Νέα
  • ΓΔ: 1481.65 +0.11%
  • Τζίρος: 89,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΕΧΝΕΣ

Αλλες 4 Χολιγουντιανές ταινίες το 2022 στη Θεσσαλονίκη - Γιατί το Χόλιγουντ προτιμά Ελλάδα

Το φως της Ελλάδας έχει κάνει γοητευτική τη χώρα σε ξένες παραγωγές οδηγώντας πολυπληθή χολιγουντιανά συνεργεία να γυρίζουν ταινίες εκατομμυρίων δολαρίων σε ελληνικές πόλεις και νησιά.

Η Θεσσαλονίκη έχει το τελευταίο διάστημα την τιμητική της καθώς μετά τον Αντόνιο Μπαντέρας, με το «The Enforcer» αλλά και τους πρωταγωνιστές του «Τhe Expendables 4», μια στρατιά λαμπερών σταρ του Χόλυγουντ κυκλοφορούν πλέον στους δρόμους της πόλης.

Το 2022 πρόκειται να γυριστούν «τουλάχιστον άλλες τέσσερις ταινίες» στη Θεσσαλονίκη, μια -πληροφορία που δόθηκε από τα πιο αρμόδια χείλη, του πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), Παναγιώτης Κουάνης σε εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην 36η Philoxenia.

4 νέες ταινίες το 2022

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Κουάνης γνωστοποίησε ότι τα γυρίσματα της νέας ταινίας θα αρχίσουν τον Ιανουάριο, ενώ επισήμανε τη μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε το 2021 ως προς τις κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα.

Όπως είπε, μέχρι το 2018 η ακριβότερη παραγωγή που είχε γίνει ποτέ στη χώρα δεν ξεπερνούσε σε προϋπολογισμό τα 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον υπάρχουν πάνω από 10 παραγωγές, ύψους 8 εκατ. με 20 εκατ. ευρώ.

Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι μια περιοχή επωφελείται τουριστικά από τα γυρίσματα μιας κινηματογραφικής ταινίας, ακόμα κι όταν δεν αναφέρεται σε αυτή ποιος τόπος απεικονίζεται (σ.σ. π.χ., στα γυρίσματα του Enforcer η Θεσσαλονίκη «πόζαρε» ως Μαϊάμι), ο κ.Κουάνης απάντησε:

«Υπάρχουν δύο ειδών ταινίες και σειρές. Το πρώτο είδος είναι οι ταινίες που αναφέρουν ξεκάθαρα τον τόπο όπου γυρίστηκαν, όπως "Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι", μια ταινία που γυρίστηκε στην Κεφαλονιά και την ανέδειξε.

Έχουμε στα χέρια μας μελέτες που έγιναν λίγο μετά την ταινία και έδειξαν ότι η αύξηση του τουρισμού στην Κεφαλονιά, χάρη στην ταινία, ήταν 15%-20%. Το δεύτερο είδος είναι οι ταινίες και οι σειρές, που δεν συνδέονται με τον τόπο, αλλά παρόλα αυτά κάνουν τεράστιο καλό» σημείωσε.

Στο δρόμο των «Game of Thrones» και «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» 

Ενδεικτικά ανέφερε το «Game of Thrones», επισημαίνοντας πως παρότι στη σειρά δεν αναφέρεται κανένα υπαρκτό τοπωνύμιο, αυτή έφερε τον "κακό χαμό" σε τουριστικές αφίξεις, σε όποια περιοχή γυρίστηκε.

Αυτό έγινε σαφές στο Ντουμπρόβνικ στην Κροατία, που σχεδόν δεν μπορεί να αντέξει τον όγκο του τουρισμού που υποδέχεται χάρη στη σειρά, ενώ αντίστοιχα, καταιγισμός αφίξεων σημειώθηκε για τον ίδιο λόγο στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά και στη Νέα Ζηλανδία, όπου έγιναν τα γυρίσματα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και στις περιοχές όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.

«Δεν χρειάζεται να αναφέρεται η περιοχή σε μια ταινία, για να αναπτυχθεί τουριστικά, είναι τεράστιο σφάλμα να το πιστεύουμε αυτό. Ο Αντόνιο Μπαντέρας, για παράδειγμα, με το που ήρθε στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο που έκανε ήταν ότι έβγαλε μια φωτογραφία με τον Λευκό Πύργο πίσω του και την ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Istagram με τίτλο "Στη Θεσσαλονίκη για γυρίσματα», παίρνοντας ένα 1 εκατ. likes. «Ένα εκατομμύριο θαυμαστές του δεν είχαν ακούσει ποτέ για τη Θεσσαλονίκη, αλλά την έμαθαν μέσα από αυτή τη φωτογραφία, αυτό δεν είναι κέρδος;» διερωτήθηκε ο κ.Κουάνης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΧΝΕΣ

Περισσότερα