Νέα
  • ΓΔ: 1443.79 -0.34%
  • Τζίρος: 30,57 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΕΧΝΕΣ

Υπ. Πολιτισμού: Πιστοποιήθηκαν δύο θεματικά τεχνολογικά μουσεία

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας / Πηγή: piop.gr

Τα Μουσεία Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο πιστοποιήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού. Τα δύο θεματικά τεχνολογικά μουσεία ανήκουν στο Δίκτυο Μουσείων Πολιτισμού του Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Το Μουσείο Περιβάλλοντος λειτουργεί από το 2010 στη θέση Σκάλα της λίμνης Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδάτινη λεκάνη της Πελοποννήσου και το νοτιότερο ορεινό υδροβιότοπο των Βαλκανίων (NATURA 2000). Επιπλέον, είναι σχεδιασμένο με βιοκλιματικές αρχές και είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ. Η συλλογή του μουσείου παρουσιάζει τον προβιομηχανικό πολιτισμό της περιοχής.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο

Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο, λειτουργεί από το 2007, στο πρώην εργοστάσιο πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου και Σπυρίδωνα Τσαλαπάτα. Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1926 και λειτούργησε μέχρι το 1978, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής και παράγοντας προϊόντων υψηλής, για τα ελληνικά δεδομένα, ποιότητας. Το 1995, το εργοστάσιο αγοράστηκε από τον Δήμο Βόλου και οι εγκαταστάσεις του κηρύχθηκαν από το ΥΠΠΟΑ ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το μεγαλύτερο μέρος της μόνιμης συλλογής αποτελεί ο ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου

Από το Δίκτυο του ΠΙΟΠ τα συγκεκριμένα μουσεία είναι τα πρώτα που πιστοποιούνται.

«Το ΥΠΠΟΑ, παράλληλα με τη διαδικασία πιστοποίησης και αξιολόγησης των ιδιωτικών μουσείων, έχει δρομολογήσει και την αντίστοιχη διαδικασία για τα Δημόσια» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι «η υπαγωγή των μη Δημοσίων Μουσείων στη διαδικασία της αναγνώρισής τους από το Υπουργείο Πολιτισμού δε νοείται ως υποχρεωτική, αφού πρόκειται για ιδιωτικά μουσεία. Προκειμένου να εισέλθουν αυτοβούλως στη διαδικασία της αναγνώρισης διατηρούμε τα οικονομικά κίνητρα που ήδη προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος και προσθέτουμε επιπλέον και τη δυνατότητα, εφόσον αναγνωριστούν, να απολαύσουν προνομιακό καθεστώς ως προς την ένταξή τους σε ποικίλα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΕΣ

Περισσότερα