Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αναδρομικά συνταξιούχων: Στο ΣτΕ νέος κύκλος διεκδικήσεων για την περίοδο 2012-2016

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ακόμα ένα σκέλος της υπόθεσης-μαμούθ με τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για την επιστροφή αναδρομικών θα απασχολήσει το ΣτΕ, η απόφαση του οποίου για δώρα και επικουρικές του 11μήνου 2015-2016 αναμένεται εδώ και 14 μήνες.

Το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης, που παραπέμφθηκε στο ΣτΕ μετά από προδικαστικό ερώτημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, αφορά στην επιστροφή αναδρομικών των συνταξιούχων για την τετραετία 2012-2016.

Ταυτόχρονα το ΣτΕ θα κρίνει και την επιστροφή των αναδρομικών που αναλογούν από το 2012 για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς και αν πρέπει να χορηγούνται σε μόνιμη βάση.

Η πιλοτική δίκη στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας διεξήχθη πιλοτική δίκη με 14.600 διαδίκους συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές από επικουρικές συντάξεις και δώρα-επιδόματα (13η και 14η σύνταξη) μιας τετραετίας (2012 έως 2016), όπως και αποζημίωση από το Δημόσιο λόγω της μη καταβολής των ποσών αυτών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο, ο νέος γύρος της επαναθέσπισης σε μόνιμη βάση των δώρων, αλλά και της χορήγησης των αναδρομικών από το 2012, άνοιξε με το προδικαστικό ερώτημα που έθεσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών προς το ΣτΕ με την υπ’ αριθ. 8898/2021 απόφασή του (20ό Τμήμα).

Τι διεκδικούν 14.600 συνταξιούχοι

Συνολικά 14.600 απόμαχοι της εργασίας, εκ των οποίων ορισμένοι έχουν βαριά αναπηρία, διεκδικούν να τους καταβληθούν αναδρομικά από 1.1.2012 έως 31.10.2016 οι διαφορές από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των τριών επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας, αλλά και τα ποσά που αναλογούν από την κατάργηση των εν λόγω επιδομάτων από 1.1.2013.

Επίσης, ζητούν αναδρομικά να τους καταβληθεί η παρακράτηση από τις συντάξεις της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης (νόμος 4254/2014) και η επιβολή κράτησης ΕΤΕΑ ποσοστού 5,2% (συντελεστής βιωσιμότητας), που έγιναν με σειρά νόμων από το 2012 έως το 2016. Τα ποσά που διεκδικούν κυμαίνονται, κατά περίπτωση, ανάλογα με το ύψος των συντάξεων.

Παράλληλα, ζητούν να τους καταβληθεί από το Δημόσιο αποζημίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, για τη ζημία που υπέστησαν από παράνομες πράξεις οργάνων του Δημοσίου, όπως είναι οι επίμαχες περικοπές.

Οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι οι περικοπές είναι αντίθετες σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων και στο άρθρο 1 του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Ακόμη, υποστηρίζουν ότι τα τρία δώρα-επιδόματα δεν έχουν καταργηθεί και παράνομα έγιναν οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Και όλα αυτά, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε ότι είναι συνταγματικά ανεκτές και νόμιμες οι περικοπές των κυρίων συντάξεων και των επιδομάτων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ