Νέα
 • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
 • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Τα 4 μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους που ενεργοποιούνται το 2024

Τέσσερεις ευνοϊκές παρεμβάσεις που αφορούν πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους θα βρει στο… συρτάρι του το νέο οικονομικό επιτελείο οι οποίες θα εφαρμοστούν σταδιακά από τον επόμενο χρόνο.

 1. Την οικονομική ενίσχυση σε μονιμότερη βάση των συνταξιούχων που χάνουν την ετήσια αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
 2. Τη δικαιότερη επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης.
 3. Την αναλογικότερη μείωση της σύνταξης των συνταξιούχων που εργάζονται.
 4. Την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα των συνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ σε μόνιμη βάση.
Πηγή: Pixabay

Δεν είναι τυχαίο ότι στις πρώτες κάλπες η ΝΔ κατέγραψε μεγαλύτερο ποσοστό στο ειδικό κοινό των συνταξιούχων παρότι είχε «τάξει» λιγότερα. Σύμφωνα με τους αναλυτές  μέτρησε το γεγονός ότι η κυβέρνηση  είχε προλάβει να εφαρμόσει την πρώτη αύξηση των συντάξεων στις αρχές του 2023, η οποία μπήκε στην τσέπη των συνταξιούχων για 4 συνεχόμενους μήνες (Ιανουάριο – Απρίλιο), ενώ και όσοι έχουν προσωπική διαφορά έλαβαν το έκτακτο εφάπαξ επίδομα των 200-300 ευρώ, με την υπόσχεση πως θα το παίρνουν κάθε χρόνο μέχρι να εξαλειφθεί η προσωπική διαφορά.

Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Υβριδικό μοντέλο στο τραπέζι για τους συνταξιούχους που εργάζονται - Μείωση του «πέναλτι» μέσω της φορολογίας

Αναλυτικά οι 4 παρεμβάσεις προβλέπουν:

 • Μπόνους προσωπικής διαφοράς

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο για τα επόμενα 4 έτη θα σβήνουν την προσωπική διαφορά 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι. Επομένως: όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά μέχρι αυτή να «σβήσει» εντελώς.

Το μέτρο αναμένεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα  με την επανάληψη της καταβολής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024.  Ανάλογα με το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο πριν από το τέλος της χρονιάς η παροχή  μπορεί να ενταχθεί στο ίδιο νομοσχέδιο πιθανότατα μαζί με το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων.

Προσωρινή σύνταξη
Πηγή: Eurokinissi
 • Απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα

Ένα επιπλέον μέτρο στήριξης των συνταξιούχων είναι η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη. Η παρέμβαση έχει να κάνει με την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους συνταξιούχους έπαιρναν ΕΚΑΣ έως το 2020. Για το θέμα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «δεν πληρώνουν φάρμακα όσοι χάσανε το ΕΚΑΣ. Είναι δέσμευση μου για την επόμενη τετραετία. δεν θα πληρώνουν φάρμακα». Δεδομένου ότι το μέτρο αφορά σε ηλικιωμένους που όταν ελάμβαναν το βοήθημα  πλήρωναν συμμετοχή 15% στα φάρμακά τους, το μόνιμο όφελος μπορεί να ανέρχεται ετησίως σε έως και αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

►Διαβάστε επίσης: ΕΣΑμεΑ: Προβλήματα από τον e-ΕΦΚΑ αντιμετωπίζουν τυφλοί συνταξιούχοι

 • Συνταξιούχοι που εργάζονται

Κερδισμένοι βγαίνουν και συνταξιούχοι που εργάζονται, καθώς προωθείται και νέα, ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο ποσοστό της παρακράτησης που τους γίνεται στη σύνταξη, ώστε να πέσει κάτω από το 30% που ισχύει σήμερα -και αντί 60% που ίσχυε πρότινος. Στόχος είναι να δοθεί πρόσθετο κίνητρο στον συνταξιούχο να δουλεύει νόμιμα και να εμφανίζει το εισόδημα που σήμερα αποκρύπτεται.

 • Δικαιότερη επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ)

Στο « τραπέζι» βρίσκεται – παρότι δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ- η δικαιότερη επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ). Σημειώνουμε ότι η εισφορά δε θα καταργηθεί γιατί η απώλεια των εσόδων θα είναι σημαντική αλλά θα μειωθεί .

Η ειδική εισφορά επιβλήθηκε με το πρώτο μνημόνιο ( Ν. 3865/2010) για τα ποσά κύριας σύνταξης άνω των 1.400 ευρώ (16.800 ετήσιο εισόδημα) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων του συστήματος από τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ.  Η εισφορά επιβάλλεται σχεδόν σε 800.000 συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ.

Συνταξιούχοι / Φωτό: Intime
Συνταξιούχοι / Φωτό: Intime

Ως κυβέρνηση η ΝΔ έχει ήδη καταργήσει από 1/1/2023 την φορολογική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβαλλόταν στη φορολογία σε όσους μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: ΤΕΚΑ: Πλησίασαν τους 200.000 οι ασφαλισμένοι

Και μπορεί η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης να καταργήθηκε αλλά η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων παραμένει στο... ύψος της, «ροκανίζοντας» το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης 7.75% που δόθηκε  το 2023. Κατά την πρόσφατη χορήγηση της αύξησης εντοπίστηκαν περιπτώσεις δικαιούχων όλης της αύξησης 7,75%, που τελικά πήραν το 1/3 αυτής, χωρίς να έχουν καθόλου προσωπική διαφορά.

Υπενθυμίζουμε ότι η παρακράτηση είναι 3% για συντάξεις από 1.400,01 έως 1.700 ευρώ, 6% για  συντάξεις από 1.700,01 έως 2.000 ευρώ και 7% για συντάξεις από 2.000,01 έως 2.300 ευρώ, 9% για συντάξεις από 2.300,01 έως 2.600 ευρώ, 10% για συντάξεις από 2.600,01 – έως 2.900 ευρώ, 12% για συντάξεις από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ ,13% για συντάξεις από 3.200,01 έως 3.500 ευρώ και 14% για  συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα