Νέα

Συντάξεις: Νωρίτερα οι αυξήσεις 7% - Δύο σενάρια για την επίσπευση της καταβολής

Δύο εναλλακτικά σενάρια εξετάζει ο ΕΦΚΑ με στόχο οι αυξήσεις 7% στις συντάξεις να καταβληθούν νωρίτερα - πριν από το τέλος Μαρτίου - έστω με βάση τα προσωρινά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα προς τα τέλη του έτους ως προς την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Όπως έγραψε χθες η "Η", επικρατεί εντός της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου η άποψη να έρθει νωρίτερα η αύξηση με «προσωρινά» στοιχεία και εκ των υστέρων να γίνει μια μικρή διόρθωση, αν κι εφόσον χρειαστεί.

Στόχος είναι οι αυξήσεις του 2023 να πληρωθούν με τις συντάξεις Ιανουαρίου δηλαδή στα τέλη Δεκεμβρίου κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τεχνικά, επόμενος στόχος είναι οι αυξήσεις να πληρωθούν με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, στα τέλη Ιανουαρίου (οι συντάξεις προπληρώνονται).

Πιθανότητες και δυσκολίες 

Το πιθανότερο σενάριο είναι οι αυξήσεις να καταβληθούν στα τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, ενώ πιο δύσκολο τεχνικά φαίνεται το ενδεχόμενο να καταβληθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

Οι δυσκολίες αφορούν στην κατηγοριοποίηση των συνταξιούχων που δικαιούνται αυξήσεις ανάλογα με την προσωπική τους διαφορά, αλλά και στον επανυπολογισμό περίπου 100.000 συντάξεων που εκκρεμεί.

Το επόμενο διάστημα μάλιστα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον ΕΦΚΑ να υπολογίσει τις αυξήσεις με βάση τα προσωρινά στοιχεία.

Στην περίπτωση που οι αυξήσεις είναι υψηλότερες από 7%, το επιπλέον ποσό θα δοθεί αναδρομικά το επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε χθες στη πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να καταβάλλει νωρίτερα τις αυξήσεις. Παράλληλα τόνισε πως οι αυξήσεις θα είναι πάνω από 7%, καθώς εκτιμάται ως πιθανό να αυξηθεί το επίπεδο του ετήσιου πληθωρισμού όπως και της ανάπτυξης.  

► Διαβάστε και: Συντάξεις: Ερχονται πιο γρήγορα οι αυξήσεις του 2023 - Ολο το παρασκήνιο

Πώς προκύπτει το ποσοστό της αύξησης

Υπενθυμίζουμε ότι το ποσοστό της αύξησης προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο που προσθέτει τον τιμάριθμο και την αύξηση του ΑΕΠ, διαιρώντας το σύνολο διά δύο. Προς το παρόν, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ανάπτυξη 5,3% και πληθωρισμό 8,8%. Δεδομένης της εξίσωσης για τις αυξήσεις που δεν θα αλλάξει, προκύπτει αύξηση 7%.

Υπενθυμίζεται πως το βασικό σενάριο τους προηγούμενους μήνες προέβλεπε ότι οι αυξήσεις θα πληρωθούν το πρώτο 3μηνο του 2023, αφού πρώτα οριστικοποιηθεί εντός Μαρτίου το μέγεθος της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ για το 2022.

Η ανάλυση του ΕΦΚΑ που ολοκληρώθηκε έδειξε ότι από τα 2,4 εκατ. των συνταξιούχων, οι 931.631 διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Από αυτούς μέσω των λογιστικών συμψηφισμών το 88% θα πάρουν πάρουν αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν μείωση της προσωπικής τους διαφοράς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αυξήσεις στην τσέπη τα επόμενα χρόνια.

Πέντε κατηγορίες συνταξιούχων

Με βάση αυτά τα δεδομένα διαμορφώνονται πέντε κατηγορίες συνταξιούχων όσον αφορά στις πηγές ενίσχυσής τους:

  1. Αύξηση έως 7,5% θα πάρουν 1,7 εκατ. συνταξιούχοι. Το 80%-85% θα πάρει ακέραια την αύξηση του 7%-7,5%, ενώ ένα 15% θα πάρει μικρότερη αύξηση η οποία σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ δεν θα είναι μικρότερη από 6,5%, αναλόγως του ύψους της προσωπικής τους διαφοράς. Ενας επιπλέον «κόφτης» που θα τεθεί θα είναι το πλαφόν των 4.608 ευρώ (μεικτά). Δηλαδή όσοι δικαιούχοι κύριων συντάξεων αγγίζουν το ανώτατο όριο δεν θα λάβουν αυξήσεις ή θα λάβουν μικρότερες ούτως ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση του ορίου.
  2. Οφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα έχουν 841.717 συνταξιούχοι. Το κέρδος ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 120 ευρώ τον χρόνο. Σημειώνουμε ότι από το πλήθος των κερδισμένων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι 525.456 είναι συνταξιούχοι που διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.
  3. Μόνο την ενίσχυση των 250 ευρώ θα λάβουν 265.367 συνταξιούχοι.
  4. Την τέταρτη δόση της αύξησης που απορρέει από τον νόμο Βρούτση θα λάβουν τέλος Δεκεμβρίου, με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, 222.570 συνταξιούχοι με ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια.
  5. Οι «χαμένοι» των ενισχύσεων είναι 140.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν θα λάβουν χρήματα από καμία πηγή.

Η «χρυσή» κατηγορία των συνταξιούχων, που θα ενισχυθεί διπλά ή και τριπλά είναι εκείνοι που θα ωφεληθούν παράλληλα με την αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την καταβολή της τέταρτης δόσης που απορρέει από τον νόμο Βρούτση αλλά και όσοι λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση τον Δεκέμβριο.

Διπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7,5% και αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) θα δουν 244.124 συνταξιούχοι.

Τριπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7,5%, αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση) θα δουν 72.137 συνταξιούχοι.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ