Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Κόφτης στις χρυσές επικουρικές συντάξεις - Ποιοι διεκδικούν μηνιαία σύνταξη 19.753 ευρώ

Πηγή: Pixabay

Τέλος στις προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις μπαίνει με διάταξη στο μίνι - ασφαλιστικό πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε δημόσια διαβούλευση. 

Στόχος είναι να μην πληρωθούν συντάξεις που υπολογίστηκαν και βγήκαν εξωφρενικές, σε μηνιαία ποσά που ξεπερνούν ακόμη και τα 19.000 ευρώ το μήνα!

Η καρδιά της ρύθμισης αφορά σε μια στρέβλωση, η οποία προέκυψε από ερμηνεία του νόμου Κατρούγκαλου αναφορικά με τον υπολογισμό των λεγόμενων "κοινωνικών πόρων" στις συντάξιμες αποδοχές, με αποτέλεσμα αυτές να φουσκώσουν ακόμη και πάνω από τα 10 εκατομμύρια ευρώ!! 

Για παράδειγμα, συμβολαιογράφος ασφαλισμένος από τον Σεπτέμβρη του 1973 έως τον Δεκέμβρη του 2017 (44 χρόνια, 3 μήνες και 20 ημέρες) κατέληξε με συντάξιμες αποδοχές 16,513 εκατομμύρια ευρώ για 156 μήνες, με αποτέλεσμα να προκύπτει μηνιαία σύνταξη 19.753 ευρώ.

Πλαφόν στα 1.382 ευρώ 

Με τη νέα διάταξη θεσπίζεται πλαφόν για το συνολικό ακαθάριστο ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης (στα 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης) στα 1.382,40€ /μήνα. 

Το όριο αυτό καθορίζεται με βάση την αναλογία του ποσοστού εισφορών επικουρικής σύνταξης που ανέρχεται στο 6%, προς το ποσοστό εισφορών κύριας σύνταξης που ανέρχεται στο 20%.

Ποιες συντάξεις αφορά το πλαφόν

Η θέσπιση του πλαφόν θα επιτρέψει την καταβολή επικουρικών συντάξεων σε ατομικά και κοινωνικά δίκαιο ύψος και την αποτροπή καταβολής προκλητικά υψηλών επικουρικών συντάξεων (π.χ. 14.000 ευρώ το μήνα, όταν η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 194 ευρώ).

Το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις καταλαμβάνει όλες τις συντάξεις και τα αναδρομικά τους που θα καταβληθούν από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα της έναρξης ισχύος της προτεινόμενης ρύθμισης. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί πριν την έναρξη ισχύος και υπερβαίνουν το ανώτατο όριο δεν αναζητούνται.

Οι «χρυσές» συντάξεις σε τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες

Τις «χρυσές» συντάξεις εισέπρατταν τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες, βενζινοπώλες, συμβολαιογράφοι, αρτοποιοί και πρώην τραπεζικοί, κάτι που θεωρείται προκλητικό αν σκεφτεί κανείς ότι η μέση επικουρική σύνταξη για 1,2 εκατ. συνταξιούχους δεν υπερβαίνει τα 194 ευρώ.

Για τη στρέβλωση ευθύνεται αφενός η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου και αφετέρου η διευρυμένη ερμηνεία που έδωσαν στη διάταξη οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, με βάση τη νομοθεσία του 2015-2016 οι επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται, κατά ένα μέρος τους, με βάση τις εισφορές που είχαν καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2014.

Επικουρική 19.753 ευρώ

Ωστόσο στις συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων ενσωματώθηκαν και οι κοινωνικοί πόροι (καταργήθηκαν πλήρως το 2017). Τι σημαίνει αυτό;

Για παράδειγμα, συμβολαιογράφος κατέβαλλε τα προηγούμενα χρόνια εισφορά υπέρ τρίτων από 5% έως 15%, ανάλογα με είδος του συμβολαίου που συνέτασσε.

Αν ο κύκλος εργασιών του ήταν μεγάλος και η εισφορά υπέρ τρίτων ερχόταν να προστεθεί στις ετήσιες ατομικές του εισφορές προς το επικουρικό του ταμείο (ΤΑΣ), είναι εύλογο οι συντάξιμες αποδοχές βάσει των οποίων θα υπολογιστεί η επικουρική σύνταξη να φτάνουν σε αστρονομικά ποσά.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η συνταξιοδοτική απόφαση του συμβολαιογράφου που προαναφέραμε, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2018 σε ηλικία 70 ετών, με 44 χρόνια ασφάλισης και έλαβε σύνταξη 19.753,31 ευρώ.

Σημειώνουμε ότι ο υπολογισμός έγινε με βάση τις «φουσκωμένες» συντάξιμες αποδοχές ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Ενας παλαιότερος συνταξιούχος συμβολαιογράφος, πριν από τη στρέβλωση έπαιρνε επικουρική 500 ευρώ.

Επικουρική 4.348 ευρώ

Σύμφωνα με δεύτερη συνταξιοδοτική απόφαση που αφορά βενζινοπώλη, είχε καταβληθεί εισφορά επί του τζίρου της επιχείρησής του στο ταμείο πετρελαιοειδών (ΤΕΑΠΥΚ).

Ο εν λόγω βενζινοπώλης συνταξιοδοτήθηκε σε ηλικία 76 ετών το 2016, με 36 χρόνια ασφάλισης.

Η σύνταξη που έλαβε ανερχόταν σε 4.348,30 ευρώ, καθώς υπολογίστηκε με βάση συντάξιμες αποδοχές ύψους 4,3 εκατ. ευρώ. Ενας παλιός συνταξιούχος βενζινοπώλης έπαιρνε επικουρική 450 ευρώ.

Επικουρική 1.397 ευρώ 

Η τρίτη συνταξιοδοτική απόφαση αφορά αρτοποιό ο οποίος κατέβαλλε εισφορά επί του τζίρου του στο ταμείο αρτοποιών (ΤΕΑΑ). Ο εν λόγω αρτοποιός συνταξιοδοτήθηκε το 2017 με 38 χρόνια ασφάλισης, σε ηλικία 63 ετών.

Ελαβε επικουρική ύψους 1.397,55 ευρώ, καθώς υπολογίστηκε με βάση συντάξιμες αποδοχές 1,3 εκατ. ευρώ.

Η περίπτωση των τραπεζοϋπαλλήλων

Διαφορετική είναι η περίπτωση των τραπεζοϋπαλλήλων (κυρίως από την Αlpha Βank και την πρώην Εμπορική), όπου μέρος του προσυνταξιοδοτικού τους με μνημονιακό νόμο ενσωματώθηκε στην επικουρική τους σύνταξη, με αποτέλεσμα σήμερα να λαμβάνουν επικουρική έως 1.450 ευρώ.

Οι 60 «ιλιγγιώδεις» επικουρικές και το πλαφόν

Αν και ο αριθμός των «ρετιρέ» δεν είναι μεγάλος -έχουν καταμετρηθεί περίπου 60 «ιλιγγιώδεις» επικουρικές- το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να θεσπίσει πλαφόν στις προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις, ίσο με το 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης (1.382,40€ /μήνα).

Σύμφωνα με το υπουργείο, με το πλαφόν περιορίζεται το ανώτατο ύψος των επικουρικών συντάξεων σε αυτό, που αντιστοιχεί στις νόμιμες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στους ασφαλισμένους κατά τον καιρό που κατέβαλλαν τις εισφορές, οι οποίες ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους.

Η επιβολή πλαφόν (που εφαρμόζεται στις κύριες συντάξεις, αλλά όχι στις επικουρικές) καθίσταται επιβεβλημένη για να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων. Παράλληλα ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα ανάμεσα σε όλους τους συνταξιούχους σε σχέση με το θεμιτό ύψος των επικουρικών συντάξεων και το τι πράγματι είναι εισφορές.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα