Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκκρεμείς συντάξεις: Πώς θα δοθούν 360 και 384 ευρώ το μήνα, με αναδρομική ισχύ - Παράδειγμα

ΑΤΜ / Πηγή: Intime
ΑΤΜ / Πηγή: Intime

Σε περίπου 2 μήνες, όχι μόνο οι νέοι, αλλά και οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν τη χορήγηση της «έναντι» προκαταβολής, η οποία αποτιμάται στα 360 και 384 ευρώ, ως μέτρο ανακούφισης στο μεσοδιάστημα της αναμονής, που για κάποιους φτάνει και τα 5 χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις εκκρεμείς συντάξεις από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχετικής τροπολογίας, στην οποία θα ορίζεται επακριβώς όλη η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμα στο gov.gr.

Η πλατφόρμα δε θα υποδέχεται μόνο τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, καθώς σε αυτή ακόμα και οι εν αναμονή συνταξιούχοι, θα χρειαστεί να δηλώσουν, στα ειδικά πεδία της πλατφόρμας, τα προσωπικά τους στοιχεία και άλλες πληροφορίες που απαιτούνται, όπως παραδείγματος χάριν τον αριθμό ΙΒΑΝ, τον ΑΜΚΑ κ.ο.κ.

Αναφορικά με τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, το ποσό που θα χορηγείται ως προκαταβολή, διαμορφώνεται ως εξής:

  • 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 67 ετών και άνω
  • 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών
  • 360 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών
  • 360 ευρώ αν ο αιτών έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι κάτω των 62 ετών.

Για τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις χηρείας, η προκαταβολή διαμορφώνεται στο μέγιστο ποσό των 384 ευρώ.

Όλα τα ποσά είναι ακατάσχετα και θα συμψηφιστούν με τα χρήματα που θα λάβει ο συνταξιούχος στα επόμενα στάδια, της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης.

Τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους με αναδρομική ισχύ, δηλαδή για όλους όσοι έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης το ποσό που θα λάβουν θα συμπεριλαμβάνει όλους τους μήνες για τους οποίους εκκρεμεί η αίτησή τους.

Παράδειγμα: Εάν υπάρχει εκκρεμότητα 10 μηνών, το ποσό που θα καταβληθεί είναι 360*10 = 3.600 ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα