Νέα
  • ΓΔ: 1452.61 +0.39%
  • Τζίρος: 33,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις - Ελεγκτικό Συνέδριο: Ερχεται νομοθετική ρύθμιση και αλλάζουν όλα στις συντάξεις των δικαστών - Τι θα περιλαμβάνει

Ελεγκτικό Συνέδριο
Ελεγκτικό Συνέδριο / Πηγή: Eurokinissi

Σε νομοθετική ρύθμιση προχωρά άμεσα η κυβέρνηση για να λύσει οριζόντια το θέμα που έχει προκύψει με τις συντάξεις και τα αναδρομικά των δικαστών, μετά την απόφαση - βόμβα της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυοφορούμενη ρύθμιση θα λύνει οριζόντια το θέμα, ώστε να θέσει φραγμό στην «φάμπρικα» προσφυγών που αναμένεται να στηθεί με αφορμή τις απόφασεις της πιλοτικής δίκης και τις συνεπαγόμενες πληρωμές που θα πρέπει να κάνει ο ΕΦΚΑΆλλωστε, όπως αναφέρει ξεκάθαρα το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο σε Δελτίο Τύπου μετά την δημοσίευση των αποφάσεων: 

«Υπενθυμίζεται ότι με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων». 

Πληροφορίες απο το δικαστικό ρεπορτάζ αναφέρουν πως στην Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει περίπου 450 δικαστές, οι οποίοι δικαιούνται τώρα αναδρομικά την αύξηση της σύνταξής τους από την ημερομηνία της προσφυγής τους, που πάντως είναι μετά τον Οκτώβριο του 2021, όταν και δημοσιεύθηκε η κρίσιμη απόφαση του Μισθοδικείου.

Παράλληλα υπάρχουν άλλοι 4.000 συνταξιούχοι δικαστές οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν τώρα την αλλαγή της σύνταξής τους και να δικαιωθούν - καθώς οι αποφάσεις της Ολομέλειας είναι αμετάκλητες. Οι εν λόγω θα πάρουν αυξήσεις από την ημερομηνία της προσφυγής τους και μετά, δηλαδή όχι αναδρομικά.  

Οριζόντια λύση με νόμο

Για να αντιμετωπίσει όλη αυτη την δικαστική και δημοσιονομική περιπέτεια, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει, ώστε να λύσει οριζόντια το θέμα. Ο τρόπος υπολογισμού ων συντάξεων των δικαστών - όλων των συνταξιούχων δικαστών - θα αλλάξει και, σύμφωνα με πληροφορίες θα αναζητηθεί νομικά μια μάλλον συμβιβαστική λύση, ώστε οι δικαστές να μην λάβουν αυτά που ζητούν, να «ψαλιδιστούν» δηλαδή οι διεκδικήσεις τους ως προς το ύψος των αυξήσεων που διεκδικούν.

Δεν αποκλείεται ο νέος αυτός τρόπος υπολογισμού των δικαστικών συντάξεων να ισχύσει νομοθετικώς αναδρομικά, ενδεχομένως και από τον Οκτώβριο του 2021, όταν και δημοσιεύθηκε η επίμαχη απόφαση του Μισθοδικείου, ώστε να κλείσει ακόμη και τα παράθυρα αναδρομικής πληρωμής των διαφορών που διεκδικούν οι δικαστικοί.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού

Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι πώς θα «χτιστεί» ο νέος αυτός τρόπος υπολογισμού και σε τι αποτελέσματα θα καταλήγει.

Εκτιμήσεις νομικών και ειδικών επί της Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι να υιοθετηθεί μια λύση που δεν αποκλείεται να «πατάει» νομικά στην ειδική σκέψη 24 της απόφασης της Ολομέλειας την οποία διατυπώνουν ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και η Σύμβουλος Θεολογία Γναρδέλλη. Εκεί αναφέρεται πως:

«Στο άρθρο 93 παρ. 4 του Συντάγματος ορίζεται: «Τα δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο που το περιεχόμενό του 16 είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα». Με τη διάταξη αυτή απαγορεύεται μεν στη δικαστική λειτουργία να εφαρμόζει νόμο που το περιεχόμενό του είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα, δεν ορίζεται όμως ρητώς, ούτε και τούτο αποτελεί αυτόθροη συνέπεια της εν λόγω απαγόρευσης, ότι η θέση εκποδών της αντισυνταγματικής διάταξης συνεπάγεται άνευ ετέρου την εφαρμογή της προϊσχυσάσης».

Δηλαδή, το γεγονός ότι εκπτίπτει ως αντισυνταγματική η απόφαση ένταξης των δικαστών στον ΕΦΚΑ και στον επανυπολογισμό των συντάξεων τους που «νομιμοποίησε» τις περικοπές του 2012, δεν σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να ισχύσει και ο προηγούμενος τρόπος υπολογισμού, όπως ζητούν οι δικαστές. Μπορεί έτσι να υπάρξει ένας νέος τρόπος υπολογισμού που θα παρεμβαίνει ανάμεσα στον παλιό τρόπο υπολογισμού και στον τρόπο υπολογισμού του ΕΦΚΑ που να δίνει... σολωμόντεια λύση στο θέμα.

Μένει μόνο να δούμε πώς θα υπολογίζονται πλέον - είτε από εδώ και πέρα είτε αναδρομικά από το 2021 - οι συντάξεις των δικαστών και αν το ύψος των νέων παροχών, συγκρινόμενο με το ύψος των παροχών που δίνει ο νόμος 4387/2016, γνωστός και ως νόμος Κατρούγκαλου, έχει διαφορές και τι ύψους διαφορές. 

Η ανακοίνωση Χατζηδάκη  

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση, επισημαίνοντας πως θα «προστατεύσει το ασφαλιστικό σύστημα από νέα ελλείμματα», δείχνοντας προς την κατέυθυνση των περικοπών των διεκδικήσεων των δικαστών. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:  

«Σε σχέση με την ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως προς τις πρόσφατες αποφάσεις 1030, 1031 και 1032/2023, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες.

Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση  θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα