Νέα
  • ΓΔ: 1438.44 -0.89%
  • Τζίρος: 76,14 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Παραιτήσεις εκπαιδευτικών: Αλλάζει ο τρόπος συνταξιοδότησης

Σχολείο / Πηγή: Intime
Σχολείο / Πηγή: Intime

Αλλάζει ο τρόπος που οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να υποβάλουν την παραίτησή τους, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, μετά την εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο επίμαχο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε χτες το βράδυ από τη Βουλή.

Η τροπολογία του νομοσχεδίου «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν αίτηση παραίτησης από τη στιγμή της δημοσίευσης σε ΦΕΚ του νομοσχεδίου και μέσα στο επόμενο 20ήμερο και όχι στο διάστημα 1-10 Απριλίου, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Για τις άλλες χρονιές, το νομοσχέδιο ορίζει ότι ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να υποβάλει αίτηση παραίτησης από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τη δέκατη εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα στην τροπολογία ορίζεται ότι: «Αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού που υποβάλλεται από 1ης Φεβρουαρίου μέχρι την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση στις 31 Αυγούστου. Προβλέπεται παράλληλα ότι για τη φετινή σχολική χρονιά οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέχρι και την πρώτη εργάσιμη μετά την πάροδο 20 ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος οπότε εφαρμόζεται το δεύτερο εδάφιο της παρ.2 του άρθρου 4 του ν.3687/2008 ή μεταγενέστερα οπότε εφαρμόζεται το πρώτο εδάφιο της ίδιας παραγράφου».

«Τα ανωτέρω ισχύουν (αποδοχή παραίτησης και λύση της υπαλληλικής σχέσης) μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ο αιτών/η αιτούσα εκπαιδευτικός δεν αναιρέσει, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) μηνός που δικαιούται, την αίτηση παραίτησης που έχει υποβάλει (άρθρο 148 παρ. 4 του Υ.Κ. – Ν. 3528/2007)» αναφέρει επίσης η τροπολογία. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου πρέπει να γίνει η πιθανή αναίρεση της αίτησης παραίτησης από τους εκπαιδευτικούς.

Με το μέχρι πρότινος νομοθετικό πλαίσιο, οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών για σοβαρούς λόγους υποβάλλονται στο ΚΥΣΔΕ μετά την 31η Μαΐου με δεδομένες τις αιτήσεις από 1-10 Απριλίου. Τώρα έρχονται την 1η εργάσιμη μετά το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου δημιουργώντας σοβαρά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ