Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Π. Τσακλόγλου: Η συμμετοχή στην κοινωνική ασφάλιση είναι υποχρεωτική

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου μίλησε στο Ertnews και την εκπομπή «Upate» με τον Θάνο Σιαφάκα, για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, για το τι ισχύει σε περίπτωση που κάποιος έχει καταθέσει τα χαρτιά του για σύνταξη και ταυτόχρονα εργάζεται, ενώ εξήγησε και τι αλλάζει για τη δυνατότητα σύνταξης με οφειλές

Τι άλλαξε για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και πόσο επιτυχημένο κρίνεται το μέτρο μέχρι και σήμερα;

Ο Υφυπουργός Εργασίας μίλησε για τη δυνατότητα που δίνεται στους συνταξιούχους που το επιθυμούν να εργαστούν χωρίς να χάνουν πλέον τη σύνταξη τους καθώς και για την επιτυχία του μέτρου με υπερδιπλάσιο αριθμό συνταξιούχων να δηλώνεται μέχρι σήμερα στην σχετική πλατφόρμα προκειμένου να εργαστεί, βελτιώνοντας  όχι μόνο το σημερινό αλλά και το μελλοντικό τους εισόδημα.

«Με το προηγούμενο σύστημα αν κάποιος συνταξιούχος επιθυμούσε να εργαστεί ακόμα και για μία ώρα, είχε περικοπή της σύνταξής του κατά 30%. Μάλιστα το ποσοστό της περικοπής το 2019 ήταν 60%. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ότι επιτρέπουμε στον συνταξιούχο να λάβει την πλήρη σύνταξή του ενώ υπάρχει και ένας πόρος υπέρ ΕΦΚΑ της τάξης του 10% των επιπρόσθετων αμοιβών. Τα αποτελέσματα μέσα στους λίγους μήνες λειτουργίας τη πλατφόρμας είναι εντυπωσιακά καθώς προηγουμένως οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι ήταν γύρω στις 36.000 και μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα έχουν ήδη δηλωθεί παραπάνω από 81.000 άτομα. Όμως, όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός Εργασίας, αν ένας συνταξιούχος εργάζεται χωρίς να το δηλώσει στην πλατφόρμα και ταυτόχρονα δεν πληρώνει και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές και τον πόρο υπέρ ΕΦΚΑ, η νομοθεσία μας ορίζει ότι του επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στο 12πλάσιο της μηνιαίας σύνταξής του».

Τι ισχύει σε περίπτωση που κάποιος έχει καταθέσει τα χαρτιά του για σύνταξη και ταυτόχρονα εργάζεται;

Ο κ. Τσακλόγλου διευκρίνισε ότι τα μέτρα για την απασχόληση του συνταξιούχου εκκινούν από την στιγμή που έχει την ιδιότητα του συνταξιούχου οπότε για όσο διάστημα έχει καταθέσει τα χαρτιά του και αναμένει τη σύνταξη του αλλά ταυτόχρονα εργάζεται θα γίνουν οι αντίστοιχες κρατήσεις και θα πληρωθούν οι αντίστοιχες εισφορές από τον μισθό.

Τι αλλάζει για τη δυνατότητα σύνταξης με οφειλές;

Ο Υφυπουργός δήλωσε ότι αυξήθηκαν τα όρια οφειλών ώστε περισσότεροι συμπολίτες μας να μπορούν να λάβουν κανονικά τα σύνταξη τους αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις ενώ, τόνισε ότι η κοινωνική ασφάλιση και η πληρωμή των εισφορών είναι υποχρεωτική και όχι εθελοντική διαδικασία.

«Με το προηγούμενο σύστημα μπορούσε κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας με χρέη στον ΕΦΚΑ έως 20.000 ευρώ ή κάποιος ασφαλισμένος του πρώην ΟΓΑ με χρέη έως 6.000 ευρώ να πάρει τη σύνταξή του με παρακράτηση του οφειλόμενου ποσού σε εξήντα δόσεις.  

Τώρα τα όρια αυτά αυξάνονται σε 30.000 ευρώ και 10.000 ευρώ αντιστοίχως αλλά θέτουμε και δυο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να υπάρχει ένας πραγματικά ισχυρός ασφαλιστικός θεσμός, δηλαδή τουλάχιστον 20 χρόνια καταβεβλημένων εισφορών και η δεύτερη να μην είναι συστηματικός κακοπληρωτής, δηλαδή χρειάζεται να έχει καταθέσεις κάτω από 12.000 ευρώ».

Κλείνοντας ο κ. Τσακλόγλου επανέλαβε πως η νομοθεσία συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής στα 65 έτη και πώς μέχρι το 2027 τα όρια αυτά δεν πρόκειται να μεταβληθούν.

Επίσης επεσήμανε ότι από το 2025 και μετά οι αναπροσαρμογές των συντάξιμων αποδοχών, των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών αλλά και το λεγόμενο ασφαλιστικό πλαφόν, δηλαδή μέχρι ποιο μισθολογικό όριο πληρώνουμε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, θα γίνονται με βάση τη μεταβολή του δείκτη μισθών αντί της μεταβολής του δείκτη τιμών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα