Νέα
 • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
 • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιταγή ακρίβειας: Κερδισμένοι και χαμένοι του έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ

euros
Πηγή: Pexels

Κερδισμένους και χαμένους έχει η μεγάλη πληρωμή της επιταγής ακρίβειας που έρχεται στις 20 Δεκεμβρίου, λίγο πριν τα Χριστούγεννα ως έκτακτη ενίσχυση για εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά. Συνολικά θα ενισχυθούν 2,3 εκατ. συνταξιούχοι και ευάλωτοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των δικαιούχων επιδόματος παιδιού και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Οι περισσότεροι θα λάβουν 250 ευρώ εφάπαξ, ωστόσο υπάρχουν δυο κατηγορίες δικαιούχων που θα εισπράξουν μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά, έως 420 ευρώ. Ωστόσο υπάρχουν κατηγορίες πολιτών, κυρίως συνταξιούχοι που θα μείνουν εκτός του νυμφώνος, χάνοντας την έκτακτη ενίσχυση. 

► Διαβάστε επίσης: Επιταγή ακρίβειας: Κλείδωσε η ημερομηνία πληρωμής - Ποιοι θα πάρουν διπλό «μποναμά»

Οι κερδισμένοι  

Κερδισμένες είναι αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων, καθώς το εισοδηματικό όριο αυξήθηκε αυτή τη φορά συγκριτικά με τα περασμένα Χριστούγεννα και το περασμένο Πάσχα. Η «βεντάλια» των δικαιούχων έχει ανοίξει, καθώς ο εισοδηματικός πήχης για να λάβει αυτή τη φορά ένας χαμηλοσυνταξιούχος την επιταγή ακρίβειας τέθηκε στα 9.600 ευρώ ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 2021. Συνεπώς, ο νέος κόφτης του εισοδήματος μπαίνει στα 800 ευρώ το μήνα φορολογητέο εισόδημα, έναντι 600 ευρώ πέρσι τα Χριστούγεννα και φέτος το Πάσχα. 

Κερδισμένοι από τα νέα κριτήρια είναι:

 1. Συνταξιούχοι των 600-800 ευρώ, που δεν είχαν ενισχυθεί ούτε πέρσι τα Χριστούγεννα ούτε φέτος το Πάσχα και θα ενισχυθούν τώρα για πρώτη φορά. Ειδικότερα, συνταξιούχος που έχει εισοδήματα μόνο από συντάξεις και λαμβάνει κύρια και επικουρική έως 800 ευρώ θα είναι δικαιούχος της εφάπαξ ενίσχυσης των 250 ευρώ. Επίσης συνταξιούχος που έχει κι άλλα εισοδήματα (π.χ. ενοίκια), εφόσον δεν υπερβαίνει ως ετήσιο εισόδημα τα 9.600 ευρώ, τότε θα λάβει την επιδότηση. 
 2. Συνταξιούχοι αγρότες του πρ. ΟΓΑ που δεν λαμβάνουν επικουρική και είναι κατά κανόνα χαμηλοσυνταξιούχοι. Θα πάρουν για τρίτη φορά επιταγή ακρίβειας. 
 3. Συνταξιούχοι μισθωτοί του πρ. ΙΚΑ με 15ετίες και χαμηλές συντάξεις κύριες και επικουρικές. Για παράδειγμα, κύρια 650 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ.
 4. Χαμηλοσυνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ με χαμηλές συντάξεις έως 800 ευρώ που δεν εισπράττουν επικουρική.

► Διαβάστε επίσης: Συντάξεις - Επιταγή ακρίβειας: Μπαράζ πληρωμών πριν τα Χριστούγεννα - Ολες οι ημερομηνίες

Διπλά κερδισμένοι 

Διπλά κερδισμένα βγαίνουν ζευγάρια συνταξιούχων με άθροισμα συντάξεων και λοιπών επιδομάτων έως 1.400 ευρώ το μήνα. Πρόκειται, δηλαδή, για ζευγάρια συνταξιούχων που έχουν χαμηλές συντάξεις, έως 700 ευρώ το μήνα έκαστος, καθώς θα εισπράξουν διπλό επίδομα ακρίβειας, δηλαδή και ο σύζυγος και η σύζυγος. 

Σημαντικό είναι το άθροισμα του οικογενειακού εισοδήματος να μην υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ το μήνα.

Για παράδειγμα:

 • Συνταξιούχος με σύνταξη (άθροισμα συντάξεων, κύρια και επικουρική συν τυχόν άλλα εισοδήματα) 800 ευρώ και σύζυγο με σύνταξη 700 ευρώ: Δεν δικαιούνται το επίδομα διότι το άθροισμα των μηνιαίων εισοδημάτων τους είναι 1.500 ευρώ. Χάνουν και οι δυο το επίδομα. 
 • Συνταξιούχος με σύνταξη 800 ευρώ και σύζυγο με σύνταξη 600 ευρώ: Δικαιούνται και οι δυο το επίδομα διότι το άθροισμα των μηνιαίων εισοδημάτων τους είναι 1.400 ευρώ. Θα πάρουν 500 ευρώ συνολικά στις 20 Δεκεμβρίου. 
 • Συνταξιούχος με σύνταξη 900 ευρώ και σύζυγο με σύνταξη 500 ευρώ: Δικαιούται μόνο η σύζυγος το επίδομα με το εισόδημα των 500 ευρώ το μήνα κι επειδή το άθροισμα των μηνιαίων εισοδημάτων είναι 1.400 ευρώ. Ο σύζυγος δεν το δικαιούται διότι έχει ατομικό εισόδημα πάνω από 800 ευρώ. Θα λάβουν 250 ευρώ στις 21/12.
 • Συνταξιούχος με σύνταξη 700 ευρώ και σύζυγο με σύνταξη 500 ευρώ: Δικαιούνται και οι δυο το επίδομα διότι το άθροισμα των μηνιαίων εισοδημάτων τους είναι 1.400 ευρώ. Θα πάρουν 500 ευρώ συνολικά στις 20 Δεκεμβρίου. 

Οι χαμένοι 

Ο «κόφτης» ωστόσο του οικογενειακού εισοδήματος, που φέτος ανέρχεται στις 16.800 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 14.400 ευρώ, αναδεικνύει και χαμένους. Έτσι θα υπάρξουν ζευγάρια συνταξιούχων με ατομικό εισόδημα 800 ευρώ που δεν θα καταφέρουν να πάρουν εις διπλούν το επίδομα. Κι αυτό επειδή το πλαφόν του οικογενειακού εισοδήματος (16.800€) δεν είναι το διπλάσιο του ατομικού πλαφόν (9.600€) όπως πέρυσι (7.200€ - 14.400€).

Δηλαδή, δύο συνταξιούχοι κάτω από την ίδια στέγη που λαμβάνουν 800 ευρώ σύνταξη έκαστος χωρίς άλλα εισοδήματα δηλώνουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 19.200 ευρώ, ήτοι πάνω από το όριο των 16.800 ευρώ, με αποτέλεσμα να χάσουν και οι δυο το επίδομα. 

Επομένως, για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει ένας από τους δύο να εισπράττει χαμηλότερη σύνταξη ή η σύνταξη του καθενός δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 700 ευρώ (1.400 Χ 12= 16.800 ευρώ).

Για παράδειγμα, αν ο ένας λαμβάνει 800 ευρώ και ο άλλος 500 και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται σε 15.600 ευρώ, θα λάβουν το επίδομα.

Αντίθετα, αν η σύνταξη του ενός ανέρχεται στα 800 ευρώ και του άλλου σε 700 (ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 18.000 ευρώ), θα μείνουν εκτός νυμφώνος.

Χαμένοι είναι επίσης : 

 • Συνταξιούχοι που πληρούν μεν τα εισοδηματικά κριτήρια (μηνιαίο εισόδημα έως 1.400 ευρώ ο καθένας) αλλά διαθέτουν ακίνητη περιουσία που ξεπερνά με τις νέες "φουσκωμένες" αντικειμενικές τιμές τα 300.000 ευρώ.
 • Συνταξιούχοι που πληρούν μεν τα εισοδηματικά κριτήρια (μηνιαίο εισόδημα έως 1.400 ευρώ ο καθένας) με τις συντάξεις τους, ωστόσο διαθέτουν ένα πρόσθετο εισόδημα π.χ. εισπράττουν ένα ενοίκιο κι έτσι συνολικά υπερβαίνουν τον πήχη. Το εισοδηματικό όριο υπολογίζεται με βάση όχι μόνο τα εισοδήματα από συντάξεις αλλά από κάθε άλλη πηγή. 
 • Συνταξιούχοι ΕΦΚΑ-ΙΚΑ, πρώην μισθωτοί με "μεσαίο" εισόδημα πάνω από 800 ευρώ το μήνα που δεν θα λάβουν καμία επιδότηση.
 • Συνταξιούχοι ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ, με εισόδημα από κύρια σύνταξη πάνω από 800 ευρώ το μήνα που δεν θα λάβουν καμία επιδότηση.
 • Συνταξιούχοι Δημοσίου - η πλειοψηφία - καθώς υπερβαίνουν τον πήχη των 800 ευρώ, με κύρια, επικουρική και μέρισμα (ΜΤΠΥ).

► Διαβάστε επίσης: Κρυφός «μποναμάς» για 222.000 συνταξιούχους - Ποιοι θα πάρουν αύξηση πριν τα Χριστούγεννα

Ποσό ενίσχυσης και λοιποί δικαιούχοι 

Το ποσό της ενίσχυσης είναι οριζόντιο στα 250 ευρώ και εκτός από τους συνταξιούχους που θα τα λάβουν με εισοδηματικά κριτήρια, λοιποί δικαιούχοι είναι οι επιδοματούχοι του ΟΠΕΚΑ που θα το λάβουν χωρίς εισοδηματικά κριτήρια:

 • Δικαιούχοι του επιδόματος αναπηρίας που πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ. Ειδικότερα, την προσαύξηση των 250 ευρώ θα την λάβουν τα άτομα με αναπηρία που είναι δικαιούχοι του επιδόματος αναπηρίας Δεκεμβρίου. 
 • Δικαιούχοι της σύνταξης και του επιδόματος μηνός Δεκεμβρίου ανασφάλιστων υπερηλίκων που πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ. 

Ποιοι μπορούν να πάρουν πάνω από 250 ευρώ

Στους δικαιούχους της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης ανήκουν και άλλες δυο κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών που όμως δεν θα ενισχυθούν απαραίτητα με 250 ευρώ, αλλά με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά, ανάλογα με τα τακτικά επιδόματα που εισπράττουν από τον ΟΠΕΚΑ.  

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

 • Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που έχουν εγκριτική απόφαση χορήγησης του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης έως τις 20 Νοεμβρίου, θα λάβουν στην πληρωμή Δεκεμβρίου διπλό ποσό επιδόματος. 

Υπενθυμίζεται πως το εγγυημένο ποσό ανέρχεται σε έως 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και σε έως 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό) . Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

Παραδείγματα

Έτσι, για παράδειγμα:

 • Νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Στην καταβολή του Δεκεμβρίου, θα λάβει 600 ευρώ.
 • Νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 350 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 700 ευρώ.
 • Νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και δυο ανήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 800 ευρώ.

Προϋποθέσεις

Για να δικαιούται το νοικοκυριό το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν θα πρέπει το δηλούμενο εισόδημα να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

 • Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
 • Κινητή περιουσία: 1. Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ. 2. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει κάποια συγκεκριμένα όρια, για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 14.400 ευρώ.

► Διαβάστε επίσης: Νέος γύρος αυξήσεων σε δεκάδες προϊόντα - Σενάρια για food pass και νέα επιταγή ακρίβειας

Κερδισμένες οι οικογένειες με ανήλικα τέκνα

Οι πλέον κερδισμένοι είναι οι οικογένειες με ανήλικα παιδιά που είναι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού του ΟΠΕΚΑ, καθώς θα λάβουν μιάμιση επιπλέον δόση τον Δεκέμβριο.  

 • Δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού θα λάβουν επιπλέον 1,5 δόση, αρκεί να έχουν υποβάλλει εγκαίρως την αίτηση Α21 και να είναι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού για το πέμπτο δίμηνο του  2022. 

Έτσι οι 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Παραδείγματα

Ζευγάρια με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

Οικογένεια με 1 παιδί

Ετήσιο εισόδημα:

Έως 10.500 ευρώ: 

 • 20/12: Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: 105 ευρώ

10.501 ευρώ – 17.500 ευρώ 

 • 20/12: Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: 63 ευρώ

17.501 ευρώ – 26.250 ευρώ 

 • 20/12: Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: 42 ευρώ

Οικογένεια με 2 παιδιά

Ετήσιο εισόδημα:

Έως 12.000 ευρώ

 • 20/12: Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: 210 ευρώ

12.001 ευρώ – 20.000 ευρώ:

 • 20/12: Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: 126 ευρώ

20.000 ευρώ – 30.000 ευρώ: 

 • 20/12: Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: 84 ευρώ 

Οικογένεια με 3 παιδιά

Ετήσιο εισόδημα:

Έως 13.500 ευρώ

 • 20/12: Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων 420 ευρώ

13.501 ευρώ – 22.500 ευρώ

 • 20/12: Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων 262 ευρώ

22.501 ευρώ – 33.750 ευρώ

 • 20/12: Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων 168 ευρώ

Και οι μακροχρόνια άνεργοι

Σημειώνεται ότι η οικονομική ενίσχυση αφορά και τους μακροχρόνια ανέργους από 12 έως 24 μήνες -στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όμως για αυτούς δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, αλλά απόφαση της ΔΥΠΑ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα