Νέα
 • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
 • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συντάξεις: Πώς θα εκτυπώσετε την προσωπική σας διαφορά - Δείτε αν θα πάρετε αύξηση

Η προσωπική διαφορά - θετική ή αρνητική - που διατηρούν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα είναι το κλειδί για το ύψος της αύξησης που θα λάβουν οι συνταξιούχοι στα τέλη Ιανουαρίου. Η εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον ΕΦΚΑ αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα που έχουν προκαλέσει στις συντάξεις με θετικές και αρνητικές διαφορές οι νόμοι Κατρούγκαλο του 2016 και Βρούτση του 2020.

Γιατί και όσοι δεν δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους το 2023, μηδενίζουν ή περιορίζουν το ύψος της προσωπικής διαφοράς, προκειμένου να δουν πραγματικές αυξήσεις κάποια στιγμή στο μέλλον. Πάνω από 700.000 συνταξιούχοι θα χάσουν εντελώς την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, ενώ 250.000 - 350.000 θα πάρουν κουτσουρεμένη αύξηση λόγω επίσης προσωπικής διαφοράς. 

Η διαδικασία για να βρείτε το εκκαθαριστικό

Για να δουν οι συνταξιούχοι τι προσωπική διαφορά έχουν ώστε να ξέρουν τι αύξηση θα λάβουν η διαδικασία είναι απλή: 

 • Αν δεν έχετε φυλάξει τα παλαιότερα ενημερωτικά σημειώματα του 2019 που αναγράφουν την προσωπική σας διαφορά (θετική ή αρνητική) για να τη βρείτε μπορείτε να εισέρθετε στον ιστότοπο του e-EFKA, στην ένδειξη Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για συνταξιούχους.
 • Στη συνέχεια, από τη λίστα των υπηρεσιών, θα επιλέξετε την «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης».
 • Εισερχόμενοι στην υπηρεσία με τους κωδικούς TAXIS, θα μπορέσετε να εκτυπώσετε το ενημερωτικό σημείωμα που έχει αναλυτικές πληροφορίες για τη μηνιαία πληρωμή της σύνταξης σας.

Στο σημείωμα θα βρείτε την προσωπική σας διαφορά, τις κρατήσεις σας, το μεικτό και το καθαρό ποσό της σύνταξής σας.

Αν εμφανιστεί μήνυμα ότι το ενημερωτικό σας σημείωμα δεν είναι διαθέσιμο, σημαίνει ότι ανήκετε στην κατηγορία των συνταξιούχων για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν ξεπερνούν τις 100.000 (4% των συνταξιούχων) και η αδυναμία ολοκλήρωσης του επανυπολογισμού δεν συσχετίζεται με την αύξηση 7,75% την οποία θα λάβουν κανονικά.

Οι λιγότερο τυχεροί

Όσοι διατηρούν μικρή θετική προσωπική διαφορά από τον νόμο Κατρούγκαλου (2016), για παράδειγμα κάτω από 30 - 40 ευρώ και μέσω της αναπροσαρμογής εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης δικαιούνται μια αύξηση η οποία κυμαίνεται για παράδειγμα κοντά στα 50 - 70 ευρώ είναι αυτοί που θα πάρουν τα λιγότερα. Η αύξηση που δικαιούνται «ψαλιδίζεται» από την μικρή προσωπική τους διαφορά, δεν απορροφάται ωστόσο ολόκληρη καθώς περισσεύει ένα ποσό το οποίο θα λάβουν ως καθαρή αύξηση στην τσέπη, αφού πρώτα έχουν μηδενίσει την προσωπική τους διαφορά. Από το 2024 θα λάβουν ολόκληρη την αύξηση που δικαιούνται. 

Ποιοι δεν θα δουν αύξηση

Ειδικότερα, οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 60 με 70 ευρώ εκτιμάται ότι δεν θα δουν καμία καθαρή αύξηση το 2023. Σε αυτούς τους ασφαλισμένους, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, συγκαταλέγονται και πολλοί, με συντάξεις κοντά στα 700 με 800 ευρώ. 

Για παράδειγμα: 

 • στο ενημερωτικό σημείωμα συνταξιούχου με σύνταξη 1.000 ευρώ εμφανίζεται ως προσωπική διαφορά το ποσό των 190 ευρώ.
 • Με την αύξηση του 7,75% δηλαδή, 77,5  ευρώ τον μήνα, η προσωπική διαφορά του εν λόγω συνταξιούχου θα μειωθεί στα 112.5 ευρώ.
 • Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, μόνο μια πολύ μεγάλη πιθανή αύξηση στις συντάξεις του 2024 θα μπορούσε να οδηγήσει σε μηδενισμό της και πιθανώς σε βελτίωση του εισοδήματος του συνταξιούχου.

Διαβάστε και: Συντάξεις: Η προσωπική διαφορά ορίζει τις αυξήσεις του 2023 – Κερδισμένοι και χαμένοι

Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις

Στο τέλος Ιανουαρίου, με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, θα δοθούν οι αυξήσεις 7,75% σε 1,7 εκ. συνταξιούχους και θα περιλαμβάνουν αναδρομικά το ποσό που αντιστοιχεί στην αύξηση για τον μήνα Ιανουάριο.

Με το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ να αποφασίζει οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα, οι συντάξεις Φεβρουαρίου με τις πρώτες αυξήσεις θα δοθούν πιθανότατα από την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου ως εξής:

 • Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου  θα καταβληθούν οι  κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ
 • Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου  θα καταβληθούν οι συντάξεις  του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του  ΟΤΕ, των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9
 • Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του  ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

Η αύξηση 7,75% καθορίστηκε με βάση τα στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης του προϋπολογισμού του 2023. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης θα δημοσιοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2023 και αν προκύψουν διαφορές, οι επιπλέον αυξήσεις θα πιστωθούν τέλος Ιανουαρίου 2024.

Οι συντάξεις που θα αυξηθούν έως 7,75% είναι αυτές που εκδόθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 και συγκεκριμένα οι κύριες συντάξεις λόγω γήρατος, γήρατος λόγω αναπηρίας, λόγω αναπηρίας και λόγω θανάτου με αίτηση έως 30 Νοεμβρίου 2022. 

Διαβάστε και: ΕΦΚΑ - Συντάξεις: Πληρώνει αναδρομικά τέλος Ιανουαρίου - Οι δικαιούχοι συνταξιούχοι

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ