Νέα
  • ΓΔ: 1263.52 +0.42%
  • Τζίρος: 91,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συντάξεις - ΕΦΚΑ: Πρώιμες αυξήσεις για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους - Οι δικαιούχοι

ΑΤΜ / Πηγή: Intime
ΑΤΜ / Πηγή: Intime

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι πληρωμές των συντάξεων Ιανουαρίου από τον ΕΦΚΑ με την διαδικασία να ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου το απόγευμα με την σταδιακή πίστωση των ποσών για τους συνταξιούχους μισθωτούς του ιδιωτικού (πρ. ΙΚΑ)και του Δημόσιου τομέα, τις τράπεζες, το δημόσιο και τον ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8. Η πληρωμή θα ολοκληρωθεί έως αργά το απόγευμα και τα ποσά θα εμφανίζονται σταδιακά στους λογαριασμούς από τις 5-6 το απόγευμα και μετά. 

Συνολικά πιστώνονται 520 εκατ. ευρώ σε 1.527.420 συνταξιούχους, ενώ θα πληρωθούν και 6,6 εκατ. ευρώ σε 17.750 δικαιούχους για προκαταβολή σύνταξης Ιανουαρίου.

Στις τωρινές πληρωμές δεν περιλαμβάνεται η αύξηση κατά 7,75%, η οποία θα δοθεί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, που θα καταβληθούν τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου 2023. Τότε θα καταβληθούν και τα αναδρομικά του Ιανουαρίου. 

Ομως, μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων θα διαπιστώσουν «πρώιμες» αυξήσεις λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της καταβολής της 4ης ετήσιας δόσης της αύξησης που απορρέει από τον Νόμο Βρούτση, για όσους έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια στην ασφάλιση. 

Πρόκειται για:  

  • 912.644 συνταξιούχους που βλέπουν θετική αναπροσαρμογή λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • 231.655 συνταξιούχους που λαμβάνουν την 4η και προτελευταία ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση. 

Κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 

Οι ωφελημένοι από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είναι 912.644. Πρόκειται για συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα  άνω των 12.000 ευρώ. Έτσι, για παράδειγμα, συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 44 ευρώ. Για εισόδημα 16.000 ευρώ η ελάφρυνση αυξάνεται στα 88 ευρώ τον χρόνο, ενώ για ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 110 ευρώ το χρόνο.

4η δόση νόμου Βρούτση

Αυξήσεις θα δουν επίσης 230.000 συνταξιούχοι λόγω της 4ης δόσης από τα αναδρομικά για τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που θεσμοθετήθηκαν με τον «νόμο Βρούτση». Η αύξηση αφορά μόνο όσους συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δικαιούνται μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη λόγω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης που ισχύουν από τον Φεβρουάριο του 2020. Οι ίδιοι συνταξιούχοι θα λάβουν τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις Φεβρουαρίου τις αυξήσεις 7,75% που δικαιούνται βάσει της γενικής αύξησης των συντάξεων από 1/1/2023 συν τα αναδρομικά του Ιανουαρίου. 

Για παράδειγμα: 

  • Συνταξιούχος που υπέβαλλε αίτημα συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016, με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, λαμβάνει κύρια σύνταξη 514 ευρώ τον μήνα. Τώρα λαμβάνει μια πρώτη αύξηση 2,83% λόγω της 4ης ετήσιας αύξησης που προβλέπεται στον ν. Βρούτση με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή επιπλέον 14,5 ευρώ το μήνα. Συνεπώς η σύνταξη του θα ανέλθει στα 528,5 ευρώ το μήνα από τον Ιανουάριο - δηλαδή από την τωρινή πληρωμή. 
  • Στα τέλη Ιανουαρίου, με τη σύνταξη Φεβρουαρίου, θα λάβει για πρώτη φορά και την γενική αύξηση των συντάξεων, κοντά στο 7,75%, δηλαδή 40 ευρώ (514*7,75%). Την αύξηση αυτή την δικαιούται κανονικά από την σύνταξη Ιανουαρίου (που πληρώνεται τον Δεκέμβριο). Επειδή όμως δεν θα την έχει λάβει από τον Ιανουάριο, θα την λάβει αναδρομικά με την σύνταξη Φεβρουαρίου (πληρωμή τέλος Ιανουαρίου). Δηλαδή, με άλλα λόγια, στα τέλη Φεβρουαρίου θα λάβει τριπλή αύξηση: Αυτή που δικαιούται από το νόμο Βρούτση και διπλή αύξηση για το 2023 (Ιανουάριο + Φεβρουάριο). Η σύνταξη του θα φτάσει στα 608,5 ευρώ. 
  • Τον Φεβρουάριο με την σύνταξη Μαρτίου, η σύνταξη του θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα, όπως δηλαδή θα πληρώνεται από τον Φεβρουάριο και στο εξής μέχρι το 2024: 568,5 ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα