Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επικουρικές συντάξεις fast track με 15ετία για όλους - Πώς θα ξεμπλοκάρουν 30.000 συντάξεις Δημοσίου

Η αυτόματη εκκαθάριση 30.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου θα είναι ο πρώτος στόχος της διάταξης η οποία θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους να λαμβάνουν επικουρική σύνταξη με fast track διαδικασία, θέτοντας ως ελάχιστο όριο τη 15ετία (4.500 ένσημα).

►Διαβάστε επίσης: Οι 4 πληγές της αγοράς εργασίας – Γιατί δεν δημιουργούνται θέσεις υψηλών προσόντων

Το 50% των εκκρεμοτήτων σε ένα μήνα

Σήμερα η επικουρική σύνταξη ενός δημοσίου υπαλλήλου μπορεί να εκδοθεί 3 - 4 χρόνια μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης. Υπενθυμίζουμε ότι το στοκ των επικουρικών συντάξεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αγγίζει τις 103.665 εκκρεμείς συντάξεις (στοιχεία 31 Μαίου 2023). Από αυτές οι 71.104 είναι ληξιπρόθεσμες, δηλαδή εκκρεμούν πάνω από 3 μήνες. Ωστόσο ο ΕΦΚΑ θεωρεί ότι είναι υπόλογος για περίπου 50.000 επικουρικές καθώς προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο υπολογισμός της επικουρικής και του εφάπαξ είναι να έχει εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη.

Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη, με την εφαρμογή του μηχανισμού της 15ετίας το 50% των εκκρεμών επικουρικών θα έχει εκδοθεί σε 30 ημέρες.

Για την επίσπευση της έκδοσης των επικουρικών, προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία που προβλέπει ότι  εκκρεμείς αιτήσεις θα εξετάζονται στο εξής  με βάση τη 15ετία και όχι με βάση με το χρόνο ασφάλιση που προέβλεπε το Ταμείο τους. Σημειώνουμε ότι η 15ετία ισχύει σήμερα για το πρώην ΙΚΑ .

►Διαβάστε επίσης: Ερχεται νέο «μίνι» ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για επικουρικές συντάξεις, εγκλωβισμένους οφειλέτες του ΕΦΚΑ και εργαζόμενους συνταξιούχους

Κερδίζουν 10 χρόνια 

Αντίθετα  για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου για την έκδοση επικουρικής απαιτείται η θεμελίωση με 25ετία και 35ετία. Στην 25ετία ο ασφαλισμένος παίρνει την επικουρική στα 67 ακόμη και αν πήρε την κύρια σύνταξη πολύ νωρίτερα (π.χ. στα 55 με 25ετία και ανήλικο). Για να πάρει την επικουρική πριν τα 67 θα πρέπει να έχει 35 έτη.

Οι ίδιοι κανονισμοί ισχύουν και στις ΔΕΚΟ-  τράπεζες καθώς απαιτείται η συμπλήρωση 25 και 35 ετών ασφάλισης για την έκδοση της επικουρικής. Για παράδειγμα στο ΤΑΠ-ΟΤΕ όποιος δεν έχει 35ετία στην επικουρική ασφάλιση δεν παίρνει επικουρική σύνταξη, παρά μόνον με αναγνώριση πλασματικού χρόνου (στρατιωτική θητεία μόνον).

Με τη νέα διάταξη όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να θεμελιώνουν δικαίωμα για επικουρική με 15ετία.

Σύνταξη fast track

Με την ενεργοποίηση της νέας διάταξης, ο ασφαλιστικός χρόνος θα υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία, που «διαβάζει» το σύστημα. Αν τεκμηριώνεται ασφαλιστικός χρόνος 25 ετών, η επικουρική του ασφαλισμένου θα υπολογίζεται με βάση την 25ετία, αν διαπιστώνονται 20 έτη, με βάση την 20ετία κοκ. Αν το σύστημα δε «διαβάσει» το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, το σίγουρο είναι ότι ο ασφαλισμένος μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα επικουρικής σύνταξης με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης 15 ετών χωρίς να αναγκαστεί να εξαγοράσει πλασματικά χρόνια  για να προσεγγίζει τα απαιτούμενα χρόνια.

Η διάταξη απλοποιεί τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος για όλα τα Ταμεία και θα εφαρμοστεί αναδρομικά, στις 50.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις που είναι σε αναμονή.

H εν λόγω διάταξη εντάσσεται στο μίνι ασφαλιστικό το οποίο θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πιθανότατα στις 11 Οκτωβρίου.

Το μίνι ασφαλιστικό θα περιλαμβάνει επίσης  τη διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, για τους εγκλωβισμένους οφειλέτες που δε μπορούν να πάρουν σύνταξη, για το επίδομα προσωπικής διαφοράς, για το επίδομα μητρότητας των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και για την προπληρωμένη κάρτα των δικαιούχων επιδομάτων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα