Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν έξτρα μπόνους το Πάσχα - Τι θα γίνει με την επιταγή ακρίβειας

Συντάξεις
Πηγή: Eurokinissi

Σε στοχευμένη κατηγορία συνταξιούχων, η οποία αριθμεί περίπου 140.000 άτομα, εξετάζεται να χορηγηθεί από τον ΕΦΚΑ έξτρα «μπόνους» λίγο πριν από το Πάσχα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας είναι τα εξής:

  • Δεν έλαβαν καμία αύξηση αυτές τις ημέρες, καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.
  • Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 - 1.000 ευρώ.
  • Δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Το μόνο τους όφελος ήταν η λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων και γι' αυτούς στο μέλλον.

►Διαβάστε και: Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν το έκτακτο Δώρο Πάσχα του ΕΦΚΑ - Δικαιούχοι και ποσά

Δηλαδή, το λεγόμενο «μπόνους» προσωπικής διαφοράς δεν προορίζεται για τους 910.000 συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν είχαν αυξήσεις, αλλά γι' αυτούς που αποκλείστηκαν και από τις υπόλοιπες παροχές.

Πότε οι αποφάσεις

Ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε χθες την καταβολή νέου εφάπαξ μπόνους για τους συνταξιούχους που δεν έλαβαν καμία αύξηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν ειδικά προβλήματα και αδικίες, όπως δήλωσε πριν λίγες ημέρες και ο πρωθυπουργός.

Οι νέες παροχές θα εξεταστούν στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τις δημοσιονομικές δυνατότητες.

Στις δηλώσεις του «φωτογράφισε» ως ομάδα στόχο το 17% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, ή το 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων που δεν ωφελήθηκαν από τις συνδυαστικές αυξήσεις.

Ωστόσο, αν ο δημοσιονομικός χώρος το επιτρέψει η βάση των δικαιούχων θα διευρυνθεί.

Οι ομάδες που αναμένεται να προστεθούν είναι:

  • όσοι είχαν πολύ μικρή αύξηση, για παράδειγμα 2, 3 ευρώ ή κάτω από 10 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (π.χ. συνταξιούχοι με συντάξεις 1.000 - 1.200 ευρώ), και
  • όσοι είχαν πολύ μικρές αυξήσεις από το 7,75% επειδή είχαν προσωπική διαφορά που «έσβησε». Υπάρχει μια δεξαμενή 300.000 συνταξιούχων που «έσβησαν» την προσωπική τους διαφορά και πήραν «ψαλιδισμένες» αυξήσεις στην τσέπη μικρότερες από 7,75%.

►Διαβάστε και: Συντάξεις: Ψαλίδι στην αύξηση από την Εισφορά Αλληλεγγύης - Ποιοι «χάνουν» έως 82%

Συνδυαστικά με την επιταγή ακρίβειας

Το ποσό του μπόνους δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, αλλά αναμένεται να είναι οριζόντιο (όχι κλιμακωτό) και να «κουμπώσει» με την επιταγή ακρίβειας που επίσης εξετάζεται να δοθεί το Πάσχα στους χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 800 ευρώ και η οποία δείχνει να έχει προβάδισμα στα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν πριν από τις εκλογές .

Δηλαδή, για παράδειγμα, το ποσό της επιταγής ακρίβειας -που δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να είναι αυξημένο προς τα 300 ευρώ- να επεκταθεί πέραν των χαμηλοσυνταξιούχων -στους οποίους θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια- και στην ειδική αυτή κατηγορία συνταξιούχων με συνταξιοδοτικό εισόδημα 800 - 1.000 ευρώ και προσωπική διαφορά που λειτούργησε ως κόφτης στις αυξήσεις.

Ετσι, για παράδειγμα, θα πάρουν το έκτακτο επίδομα των 300 ευρώ και συνταξιούχοι με μεσαίες συντάξεις, που δεν θα πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο, αλλά δεν πήραν αύξηση από 1/1/2023.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα