Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΕΦΚΑ: Αναμείνατε στο ακουστικό σας - Ερχεται η... τηλεφωνική σύνταξη – Η διαδικασία και οι δικαιούχοι

Μια νέα καινοτόμα μορφή επικοινωνίας εισέρχεται στο «οπλοστάσιο» του ΕΦΚΑ στη μάχη για την επίσπευση έκδοσης των συντάξεωνΜε αντίστροφη δράση, ο ΕΦΚΑ θα επικοινωνεί με τους ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και όχι οι ασφαλισμένοι με τον ΕΦΚΑ προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για την ταχύτερη απονομή της σύνταξής τους.

►Διαβάστε επίσης: ΕΦΚΑ: Πότε μηδενίζονται οι εκκρεμείς συντάξεις - Τι θα γίνει με τις δύσκολες περιπτώσεις και τις επικουρικές

Η... τηλεφωνική σύνταξη

Η δράση θα ξεκινήσει πιλοτικά από την 1η Ιανουαρίου 2024 από τα ταμεία του Δημοσίου και αν κριθεί αποτελεσματική θα επεκταθεί σε όλα τα υπόλοιπα Ταμεία. Σύμφωνα με την πιλοτική εφαρμογή θα επιλεγούν 1.000 ασφαλισμένοι, αρχής γενομένης από το ταμείο του δημοσίου οι οποίοι θα απέχουν 6 έως 12 μήνες από την αίτηση συνταξιοδότησης.

Ο ΕΦΚΑ, μέσω των υπηρεσιών του 1555, θα επικοινωνεί μαζί τους τηλεφωνικά και θα τους ενημερώνει για το δικαίωμα συνταξιοδότησης (αν θεμελιώνουν δικαίωμα, σε ποια ηλικία και με πόσα ένσημα). Στη συνέχεια οι υπάλληλοι θα ενημερώνονται για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, την προσυνταξιοδοτική απόφαση αν υπάρχει, το εκκαθαριστικό της εφορίας κλπ.

Ο υποψήφιος συνταξιούχος θα στέλνει ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά και πριν έρθει η ώρα να υποβάλει την αίτηση θα έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία.

Όπως επεσήμανε για τη νέα δράση ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης «όταν θα πλησιάζει περίπου το 6μηνο πριν πρέπει να υποβάλει ο ασφαλισμένος την αίτηση συνταξιοδότησης, θα τον ενημερώνει ο e-ΕΦΚΑ για τη δυνατότητα συνταξιοδότησής του και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει, προκειμένου αφενός μεν να αποφύγει κάθε ταλαιπωρία και αφετέρου να εκδοθεί αυτόματα η σύνταξή του, καθώς θα έχει προηγηθεί προεργασία. Θα είναι η πρώτη φορά που το κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη κι όχι ο πολίτης στο κράτος».

Την ίδια ώρα ενεργοποιούνται στην πράξη δύο ψηφιακά εργαλεία που θα συμβάλλουν στην σύντμηση του χρόνου απονομής της σύνταξης.

►Διαβάστε επίσης: «Mπέρδεμα» με την πληρωμή των συντάξεων - Οι διευκρινίσεις του ΕΦΚΑ

Σύνταγμα / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Οι καρτέλες των ενσήμων

Ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης παρουσιάζοντας  το όραμα της Διοίκησης για την επόμενα ημέρα τόνισε:

Η δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει το κανάλι διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων, τις υφιστάμενες εφαρμογές και τα μητρώα της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα η  «ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ» θα μεταμορφώσει όλο το χαρτώο αρχείο όλων των ταμείων που εντάχθηκαν «βίαια» το 2016 κάτω από την «ομπρέλα» του ΕΦΚΑ, προστατεύοντας κατά κύριο λόγο όλη αυτήν την πολύτιμη πληροφορία και κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση στην ενημέρωση από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, καθώς και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του συστήματος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους του e-ΕΦΚΑ.

Οι καρτέλες των ενσήμων θα σκανάρονται και θα φυλάσσονται σε αρχείο ώστε να είναι πιο άμεση η επεξεργασία τους κατά τη διαδικασία υπολογισμού των συντάξεων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα