Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Τσακλόγλου: Οι νέες γενιές θα πάρουν υψηλότερες συντάξεις λόγω ΤΕΚΑ

Πηγή: Eurokinissi

Τις προϋποθέσεις υπαγωγής για την καταβολή σύνταξης σε ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ με οφειλές μέχρι 30.000 ευρώ ή 10.000 ευρώ για οφειλές προς τον πρώην Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (π. ΟΓΑ), εξήγησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου στον Σκάι. 

Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, με τις προηγούμενες διατάξεις μπορούσε κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας με χρέη στον ΕΦΚΑ έως 20.000 ευρώ ή κάποιος ασφαλισμένος του πρώην ΟΓΑ με χρέη έως 6.000 ευρώ να πάρει τη σύνταξή του με παρακράτηση του οφειλόμενου ποσού σε εξήντα δόσεις.

Τα όρια αυτά με τη νέα ΚΥΑ αυξήθηκαν σε 30.000 ευρώ και 10.000 ευρώ αντιστοίχως αρκεί να πληρούνται δυο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να υπάρχει ένας πραγματικά ισχυρός ασφαλιστικός θεσμός, δηλαδή τουλάχιστον 20 χρόνια καταβεβλημένων εισφορών και η δεύτερη να μην είναι συστηματικός κακοπληρωτής ο ωφελούμενος, δηλαδή να έχει καταθέσεις κάτω από 12.000 ευρώ.

«Αυτό το οποίο αλλάζουμε είναι τα όρια οφειλών από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για τους αγρότες. Για να μπει κάποιος σε μία τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι το άτομο αυτό να έχει ένα πραγματικά ισχυρό ασφαλιστικό δεσμό, δηλαδή να έχει πληρώσει πραγματικές εισφορές τουλάχιστον 20 χρόνια και να μην είναι συστηματικός κακοπληρωτής, ελέγχοντας αν οι καταθέσεις την προηγούμενη χρονιά ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 12.000 ευρώ. Στην αρχή της ρύθμισης γίνεται μια μεγάλη παρακράτηση, ύψους 60% στη σύνταξη για την εξόφληση του χρέους έως τις 20.000 ευρώ και εν συνεχεία μπαίνουν όπως και οι υπόλοιποι οφειλέτες στη ρύθμιση των 60 δόσεων».

Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε επίσης και στις συντάξεις ξεκαθαρίζοντας πως η νέα γενιά θα λάβει υψηλότερες συντάξεις στο μέλλον από τη σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική μέσω της δημιουργίας του ΤΕΚΑ.

«Όχι μόνο θα πάρετε σύνταξη, θα πάρετε σύνταξη κανονικά και κατά πάσα πιθανότητα αυτό το οποίο θα συμβαίνει όσο πηγαίνουμε στις νεότερες γενιές που αρχίζει και διαφοροποιείται το συνταξιοδοτικό μας σύστημα και έχουμε και ένα κομμάτι κεφαλαιοποιητικό, με το ΤΕΚΑ, οι νεότερες γενιές θα πάρουν αρκετά ψηλότερες συντάξεις από αυτές που θα έπαιρναν με τα σημερινά δεδομένα»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα