Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Εφάπαξ μείωση 7,75% σε 500.000 συνταξιούχους για ένα μήνα - Πού οφείλεται

Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει 500.000 συνταξιούχους οι οποίοι στο τέλος Φεβρουαρίου θα δουν τη σύνταξη του Μαρτίου μειωμένη κατά 7,75%. Η μείωση οφείλεται στη διόρθωση του λάθους που εκ παραδρομής διέπραξε ο ΕΦΚΑ κατά τη χορήγηση των αυξήσεων 7,75% του 2023, οι οποίες χορηγήθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου 2023 με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου.

Το λάθος οδήγησε τόσο σε πιστωτικό όσο και σε χρεωστικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, εκ παραδρομής δεν χορηγήθηκε τότε η αύξηση σε 15.000 συνταξιούχους. Σε αυτή την ομάδα η αύξηση του πρώτου εκείνου μήνα δόθηκε ήδη, πιστώθηκε δηλαδή τα Χριστούγεννα με τις συντάξεις του Ιανουαρίου. 

Εκ παραδρομής διπλή αύξηση

Υπάρχει ωστόσο και μια κατηγορία 500.000 συνταξιούχων που πήρε - πάλι εκ παραδρομής - διπλή αύξηση. Σ’ αυτούς θα γίνει η παρακράτηση του υπερβάλλοντος ποσού τέλος Φεβρουαρίου με τις συντάξεις του Μαρτίου, καθώς η διοίκηση του ΕΦΚΑ ήθελε να αποφύγει να δουν οι εν λόγω συνταξιούχοι μέσα στις γιορτές αντί για αύξηση 3% μείωση του ποσού της σύνταξης. 

Έτσι, περίπου ένα χρόνο μετά, αποφάσισε να προχωρήσει στην παρακράτηση. Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος των 700 ευρώ, για παράδειγμα, θα δει μειωμένη για ένα και μόνο μήνα τη σύνταξή του κατά 54,25 ευρώ. 

Τρία μέτρα για την περαιτέρω μείωση των εκκρεμών συντάξεων 

Την ίδια ώρα η Διοίκηση του ΕΦΚΑ θέτει σε εφαρμογή με τη νέα χρονιά τρία μέτρα με στόχο την περαιτέρω μείωση των εκκρεμών κύριων συντάξεων που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχονται σε 25.000. 

  1. Το πρώτο μέτρο είναι η  λειτουργία της νέας υπηρεσίας, η οποία επικοινωνεί μέσω του 1555 με όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, από έξι μήνες έως ένα έτος ώστε να περιορίζονται τυχόν καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξης. Οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται  για τα απαραίτητα δικαιολογητικά και για τα όρια ηλικίας κατά περίπτωση ώστε να έρθουν όσο πιο έτοιμοι γίνεται στη συνταξιοδότηση. Η αρχή γίνεται δειγματοληπτικά με 1.000 ασφαλισμένους στο δημόσιο.
  2. Το δεύτερο μέτρο είναι να σταματήσει η καταμέτρηση του ασφαλιστικού χρόνου δύο και τρεις φορές, μία για την κύρια, μία για την επικουρική και μία για το εφάπαξ μια πάγια τακτική του παρελθόντος που οδηγεί σε σοβαρές καθυστερήσεις.
  3. Το τρίτο μέτρο αφορά την ανάπτυξη των έργων του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος. Με το πρώτο έργο θα ενοποιηθούν όλες οι βάσεις δεδομένων ενώ με το δεύτερο έργο ξεκινάει αυτό το μήνα η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων πριν από το 2002. Έτσι το σύστημα θα «διαβάζει» άμεσα το χρόνο που έχει διανύσει ο εργαζόμενος στην ασφάλιση και θα απονέμεται με ταχείς ρυθμούς η σύνταξή του.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα