Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ελεγκτικό Συνέδριο: Πώς θα δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις των δικαστών - Το χέρι στην τσέπη βάζει η κυβέρνηση

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Μια... ισορροπημένη λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης θα επιδιώξει να δώσει άμεσα το οικονομικό επιτελείο στην αντιπαράθεση κυβέρνησης δικαστικών για το πρόβλημα των συντάξεών τους, μετά και τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στόχος είναι να εφαρμοστεί μεν η απόφαση, χωρίς να κινδυνεύσει η δημοσιονομική σταθερότητα και να προστατευτεί το ασφαλιστικό σύστημα από νέα ελλείμματα.

Η κυβέρνηση θεωρεί «φρόνιμο» να αποφασίσει για τη ρύθμιση λίγο πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού το Νοέμβριο ο οποίος θα συμπεριλάβει τις όποιες αυξήσεις των συνταξιούχων δικαστικών.

►Διαβάστε επίσης: Μίνι ασφαλιστικό: Οι πέντε διατάξεις που φέρνουν τα πάνω κάτω σε συντάξεις και επιδόματα

Επανυπολογίζονται οι συντάξεις

Πάντως οι τόνοι έχουν πέσει καθώς έχουν επικρατήσει οι ψυχραιμότερες φωνές. Πριν από την οριστικοποίηση της ρύθμισης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει συνεννόηση με τους δικαστικούς. Η τελική έγκριση θα δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η ρύθμιση θα προβλέπει επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση νέους συντελεστές αναπλήρωσης.

Ωστόσο το τελικό ποσό των συντάξεων δεν θα φθάνει στο 80% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους, όπως αξιώνουν. Ίσως φτάνει, σύμφωνα με παράγοντες της ασφάλισης, στο 70%.

Τα αναδρομικά

Το ζήτημα είναι ποιοι θα λάβουν αναδρομικά. Φαίνεται πως αναδρομικά θα λάβουν μόνο οι 400 - 450 που έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια κι αυτό επειδή θα ήταν - μάλλον - αντισυνταγματικό να ισχύσει αναδρομικά ο νέος τρόπος υπολογισμού. Έτσι το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού θα ισχύσει από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου και μετά, ενώ όσοι έχουν προσφύγει θα λάβουν και αναδρομικά. 

Η πρόθεση της κυβέρνησης

Το οικονομικό επιτελείο προς το παρόν αποφεύγει να εκτιμήσει το συνολικό κόστος της επαναφοράς των δικαστικών συντάξεων. Παράγοντες της ασφάλισης υπολογίζουν ότι το κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 50 έως 100 εκ. ευρώ, αν καλυφθούν και οι 4.500 - 5.000 συνταξιούχοι δικαστικοί, ενώ τα καθαρά ποσά θα είναι εμφανώς μικρότερα.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση του πρωθυπουργούΚυριάκου Μητσοτάκη ότι «θα ξύσει τον πάτο το βαρελιού» όσον αφορά στα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών, εικάζουμε ότι θα δοθεί ένα ποσό στους δικαστικούς με το σκεπτικό ότι θα μείνει και ένα ποσό για να μοιραστεί στους  ευάλωτους στο τέλος του χρόνου.

Τι ζητούν οι δικαστές

Υπενθυμίζουμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο  στο οποίο προεδρεύει ο  Ιωάννης Σαρμάς  (διετέλεσε και υπηρεσιακός πρωθυπουργός) δικαίωσε με συντριπτική πλειοψηφία (28 ψήφοι υπέρ έναντι 3 κατά) τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο, τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρωμύλο Κεδίκογλου και τον πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαο Αγγελάρα, αποφασίζοντας ότι είναι «μη νόμιμη και ακυρωτέα τη «σιωπή» της Πολιτείας η οποία δεν έχει μέχρι τώρα εφαρμόσει την απόφαση του Μισθοδικείου, που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (νόμος 4387/2016).

Αυτό σημαίνει ότι οι απόμαχοι δικαστές απαιτούν αυξήσεις ύψους έως 90%, ήτοι από 6.000 έως 35.000 ευρώ ετησίως προκειμένου οι συντάξεις τους να επανέλθουν στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012. Στην ουσία κάλεσαν την κυβέρνηση (ΕΦΚΑ και Υπουργείο Οικονομικών) να «επανακανονισει» τις συντάξεις τους, όπως ίσχυαν πριν εφαρμοστούν στη χώρα οι μνημονιακές περικοπές και ο νόμος Κατρούγκαλου.

►Διαβάστε επίσης: Επιταχύνεται η απονομή χιλιάδων εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο πρώτος εκκαλών, συνταξιούχος δικαστικός λειτουργός αποχώρησε από την υπηρεσία το 2007, ήτοι πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

  • Όπως προκύπτει από την προσκομιζόμενη πράξη αναπροσαρμογής σύνταξης, οι συντάξιμες μηνιαίες αποδοχές του εκκαλούντος ανέρχονταν στο ποσό των 7.564,40 ευρώ (μισθός: 4.134,00 ευρώ + επίδομα χρόνου υπηρεσίας: 2.480,40 ευρώ + επίδομα ν. 3075/2002: 950,00 ευρώ), πλέον του ποσού που αυτός ελάμβανε ως καθαρό ποσό αποζημίωσης για τη συμμετοχή του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
  • Το ύψος της βασικής σύνταξης του εκκαλούντος, βάσει των διατάξεων που ίσχυαν προ της εφαρμογής του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), ανερχόταν στο ποσό των 6.497,50 ευρώ, ενώ το καταβαλλόμενο σε αυτόν ποσό, μετά τις κρατήσεις και μειώσεις, ήταν 3.389,98 ευρώ
  • Κατόπιν του επανυπολογισμού της σύνταξής του, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4387/2016, η καταβλητέα στον εκκαλούντα προ φόρου σύνταξη ορίστηκε στο ύψος των 3.271,24 ευρώ, το δε καθαρό πληρωτέο ποσό στο ύψος των 2.400,90 ευρώ.
  • Ο εν λόγω δικαστής που δικαιώθηκες ζητά  να λάβει αύξηση 3.226,26 ευρώ μικτά [+95%) και καθαρά +989,08 [ή +41,2%)
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα