Νέα
 • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
 • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Ποιους συμφέρει η εξαγορά χρόνου στρατιωτικής θητείας

Συνταξιούχος, χέρι
πηγή: pixabay

Γρίφος παραμένει για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν εάν τους συμφέρει να αναγνωρίσουν και να εξαγοράσουν τον χρόνο στρατιωτικής τους υπηρεσίας, ώστε να αυξήσουν έτσι τον χρόνο ασφάλισής τους και κατ΄ επέκταση να βελτιώσουν την ανταποδοτική τους σύνταξη.

Ας σημειωθεί ότι ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας είναι ο μόνος πλασματικός χρόνος που μπορεί να ληφθεί υπόψη και να συνυπολογισθεί σε οποιαδήποτε κατηγορία συνταξιοδότησης ανδρών.

Εκείνο βεβαίως που πρέπει να υπολογισθεί για να καταλήξει κάποιος στο συμπέρασμα που θέλει, είναι το κόστος εξαγοράς σε σχέση με την συνταξιοδοτική ωφέλεια.

Πρέπει δηλαδή να υπολογισθεί ποιο είναι το χρονικό διάστημα στο οποίο θα αποσβέσει την δαπάνη εξαγοράς στην οποία έχει υποβληθεί.

Ας δούμε λοιπόν κάποια σχηματικά παραδείγματα συνδυασμού συντάξιμων αποδοχών με έτη ασφάλισης, ώστε να έχουμε κάποια καλύτερη προσέγγιση στο θέμα.

Παραδείγματα με συντάξιμες αποδοχές

 • Αν κάποιος έχει συντάξιμες αποδοχές 1.200 ευρώ και εξαγοράσει 2 έτη στρατού, θα δαπανήσει 5.760 ευρώ.
 • Αν συνταξιοδοτείται με 20 έτη ασφάλισης (πλέον 2 του στρατού) θα λάβει σύνταξη 597 ευρώ.
 • Αν δεν εξαγόραζε τον στρατό, η σύνταξή του θα ήταν 574 ευρώ.
 • Αρα η μηνιαία ωφέλειά του από την εξαγορά θα είναι 23 ευρώ στην σύνταξή του.
 • Ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος θα κάνει απόσβεση σε 250 μήνες, δηλαδή σε περίπου είκοσι χρόνια

Με τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές με αντίστοιχους υπολογισμούς, κάποιος με 30 έτη ασφάλισης (πέραν 2 στρατού), θα έχει ωφέλεια στην μηνιαία σύνταξη του (από τα 30 στα 32 έτη) κατά 48 ευρώ.

Επομένως ο ασφαλισμένος θα αποσβέσει το κόστος εξαγοράς σε 120 μήνες, δηλαδή περίπου σε δέκα χρόνια.

Επίσης με τα ίδια δεδομένα αποδοχών, κάποιος που έχει 38 έτη ασφάλισης και προσθέτει με εξαγορά στρατού 2 έτη, φθάνοντας έτσι τα 40 συνολικά, θα έχει ωφέλεια στην μηνιαία σύνταξή του, κατά 62 ευρώ.

Ο ασφαλισμένος αυτός θα κάνει απόσβεση σε περίπου επτάμιση χρόνια.

Εξετάζοντας περίπτωση ασφαλισμένου με 2.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, που το κόστος εξαγοράς για 2 έτη ανέρχεται σε 9.600 ευρώ, βλέπουμε ότι:

 1. Στην κατηγορία από 20 σε 22 έτη ασφάλισης, θα κάνει απόσβεση σε περισσότερο από είκοσι έτη.
 2. Στην κατηγορία από 30 σε 32 έτη ασφάλισης, θα κάνει απόσβεση σε περίπου 10 χρόνια.
 3. Τέλος, στην κατηγορία από 43 σε 45 έτη ασφάλισης, θα κάνει απόσβεση σε περίπου σαράντα χρόνια και αυτό βεβαίως ακριβώς επειδή πάνω από τα 40 έτη ασφάλισης, οι συντελεστές αναπλήρωσης ελάχιστα αυξάνουν.

Κόστος εξαγοράς

Το συμπέρασμα από τα παραδείγματα που είδαμε είναι βεβαίως ότι η απόσβεση του κόστους εξαγοράς κάτω από τα τριάντα χρόνια και πάνω από τα σαράντα χρόνια ασφάλισης απαιτεί σημαντική πάροδο χρόνου.

Πλησιάζοντας τα σαράντα, η απόσβεση γίνεται ταχύτερα, δηλαδή, όπως είπαμε περίπου στα επτάμιση χρόνια.

Η παράθεση του παραδείγματος είναι ενδεικτική και σχηματική θα λέγαμε αφού λάβαμε ως δεδομένο ότι η συντάξιμες αποδοχές είναι ίδιες με τις αποδοχές εξαγοράς, κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις δεν ισχύει.

Γι' αυτό σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να γίνεται εξατομικευμένος υπολογισμός, ο οποίος θα δώσει και την ακριβή εικόνα κόστους – ωφελείας, κάτι που θα βοηθήσει τον ασφαλισμένο να λάβει την ορθή απόφαση.


Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ