Νέα
  • ΓΔ: 1191.77 -1.47%
  • Τζίρος: 51,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συντάξεις: Τι θα γίνει με το επίδομα προσωπικής διαφοράς - Πότε θα πληρωθεί και ποιο θα είναι το ποσό μετά τον Daniel

Σύνταγμα / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Σχεδόν από το μηδέν επανεξετάζονται όλα τα μέτρα στήριξης που είχαν μπει πριν την κακοκαιρία Daniel στο «καλάθι» της ΔΕΘ, λόγω του σημαντικού δημοσιονομικού κόστους που αφήνουν πίσω τους οι φονικές πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο.

Οι προκαταβολές των αποζημιώσεων - δηλαδή οι ενισχύσεις της πρώτης αρωγής - σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κτηνοτρόφους και αγρότες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, με το ΥΠΟΙΚ να καταθέτει συμπληρωματικό προϋπολογισμό το επόμενο διάστημα, ανάλογα με τις ανάγκες για αποζημιώσεις. Σε αυτό το περιβάλλον, ο σχεδιασμός γίνεται από την αρχή και όλα μπαίνουν στο... ζύγι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα προσωπικής διαφοράς, για τους συνταξιούχους οι οποίοι λόγω προσωπικής διαφοράς θα χάσουν την αύξηση του 2024, εξετάζεται να καταβληθεί λίγο αργότερα και εντός του 2024. Το σενάριο να μην καταβληθεί καθόλου δεν συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες, δεδομένου ότι είναι ένα μέτρο στήριξης για τις συντάξεις, το οποίο έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν τις εκλογές. 

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σενάριο να μην καταβληθεί», έλεγαν στην «Η» πηγές του ΥΠΟΙΚ. Και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN TV ξεκαθάρισε ερωτώμενος για το επίδομα προσωπικής διαφοράς πως «οι κυβερνητικές δεσμεύσεις μας προς τους συνταξιούχους θα υλοποιηθούν στο ακέραιο». 

►Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Daniel - πυρκαγιές: Βαρύ το κόστος των καταστροφών - Ερχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός και αίτημα στην ΕΕ για βοήθεια

Πληρωμές εντός του 2024

Το επικρατέστερο σενάριο, αυτή τη στιγμή, είναι το επίδομα προσωπικής διαφοράς να πληρωθεί όχι πριν τα Χριστούγεννα όπως αρχικά είχε εξεταστεί, αλλά στις αρχές του 2024 - για παράδειγμα τον Ιανουάριο του 2024 - ώστε το κόστος του να εγγραφεί στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Άλλωστε, φέτος, οι συνταξιούχοι έχουν λάβει ήδη επίδομα προσωπικής διαφοράς, καθώς η πρώτη πληρωμή του συγκεκριμένου επιδόματος έγινε τον περασμένο Μάρτιο (στις 30-31 Μαρτίου).

►Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Daniel: Το στοίχημα της χρηματοδότησης της επόμενης μέρας – Πόροι από 7 πηγές στο «καλάθι» των μέτρων στήριξης

 

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πηγή: Pixabay

Μικρότερο το ποσό

Σε κάθε περίπτωση πάντως το ποσό του επιδόματος θα είναι μικρότερο από πέρσι κι αυτό επειδή η ίδια η αύξηση των συντάξεων είναι μικρότερη. Στο ύψος του ποσού, δηλαδή, δεν παίζει ρόλο η επίδραση της κακοκαιρίας Daniel. 

Υπενθυμίζεται πως πέρσι η αύξηση ήταν 7,75%. Φέτος υπολογίζεται πως η αύξηση δεν θα ξεπεράσει το 4% και θα κυμαίνεται κοντά στο 3,5%, καθώς είναι συνάρτηση του πληθωρισμού (που αναμένεται να κλείσει κοντά στο 4,5%) και της ανάπτυξης (που αναμένεται να κλείσει κοντά στο 2% με 3%).

Συνεπώς αν το επίδομα προσωπικής διαφοράς παραμείνει στο επίπεδο των 200 - 300 ευρώ, όπως ήταν και πέρσι, θα υπάρξουν κατηγορίες συνταξιούχων που θα χάσουν μεν την αύξηση αλλά με το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα πάρουν τελικά υψηλότερο ποσό από συνταξιούχους που θα λάβουν την κανονική αύξηση του 2024.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το επίδομα προσωπικής διαφοράς του 2024 να προσαρμοστεί στο επίπεδο των αυξήσεων που θα έχουν οι συντάξεις το 2024, με αποτέλεσμα να είναι μικρότερου ποσού από το επίδομα του 2023, κοντά στα 100 - 200 ευρώ. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ