Νέα
  • ΓΔ: 804.19 +1.40%
  • Τζίρος: 35,57 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επικουρικές Συντάξεις: Αλλάζουν όλα - Τι είναι ο ατομικός κουμπαράς

ΑΤΜ / Πηγή: Intime
ΑΤΜ / Πηγή: Intime

Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 αλλάζει ο τρόπος της επικουρικής ασφάλισης και δεν θα έχει καμία σχέση με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Όπως είχε προ ημερών, προαναγγείλει σε συνέντευξή του ο Πάνος Τσακλόγλου, για τους ασφαλισμένους, που αφορά επί της ουσίας στους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών, θα δημιουργηθεί ένας «ατομικός κουμπαράς».

Στόχος του νομοσχεδίου που πρόκειται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Μάρτιο, είναι να αποτραπεί η μαύρη εργασία, καθώς οι νέοι βλέποντας τα νέα όρια ηλικίας, φοβούμενοι ότι δεν θα πάρουν σύνταξη ποτέ, στρέφονται στην αδήλωτη εργασία με καταστροφικές συνέπειες για το ασφαλιστικό σύστημα και για τους ίδιους.

Το νέο σύστημα επιφέρει μια σημαντική διαφορά: Από διανεμητικό θα μετατραπεί σε ανακεφαλαιοποιητικό. Με λίγα λόγια, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι συντάξεις θα γίνουν ατομικές με ατομικό κουμπαρά ασφάλισης και σύνταξης για κάθε εργαζόμενο. Ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία διαφορετικά επενδυτικά προφίλ ή ακόμη και να χρησιμοποιήσει περισσότερα από ένα με ανάλογα ποσοστά. Τα χρήματα από τις εισφορές του θα επενδύονται στην εθνική οικονομία και τα κέρδη θα μπαίνουν στον κουμπαρά μαζί με τις εισφορές.

Σημειώνεται πως το νέο σύστημα δεν αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων των σημερινών εργαζομένων που παραμένουν στο ισχύον σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Οι εισφορές κάθε ασφαλισμένου θα είναι εγγυημένες από το κράτος και δεν θα μειωθεί καμιά από τις υφιστάμενες συντάξεις.

Μάλιστα ο νέος ασφαλισμένος ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του «ατομικού του κουμπαρά» μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του ή του κινητού του τηλεφώνου. Με την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος θα βλέπει τις εισφορές, τις αποδόσεις και το σωρευμένο κεφάλαιό του όπως σήμερα μπορεί να ελέγξει την κίνηση του τραπεζικού του λογαριασμού.

Το μεταβατικό κόστος που απαιτεί το χτίσιμο του κεφαλαιοποιητικού «κουμπαρά» στην επικουρική ασφάλιση θα χρηματοδοτηθεί από τον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), που έχει σήμερα αποθεματικά άνω των 10 δισ. ευρώ, καθώς και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ