Νέα
  • ΓΔ: 1419.25 +1.88%
  • Τζίρος: 64,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Να ακυρώσει άμεσα η κυβέρνηση την εγκύκλιο Τσακλόγλου που μειώνει τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας

Επανυπολογισμός των συντάξεων, αυξήσεις για το 2021 / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Να ακυρωθεί η εγκύκλιος Τσακλόγλου για τη μείωση των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας, «που αποτελεί βαρύτατο πλήγμα στους πιο αδύναμους συνταξιούχους και είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη», ζητά με ανακοίνωσή της η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει: «Πανικόβλητος ο κ. Τσακλόγλου από την κοινωνική κατακραυγή, μία εβδομάδα μετά την έκδοση της απαράδεκτης εγκυκλίου του, αναγκάστηκε σε μερική αναδίπλωση δηλώνοντας ότι η μείωση των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας θα ισχύσει από εδώ και στο εξής. Επιβεβαίωσε κατ' αυτόν τον τρόπο ότι θα υπάρξουν μειώσεις, που μπορεί να φθάσουν και τα 268 ευρώ το μήνα, μείωση που ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε «δίκαια». Η κ. Ξενογιανακοπούλου «διαβεβαιώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εφαρμογή του νόμου 4387/2016, όπως ψευδώς ισχυρίζονται ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Τσακλόγλου, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» και «εξηγεί ότι για τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας η εφαρμοστική εγκύκλιος Πετρόπουλου του 2016 ανέφερε ρητά ότι δεν υπάρχει απαγόρευση λήψης δεύτερης εθνικής σύνταξης. Η εγκύκλιος Πετρόπουλου είχε ελεγχθεί και από τους θεσμούς, στο πλαίσιο της αυστηρής τότε μνημονιακής εποπτείας, και είχε θεωρηθεί ότι αποδίδει ορθά το περιεχόμενο του νόμου 4385/2016. Η εγκύκλιος Πετρόπουλου εφαρμόστηκε από το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, δηλαδή και από την κυβέρνηση της ΝΔ επί δυόμιση χρόνια. Την τροποποιεί τώρα η κυβέρνηση για να κάνει περικοπές».

Ακολούθως υποστηρίζει: «Μία προφανής εξήγηση είναι ότι από 1ης Ιανουαρίου φέτος ξεκινά η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος του νόμου Χατζηδάκη, που παραδίδει την Επικουρική Ασφάλιση στα ιδιωτικά επενδυτικά συμφέροντα, προκαλώντας ταυτόχρονα ένα υπέρογκο, και αυξανόμενο στα επόμενα χρόνια, δημοσιονομικό κόστος. Πρώτη θυσία για την κάλυψη των δαπανών συγκρότησης και λειτουργίας του νέου Ταμείου/ΤΕΚΑ, καθώς και του δημοσιονομικού κενού, ήταν το κοινωνικό μέρισμα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεύτερη θυσία είναι οι συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Επιπλέον, από την εγκύκλιο Τσακλόγλου επηρεάζονται δυσμενώς και οι προ του 2016 συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν θα δουν ποτέ αυξήσεις στις συντάξεις τους, αφού μεγεθύνεται η λεγόμενη προσωπική διαφορά, καθώς και οι αγρότες που έχουν καταστεί συνταξιούχοι από το 2017 και μετά».

Κλείνοντας αναφέρει: «Σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας, της ακρίβειας και της κοινωνικής κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε βίαιη αναδιανομή εις βάρος των πιο αδύναμων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των δικαιούχων σύνταξης χηρείας και αναπηρίας. Οι συνταξιούχοι πληρώνουν πολύ ακριβά τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και ζητά «να σταματήσει επιτέλους η παραπληροφόρηση, ο εμπαιγμός και η φτωχοποποίηση των συνταξιούχων!».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα