Νέα
  • ΓΔ: 1434.21 +0.80%
  • Τζίρος: 100,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Παραγραφή χρεών στα Ταμεία: Απαιτείται προσοχή πριν τη συνταξιοδότηση - Οι κίνδυνοι

ΕΦΚΑ
ΕΦΚΑ / Πηγή: Eurokinissi

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένεται να ωφεληθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την ευκαιρία της δεκαετούς παραγραφής των οφειλών που προβλέπεται στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Πολλοί ασφαλισμένοι θα μπορέσουν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ για άλλες κατηγορίες θα ανοίξει η πόρτα προς τη συνταξιοδότηση, η οποία σήμερα παραμένει κλειστή καθώς 4 στους 10 μη μισθωτούς οφείλουν στον ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2026, η παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ γίνεται πενταετής, με εναρμόνιση των χρονικών ορίων παραγραφής των ασφαλιστικών οφειλών με ό,τι ισχύει για τις φορολογικές οφειλές.

Σύμφωνα με το μίνι - ασφαλιστικό που ψηφίζεται σήμερα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στη Βουλή, μειώνεται σε 10 χρόνια, από 20 που ίσχυε στα περισσότερα ταμεία πλην ΙΚΑ  ο χρόνος που έχει ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις.

Τι ορίζει η διάταξη

Όπως αναφέρει η εν λόγω διάταξη η αξίωση του e-Ε.Φ.Κ.Α.) και των φορέων που εντάσσονται σε αυτόν για την είσπραξη απαιτήσεων από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές και των πάσης φύσεως προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων, προστίμων και επιβαρύνσεων, καθώς και των λοιπών ποσών που συνεισπράττονται με αυτές, υπόκειται σε δεκαετή παραγραφή, που αρχίζει από την πρώτη μέρα του επόμενου έτους εκείνου εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία, ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο οι απαιτήσεις αυτές βεβαιώθηκαν.

►Διαβάστε και: Κρυφός «μποναμάς» για 222.000 συνταξιούχους - Ποιοι θα πάρουν αύξηση πριν τα Χριστούγεννα

Η παραγραφή διακόπτεται με την κοινοποίηση πράξης βεβαίωσης. Οφειλές για τις οποίες παρήλθε ο χρόνος παραγραφής, χωρίς να έχει μεσολαβήσει γεγονός που διακόπτει την παραγραφή, θεωρούνται παραγεγραμμένες, ακόμη και αν έχει κοινοποιηθεί ατομική ειδοποίηση ή έχει γίνει καταβολή έναντι της βεβαιωθείσας οφειλής ή η οφειλή έχει υπαχθεί σε ρύθμιση μετά το πέρας του χρόνου παραγραφής.

Ωστόσο, χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί για την εξόφληση οφειλών που έχουν παραγραφεί δεν αναζητούνται. Οταν η απαίτηση έχει παραγραφεί, η ασφαλιστική ενημερότητα εκδίδεται κανονικά.

Ποιοι και τι πρέπει να προσέξουν

Σε γενικές γραμμές, η χρήση της δυνατότητας 10ετούς παραγραφής συμφέρει όσους μπορούν με τα υπόλοιπα χρόνια να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, καθώς πρέπει να γίνει σαφές ότι οι οφειλέτες που θα κάνουν χρήση της παραγραφής θα χάσουν αντίστοιχο ασφαλιστικό χρόνο.

Περισσότερο προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με 40ετία στα 62. Αν ο ασφαλισμένος κάνει χρήση της δεκαετούς παραγραφής, χάνοντας αντίστοιχο ασφαλιστικό χρόνο, δύσκολα θα συμπληρώσει τα 40 έτη ασφάλισης.

Οι μισθωτοί δεν θίγονται από την παραγραφή οφειλών του εργοδότη, καθώς η ασφάλιση που αντιστοιχεί στις παραγεγραμμένες οφειλές εξακολουθεί να τους αναγνωρίζεται.

►Διαβάστε και: Μίνι ασφαλιστικό: Οι δέκα βασικές ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου

Οι αυτοαπασχολούμενοι, από την άλλη πλευρά, εφόσον το επιθυμούν, προκειμένου να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και να συνταξιοδοτηθούν ή να ενισχύσουν το ύψος της σύνταξής τους, θα μπορούν παρά την παραγραφή να καταβάλουν το σύνολο των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών και των πάσης φύσεως προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων, προστίμων και επιβαρύνσεων, προκειμένου να ξανακερδίσουν τον ασφαλιστικό χρόνο που παραγράφηκε.

Η ίδια διαδικασία  εφαρμόζεται και επί διαδοχικής ασφάλισης, ακόμα και αν ο τελευταίος ασφαλιστικός φορέας, ο οποίος απονέμει τη σύνταξη, είναι φορέας ασφάλισης μισθωτών.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα χρέη που ενδεχομένως θα παραγραφούν είναι αυτά που δημιουργήθηκαν την περίοδο μεταξύ 2006 και 2012 και για τα οποία δεν έχουν ακόμη κινηθεί οι διαδικασίες από τον e-EΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για τη νόμιμη αναζήτησή τους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα