επιλογών. 

Ο Γιώργος Στρατόπουλος, μέλος της διοικούσας επιτροπής επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής του ταμείου, ανέφερε ότι οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν πρόσθετο κέρδος στις μελλοντικές επικουρικές συντάξεις. Για παράδειγμα, αν ένας νέος ασφαλισμένος αποταμιεύσει εισφορές ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο, ως σύνταξη μετά από 40 χρόνια θα λάβει τις αποταμιεύσεις του συν τον πληθωρισμό. Αν η μέση απόδοση από τις επενδύσεις είναι 1% πάνω από τον πληθωρισμό, η σύνταξη θα αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα.

Τι θα ισχύει για εργοδότες και εργαζόμενους

Για κάθε νέα πρόσληψη, ο ασφαλισμένος χαρακτηρίζεται ως «νέος» ή «παλαιός» και υπάγεται αντίστοιχα στο ΤΕΚΑ ή στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ. Οι τεχνικές λεπτομέρειες υποβολής της ΑΠΔ θα προσδιοριστούν πολύ σύντομα, και ΕΦΚΑ – ΤΕΚΑ συνεργάζονται πολύ στενά πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Οι προθεσμίες και ο χρόνος υποβολής των ΑΠΔ δεν τροποποιούνται και συνεχίζουν να ισχύουν όπως και σήμερα, δηλαδή η ΑΠΔ υποβάλλεται έως το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που απασχολήθηκε ο εργαζόμενος. Μια βασική διαφοροποίηση που προωθείται είναι ότι η καταβολή των εισφορών πραγματοποιείται με βάση δύο ταυτότητες πληρωμής: μία για τον e-ΕΦΚΑ και μία για το ΤΕΚΑ

Ο εργοδότης δεν μπορεί να προβεί σε καταγγελία σύμβασης εργαζομένου, αν δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλόμενες εισφορές επικουρικής ασφάλισης προς το ΤΕΚΑ. Με άλλα λόγια, είναι άκυρη η απόλυση όταν δεν έχουν καταβληθεί εγκαίρως οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης στο νέο Ταμείο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ