Νέα
 • ΓΔ: 1419.05 +1.86%
 • Τζίρος: 76,22 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Εκκρεμείς συντάξεις: Αναλαμβάνουν «ομάδες κρούσης» για να μειωθεί το στοκ στις δύσκολες διεθνείς υποθέσεις

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πηγή: Pixabay

Με επίκεντρο την αποκλιμάκωση του «σκληρού πυρήνα» των εκκρεμών συντάξεων, που περιλαμβάνει και τις διεθνείς συντάξεις, η διοίκηση του ΕΦΚΑ επιστράτευσε «ομάδες κρούσης» για τον περιορισμό των εκκρεμοτήτων έως το καλοκαίρι.

Σήμερα οι εκκρεμείς διεθνείς συντάξεις ανέρχονται σε 17.000 και οι καθυστερήσεις στις απονομές φτάνουν και τα 3 χρόνια, ενώ σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις ακόμη και τα 5 χρόνια. Οι Έλληνες που είχαν εργασθεί στο εξωτερικό βίωναν το δικό τους Γολγοθά καθώς ήταν δύσκολο να μεταφέρουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα στο ελληνικό σύστημα.

Το πρόβλημα αρχίζει πλέον να εξομαλύνεται με την εφαρμογή του «αναλογιστικού ισοδυνάμου» το οποίο στην πράξη υιοθετεί ενιαίους κανόνες σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρονται συνταξιοδοτικά δικαιώματα από και προς το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών.

Παράλληλα οι «ομάδες κρούσης» που συστάθηκαν θα εφαρμόσουν σύγχρονη  τεχνογνωσία, διαχωρίζοντας σε βήματα το έργο - όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΕΦΚΑ - σε συνεργασία με τους έμπειρους υπαλλήλους του «πράσινου κτιρίου» της Κηφισίας, με στόχο οι εκκρεμείς διεθνείς συντάξεις να περιοριστούν στις 10.000 έως το καλοκαίρι. 

Παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση

Στο «σκληρό πυρήνα» των εκκρεμών συντάξεων βρίσκονται οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση και οι διαδοχικές με ασφάλιση σε πολλά ταμεία, συνθήκη που αφορά τους μισούς έλληνες εργαζόμενους. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι με διαδοχική ασφάλιση εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται είτε με δική τους ευθύνη (έχουν χαθεί ένσημα, υπάρχουν οφειλές) είτε με ευθύνη του φορέα λόγω της γραφειοκρατίας (οι αιτήσεις απορρίπτονται και προωθούνται στα άλλα πρώην ταμεία).

Στην κατηγορία των συνταξιούχων με παράλληλο χρόνο ασφάλισης ανήκουν: 

 • συνταξιούχοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ,
 • γιατροί του ΕΣΥ,
 • δικαστικοί υπάλληλοι,
 • μηχανικοί που εργάστηκαν στο Δημόσιο και
 • δικαστές.

Αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης

Οι εν λόγω συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση περιμένουν επίσης εδώ και πολύ καιρό τον υπολογισμό που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης λόγω του επασφαλίστρου που κατέβαλλαν.

Πρόκειται για ασφαλισμένους που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία. Για αυτούς, ορίζεται ότι οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν με δύο τρόπους:  

 1. Αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη.
 2. Αφετέρου για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης (από το 2017 και μετά) κι έτσι, η ανταποδοτική σύνταξη να υπολογιστεί με υψηλότερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Ωστόσο η καταβολή της προσαύξησης και των αναδρομικών γι αυτήν την κατηγορία γίνεται με το... σταγονόμετρο λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις που αναμένουν τα νέα αυξημένα ποσά των συντάξεων συν τα αναδρομικά, εδώ και 70 με 72 μήνες.

Το σύνολο των εκκρεμοτήτων

Σήμερα εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη είναι 22.000, από 35.000 τον Αύγουστο (δεν υπολογίζονται οι διεθνείς) και για επικουρική σύνταξη 34.000 από 46.000 στο τέλος του καλοκαιριού.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Διοικητής του ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης, μια από τις πληγές που πρέπει να κλείσει είναι η καταμέτρηση του ασφαλιστικού χρόνου δύο και τρεις φορές, μία για την κύρια, μία για την επικουρική και μία για το εφάπαξ. «Αυτό προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις. Είμαστε χαρούμενοι που οι νομοθετικές παρεμβάσεις συνετέλεσαν ώστε τους τελευταίους  27-28 μήνες 700.000 συνταξιούχοι να λάβουν τις συντάξεις τους. Εκκαθαρίσαμε  εκκρεμότητες 5-6 ετών. Για μένα δεν έχει νόημα να βγαίνει η σύνταξη με ένα κλικ, με το πάτημα ενός κουμπιού. Σημασία έχει να βγει τον ίδιο μήνα ώστε τον επόμενο να μπορεί να πληρωθεί ο συνταξιούχος. Να μη δημιουργείται δηλαδή χρονικό κενό και να συσσωρεύονται αναδρομικά». 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα