Νέα
  • ΓΔ: 1426.2 +0.27%
  • Τζίρος: 82,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Πόσο εμπιστεύονται οι πολίτες τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους

Πηγή: Intimenews
Πηγή: Intimenews

Εξι στους δέκα πολίτες θα εμπιστεύονταν την έκδοση της σύνταξής τους σε πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας Pulse.

Παράλληλα από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει πως για πρώτη φορά σε παρόμοιες έρευνες, οι θετικές γνώμες για την πρόοδο στις εκκρεμείς συντάξεις και για την εν γένει εξυπηρέτηση του πολίτη από τον ΕΦΚΑ είναι περισσότερες από τις αρνητικές, κάτι που αποδεικνύει τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει τους τελευταίους 12 μήνες και στα δυο αυτά πεδία (μηδενισμός εκκρεμών συντάξεων παλαιών ετών, λειτουργία του 1555, ψηφιοποίηση διαδικασιών, νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες κ.ά.).

Εκδοση σύνταξης σε 90 ημέρες

Αναλυτικά, με βάση την έρευνα, το 60% των ερωτηθέντων θα επέλεγε να αξιοποιήσει πιστοποιημένους επαγγελματίες για την έκδοση και της δικής τους σύνταξης. Μάλιστα το 62% του συνόλου του δείγματος και το 65% αυτών που έχουν ασφαλιστική σχέση με τον ΕΦΚΑ κρίνουν ότι ο θεσμός αυτός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται πως ο θεσμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων αφορά την έκδοση νέων συντάξεων για τα τ. Ταμεία ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ και αποτελεί τον γρηγορότερο τρόπο σήμερα για την έκδοση μιας σύνταξης από τον ΕΦΚΑ. Ήδη έχουν αναληφθεί πάνω από 1.500 συνταξιοδοτικές υποθέσεις από τους πιστοποιημένους, ενώ οι πρώτες συντάξεις που απονεμήθηκαν εκδόθηκαν σε λιγότερο από 90 ημέρες. Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται η διεύρυνση των κατηγοριών συντάξεων που οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να αναλάβουν.

Χατζηδάκης: Το 62% εμπιστεύεται τον θεσμό

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, «ο θεσμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε να εφαρμόζεται πολύ πρόσφατα. Τα στοιχεία δείχνουν την προφανή δυσαρμονία μεταξύ των πολιτών και της κριτικής που μας ασκείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ για τον συγκεκριμένο θεσμό. Το 62% εμπιστεύεται τον θεσμό. Ενώ ένα 59% θα προτιμούσε έναν πιστοποιημένο επαγγελματία για να εκδώσει τη σύνταξή του. Προσωπικά, δεν μου προκαλούν εντύπωση αυτά τα στοιχεία. Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι ενδιαφέρονται να πάρουν τη σύνταξή τους. Δεν τους ενδιαφέρει ποιος θα τους τη βγάλει. Και γιατί να μη θέλει ένας πολίτης να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες ενός πιστοποιημένου επαγγελματία, ο οποίος θα του βγάλει τη σύνταξη σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε 45 ημέρες, χωρίς ταλαιπωρία;».

Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμα και μεταξύ ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το ισοζύγιο των απαντήσεων σχετικά με το αν ο θεσμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι θετικές γνώμες φτάνουν στο 50%, ενώ αντιστοίχως στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής οι θετικές γνώμες φτάνουν στο 69%. Το ισοζύγιο των απαντήσεων είναι θετικό στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας (Ιουλίου 2019) με ποσοστό 77%.

Για πρώτη φορά περισσότερες οι θετικές γνώμες

Στο ερώτημα για το αν έχει βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη από τον ΕΦΚΑ τους τελευταίους 12 μήνες οι θετικές γνώμες είναι για πρώτη φορά πλειοψηφικές. Οι καταφατικές απαντήσεις συγκεντρώνουν ποσοστό 45% στο σύνολο του δείγματος, ενώ οι αρνητικές 43%. Αποτυπώνουν όμως μια σαφή πρόοδο σε σχέση με παλαιότερες δημοσκοπήσεις όπου οι αρνητικές γνώμες για τον ΕΦΚΑ υπήρξαν συντριπτικά περισσότερες σε σχέση με τις θετικές.

Αντιστοίχως, το ποσοστό ανέρχεται στο 46% σε όσους έχουν ασφαλιστική σχέση με τον e-ΕΦΚΑ και υπερτερούν, έστω οριακά, των αρνητικών (43% και 44% αντίστοιχα).

«Το γεγονός ότι 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η εξυπηρέτηση στον ΕΦΚΑ έχει αναβαθμιστεί τους τελευταίους 12 μήνες είναι απόδειξη των προσπαθειών που κάνουμε για την έκδοση των συντάξεων αλλά και με το 1555», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης. «Δεν πανηγυρίζουμε, έχει γίνει όμως σημαντική πρόοδος και μένουν ακόμα πολλά να γίνουν για να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο ΕΦΚΑ είναι ο πλέον προβληματικός φορέας της Δημόσιας Διοίκησης, με το 48% των παραπόνων προς τον Συνήγορο του Πολίτη να τον αφορούν».

Βελτίωση βλέπει το 44%

Αντίστοιχη εικόνα αποτυπώνεται και στο ερώτημα για το αν έχουν αποδώσει τα μέτρα επιτάχυνσης της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. To 44% των πολιτών απαντούν «Σίγουρα Ναι» ή «Μάλλον Ναι», ενώ το 41% «Σίγουρα Όχι» ή «Μάλλον Όχι».

Το γεγονός ότι το 44% βλέπει βελτίωση στο πεδίο των εκκρεμών συντάξεων στον πιο προβληματικό οργανισμό του Δημοσίου -που συγκέντρωνε το 48% των παραπόνων του συνόλου του ευρύτερου δημόσιου τομέα σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη- σημαίνει ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο έχουν αποδώσει σε μεγάλο βαθμό αλλά και πως υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 22-25 Μαΐου σε δείγμα 1.204 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα